hirdetés
hirdetés

Mindenképp lesz szálloda Tatán, csak kisebb, mint tervezték

5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a hotel, és ígérik: egyetlen fát sem vágnak ki, megegyeznek a civilekkel, mélygarázs viszont lesz.

hirdetés

A korábban bemutatottnál kisebb szállodát tervez építeni a tatai Öreg-tó partjára az Avalon Center Kft. – mondta a hvg.hu-nak a cég ügyvezetője, Tóth Róbert. Eredetileg egy 120 szobás luxushotelről volt szó, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a tó partjától, 24 milliárd forintból. Az Avalon Center Kft. egy májusi sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy az Öreg-tó az építkezés után is körbesétálható lesz, a szálloda 19 méternél nem lesz magasabb, mélygarázsban lehet majd parkolni, és az épület nem takarja ki a népszerű Eötvös Gimnáziumot. A civilek legutóbb bő egy hete tiltakoztak a beruházás ellen. A hvg.hu-nak akkor azt mondták, fontos nekik, hogy az Öreg-tó partjának ezt a részét eredeti környezetében őrizzék meg, oda se szálloda, se wellness- és konferenciaközpont ne épüljön. 

A több mint tízezer tagot számláló Facebook-csoport, a Stop Avalon! Tata civiljei Bándi Gyulától, az ombudsman zöldügyekkel foglalkozó helyettesétől kértek segítséget. Azt a választ kapták, hogy jelenleg nincs mód arra, hogy az ügyben vizsgálat induljon. Az Öreg-tó 1977-ben lett természetvédelmi terület, 1989-ben pedig a Ramsari Egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé vált. A város 2010-ben a Biodiverzitás Fővárosa lett, 2018-ban pedig a világ 18 városának egyikeként Ramsari Város. A Ramsari egy nemzetközi egyezmény, amely a vizes élőhelyek védelmére jött létre. Szigorú kötelezettséggel azonban, ahogyan a többi cím, úgy ez sem jár, azaz nem elég az építkezés megakadályozásához. A városban, ezekben a napokban lakossági fórumokat tartanak a tervezett beruházásról. Ezeket Tata kormánypárti polgármestere, Michl József kezdeményezte. A polgármester korábban a hvg.hu-nak azt mondta, Tatának nagy szüksége van egy ötcsillagos szállodára, ami ha megépül, „óriási előrelépés lesz Tata turisztikai vonzerejében”. Szerinte izgalmas, hogy egy nem kiemelt turisztikai térségben lévő várost nézett ki a beruházó magának. „Jónak tartom ezt a helyszínt is” – mondta, ugyanakkor hozzátette: „a bemutatott ötletkép az én tetszésemet még nem nyerte el. Azt kell megtalálniuk, hogyan lehet egy ilyen feladatot ellátó épületet úgy megfogalmazni, hogy az abszolút illeszkedjen az épített és a természeti környezetbe. A telekre úgy kell építkezni és a közlekedést is úgy kell megszervezni, hogy ne érje kár a vadludakat és a természeti környezetet” – hangsúlyozta. Ezért határozatban szakhatósági véleményeket és tanulmányokat kért az ügyben.

Új koncepció

Az Avalon Center most sajtóreggelire hívta az újságírókat, hogy világossá tegye: mindenképp megépül a szálloda Tatán. Az építtető egy újabb koncepcióval állt elő, mert mint mondta, a korábbi terv nem ment át. Az új épület 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz, és kívülről zöldborítást kap – tudtuk meg. Az új tervet heteken belül be fogják mutatni. Kiderült még, hogy az épület átlagosan 7,5 méter magas lesz, a legmagasabb pontja 18,5 méter, Az ügyvezető a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a szálloda megépítéséhez egyetlen fát sem fognak kivágni, a területet a város felől lehet majd megközelíteni. 

A szabályozási terv egyébként akár már most is lehetővé teszi, hogy a területen szállodát építsenek, csak nem akkora méretben, mint az eddig bemutatott terveken szerepel. Ezért ahhoz még a város szabályozási tervét is módosítani kellene. Tóth Róbert most azt mondta, ha az önkormányzat végül a változtatáshoz mégsem járul hozzá, a jelenlegi szabályoknak megfelelően vágnak bele a munkába, de a szállodáról nem tesznek le. Úgy fogalmazott, fejükbe vették, hogy a szállodaláncot bővítik, erre a célra mindig a legjobb helyet fogják választani, tudván, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni. Megtudtuk, hogy nemcsak Tatán, hanem Bükkszentkereszten, Magyarország legmagasabban fekvő lakott területén, szintén erdei környezetben is szálloda lesz, és „ott örülnek is neki”. Az Avalon Center egy félig kész épületet vett meg a faluban, azt újítják fel, illetve kisházakat húznak majd fel az erdőben.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk