Aktuális kiutazási trendek, illetékmentes akciók

Mi várható az idei nyári szezonban? Mik az aktuális trendek az utazási piacon? Ki mit gondol az illetékmentes akcióról és az ajándékutakról? Többek között ezekben a témákban fejtették ki véleményüket a májusi Turizmus Akadémia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: a hazánkban működő legnagyobb tour-operátorok ügyvezetői.

A Turizmus Trend májusi Turizmus Akadémiáján az utazási irodákat érintő legaktuálisabb témákról folyt kerekasztal-beszélgetés, melyen a legnagyobb tour-operátorok ügyvezetői vettek részt: dr. Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezetője, Bajai Ágnes, a Personal Tours ügyvezetője, dr. Szvoboda János, a Neckermann Utazás cégvezetője, Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun Holidays ügyvezetője, Haythem Jamel, a Taurus Reisen ügyvezetője, Ahmed Bahgat, az Anubis Travel ügyvezetője és Merdol Göktas, a Green Travel ügyvezetője. A beszélgetésre az IBUSZ képviseletében Komora Zoltán ügyvezető is meghívást kapott, azonban a szakember betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen.

A szezon várható alakulása

Az első témakör a szezon várható alakulása volt. Merdol Göktas elmondta, hogy észrevétele szerint az emberek idén szívesebben áldozzák utazásra pénzüket, legalábbis az utasok számának növekedése a Green Travelnél erre enged következtetni. A magyar piac szempontjából előnyös az orosz válság is, hiszen egyes desztinációknál a csomagok beszerzési árai jóval alacsonyabbak, mint korábban.

A Taurus Reisennél a novembertől februárig tartó időszak kimondottan jól alakult – az előfoglalási szezon az egy évvel korábbihoz képest február végéig 40%-kal, április végéig pedig 22%-kal volt jobb –, az Utazás kiállítás után azonban minden desztináció foglalása leállt – számolt be tapasztalatairól Haythem Jamel. A március már nem alakult túl jól, az április pedig még gyengébb volt, és másoktól is hasonló visszajelzések érkeztek. A tuniszi Bardo múzeumban történt terrorcselekmény azonnal leállította a foglalásokat, de az utóbbi időszak utazási irodai csődjei sem vetnek jó fényt az utazási szakmára, ez pedig mindenkinek az üzletét negatívan befolyásolja – számolt be az ügyvezető.

Az előfoglalási időszakról Tolga Deniz Sariyüce is pozitívan nyilatkozott, amely Tunézia esetén is jól alakult, de az utóbbi időben ebbe a desztinációba a Sun & Funnál is leállt az értékesítés, és sokan törölték ide szóló, korábbi foglalásukat is. Az utazásszervező összes kapacitását figyelembe véve azonban Tunézia csak a 15%-át teszi ki a kínálatnak, így a céget nem érintették annyira negatívan az események. Tolga Deniz is egyetértett Merdol Göktassal abban, hogy Egyiptomban és Törökországban az orosz piac nehézségei miatt lejjebb mentek az árak, így a Sun & Fun is jobb szállodákat tudott olcsóbban adni. Az iroda mindkét desztináció vonatkozásában rekordértékesítést ért el, ezért egy új charterjáratot is betettek a kínálatba, amelynek már a 40%-át el is adták.

Ahmed Bahgat pesszimistább volt, mint az előtte szóló szakemberek. Kiemelte, a számok nagyon tisztán mutatják a forgalmat, és ő úgy gondolja, hogy a magyar utazási piac idén nem fog növekedni, sőt, a forgalom rosszabb lesz, mint 2014-ben. Hozzátette, hogy charterjárat is több van idén, mint amennyi kellene, és várhatóan szükség lesz arra, hogy akciós áron kínálják az utazási csomagokat.

Általános piaci trendek

A következő kérdés kapcsán azt vitatták meg a szakemberek, hogy idén mik a turisztikai piac általános trendjei – például hogyan viszonyul egymáshoz az előfoglalási, illetve a last minute időszak.

Merdol Göktas kifejtette: sok utas már megtapasztalta, hogy előfoglalási időszakban jóval olcsóbban foglalhatja le utazását a last minute-áraknál, ráadásul a szezont megelőzően még tud válogatni az ajánlatok közül, míg az utolsó pillanatra számos desztinációba, szállodába már elfogynak a helyek.

Dr. Szvoboda János szerint az előfoglalási időszakban tapasztalható növekedés azért történhetett meg, mert az emberek érzik, nem érdemes várni az utolsó pillanatig, ezért egyre korábban foglalnak – ez egy évek óta erősödő trend. A túlkapacitás miatt azonban mégis előfordulhat egyfajta „last minute-őrület”, hiszen a résztvevők kénytelen lesznek lenyomni az árakat, ami viszont értelemszerűen lendíthet a foglalási kedven is.

Dr. Füri Mihályné kifejtette: last minute akció mindig is volt, és mindig is lesz, ennek oka a szakember szerint, hogy az utasok egyre tudatosabban foglalnak. Azok az emberek, akiknek kötött a szabadságuk, vagy tudják, hogy pontosan hova utaznának és mit szeretnének a pénzükért, valószínűleg az előfoglalási időszakban választják ki és foglalják le útjukat. A tour-operátorok is arra törekszenek, hogy minél jobb árakat adjanak ilyenkor, így az utas jobban is járhat, mint egy last minute akciónál.

Bajai Ágnes elmondása szerint a görög desztinációk rendkívül jól fogytak tavaly, és bár voltak last minute akciók, de nem annyira alacsony árakon, mint a korábbi években. Éppen ezért sok utazásszervező indít idén több járatot Görögországba, emiatt lehet számítani ebben az évben last minute akciókra, annak ellenére, hogy az előfoglalás jól alakult. Hozzátette, nem könnyű a dolga a tour-operátoroknak, hiszen az árak rendkívül nyomottak, és amikor az utasok a kedvezményre várnak, akkor még olcsóbban kell adni a csomagokat.

Ahmed Bahgat elmondta, hogy a szezon nagyon lerövidült, hiszen míg évekkel ezelőtt télen is indultak charterjáratok Budapestről – például Thaiföldre, Kenyába vagy Kubába –, addig most télen nincsen árualap, gyakorilatilag három hónapig tart az utazási időszak. Azzal ő is egyetértett, hogy a túlzott kapacitás miatt lesznek akciózások, főként Görögországba, a terrorcselekmény miatt pedig Tunéziába is.

Tolga Deniz Sariyüce szerint az előfoglalási időszakban főként a családosok foglalnak utakat, hiszen ők rendszerint előre szeretnek tervezni. Jelenleg világszerte nagy a kereslet Törökország iránt, ezért ha valaki be akarja biztosítani a helyét, akkor előre le kell foglalnia oda az útját. Hozzátette, oda kell figyelni arra is, hogy mit keresnek a magyar utasok – sokan ugyanis külön lefoglalják a szállásukat a Booking.com-on, és vesznek hozzá egy repülőjegyet. Ez Európában egyre nagyobb probléma az utazási irodáknak – legyen szó Spanyolországról, Görögországról, de akár már Isztambulról is –, ezért a kialakult helyzethez alkalmazkodni kell, hogy az irodák nyereséget tudjanak termelni. Emellett azonban vannak olyan úti célok, ahol mindig lesz tour-operátor-alapú utaztatás. Ilyen Egyiptom, Tunézia, valamint Isztambultól eltekintve Törökország is.

Haythem Jamel kifejtette: azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a tour-operátorok megpróbálják minimalizálni a veszteségeiket, vagyis azt mindenképpen el akarják kerülni, hogy a charterjáratok üres helyekkel menjenek el. Az öt-hat évvel ezelőtti téli, egzotikus desztinációk – Kenya, Dominika, Kuba, Mexikó, Thaiföld – eltűnését ő is kiemelte, és az a probléma, hogy ezeket most nem helyettesíti semmi. A túlzott kapacitást pedig úgy lehet elkerülni, hogy egyes utazásszervezők megegyeznek bizonyos desztinációk vonatkozásában arról, hogy egy-egy járatot közösen bérelnek. Éppen ezért a Taurus Reisen, a Sun & Fun és a Kartago Tours jelenleg arról tárgyal, hogy 30%-kal csökkentik a tunéziai kapacitásokat, hogy elkerüljék a felesleges akciózást.

Koruhely János, a salgótarjáni Marco Polo utazásközvetítő iroda ügyvezetője is hozzászólt a témához: szerinte a tour-operátorok között kellene egy összhangnak és összefogásnak kialakulnia annak érdekében, hogy fellendüljön a piac. Hozzátette, amióta az utazásszervezők elengedték a charterjáratokat, azóta az utasok a menetrend szerinti gépekkel repülnek. Kiemelte továbbá, hogy az utazásközvetítők számára lehetővé kellene tenni, hogy a befizetett előlegből arányosan megkapják a jutalékot.

Merdol Göktas reagált először az utóbbi felvetésre: elmondta, hogy a közvetítőkkel kapcsolatban is szükség lenne valamilyen törvényre a Kun-Mediátorhoz hasonló esetek miatt. Hozzátette, hogy ha ez az eset júniusban vagy júliusban történt volna, akkor a tour-operátorok zsebéből legalább 300 millió forint tűnt volna el, hiszen az utazásszervezőt semmilyen törvény nem védi. Merdol Göktas támogatná, hogy a közvetítőknek is legyen felelőssége, onnantól kezdve pedig az előleg kifizetése után is lehetne jutalékot adni a közvetítőknek.

Tolga Deniz Sariyüce szerint azonnal utalni lehetne a jutalékot, ha a viszonteladó garantálná, hogy ki fogja fizetni a teljes részvételi díjat. Európa más részein a viszonteladókat is vagyoni biztosítékra kötelezi jogszabály, ezért azokban az országokban működhet az azonnali jutalékfizetés.

Csákány Csaba, a Terra Reisen country managere szerint, ha a fekete bárányokat – mind a tour-operátorokat, mind az utazásközvetítőket – kizárja a szakma, akkor egyszer talán megtisztul a piac.

Dr. Szvoboda János elmondta, az utazásközvetítői csőd leginkább akkor fáj a tour-operátornak, ha csalárd csőd esete áll fenn. Ha normál üzletmenet mellett megy tönkre egy közvetítő, annak általában nincsenek súlyos következményei az utazásszervezőre nézve. Előbbi esetre viszont nem jelent biztosítékot egy utazásközvetítői felelősségi díj, hiszen annyira nem lehetne felhúzni a közvetítői kauciót, hogy az a csalárd csődök ellen is védjen. Véleménye szerint minden piaci szereplőnek felelősebb döntéseket kellene hoznia, hiszen a túlbiztosítás megöli a gazdaságot: azokra a szereplőkre rója a terheket, akik tisztességesen tevékenykednek.

Haythem Jamel hozzátette, hogy a tour-operátorok és a viszonteladók között olyan helyzetnek kellene kialakulni, hogy mindkét fél kölcsönösen jól járjon. A jogszabály kimondja, hogy mindig az utazásszervező felel, és neki kell elvinnie az utast, amennyiben az út be van fizetve. Egy londoni tour-operátornál szerzett szakmai tapasztalatait is megosztotta az ügyvezető: ott-tartózkodásakor az angol piacon az volt a szokványos megoldás, hogy a részvételi díj a szervezőhöz folyt be, melyből az kifizette a viszonteladói jutalékot. Mivel a tour-operátort fedezi biztosítás, így garantáltan nem veszhet el pénz. Kiemelte, lehet, hogy ez a magyar piacon extrém megoldás lenne, de kellene egy arany középutat találni.

Illetékmentes akciók, ajándékutak

A kerekasztal-beszélgetés következő témája az illetékmentes akciók és ajándékutak témaköre volt. A téma az Indulhatunk.hu országos reklámkampánya miatt vált aktuálissá, melynek keretében az egyetlen hétvégére érvényes, bár később meghosszabbított, illetékmentes áron történő foglalások mellé ajándék wellness-hétvégét is kaphattak az utasok. Bár először sokan felhördültek az akció miatt, hamarosan több tour-operátor is követte a példát és illetékmentes akciót hirdetett meg.

Bajai Ágnes elmondta, ő ellene van az illetékmentes akciónak, részben azért, mert az illeték az egy hatóság által meghatározott ár, amit tulajdonképpen nem lehet elhagyni, nem beszélve arról, hogy az utasok megvezetésének tartja a kampányt. Hozzátette, hogy ha a first minute árakhoz hozzáadjuk az illetéket, sok esetben az még így is olcsóbban jön ki, mint az illetékmentes akcióként hirdetett csomagár. Bajai Ágnes ugyanakkor elismerte, hogy a Personal Tours végül mégis bevezette ezt az akciót, pusztán azért, hogy minden közvetítő irodának fennálljon ez a lehetőség, amennyiben az utas foglalási kedve ettől megnő.

Dr. Füri Mihályné részletekre bontotta a kérdést: elmondta, hogy illetékmentes akció több tour-operátornál – a Neckermann-nál, a Kartago Tours-nál és korábban Best Reisennél is – volt, és jogilag nem támadható. A szervezők ezt azért csinálják, mert rá vannak kényszerülve, hiszen a nettó ár alá sosem jó lemenni. Hozzátette, ők nem adtak engedélyt arra az Indulhatunk.hu-nak, hogy olcsóbban adja a csomagokat, továbbá nem tartja etikusnak, ha egy tour-operátor speciális árat ad a közvetítőnek – még akkor is, ha az jogilag szabályos. Az ajándékokkal – például wellness-hétvégével – kapcsolatban is úgy gondolja, hogy bár jogilag nem megfogható, etikailag megkérdőjelezhető, hiszen az összes többi közvetítőnek versenyhátrányt jelent.

Dr. Szvoboda János az esettel kapcsolatban elmondta, hogy a Neckermann azonnal szerződést bontott az Indulhatunk.hu-val, amikor megtudta, hogy a tudtuk és engedélyük nélkül hirdette illetékmentes akcióját, ezután azonban ők is meghirdették a saját illetékmentes csomagáraikat, ami valamennyi ügynökük számára egyenlő feltételekkel elérhető akció volt.

Merdol Göktas elmondta: a Green Travel az Indulhatunk.hu-val sem kötött speciális szerződést, ők is ugyanolyan fizetési feltételekkel ugyanakkora jutalékot kaptak, mint a többi partneriroda. Ő az illetékmentes akció pozitív oldalát emelte ki: a szakmának jót tesz, ha bármelyik tour-operátor vagy közvetítő egy adott desztinációt hirdet, viszont a versenytársakkal szemben nem tartja jogosnak ezt az akciót. Hozzátette, az ő cégüknek nem hozott több utast, több foglalást ez az akció, de reklám szempontjából jó volt.

Dr. Szvodoba János kifejetette, ez egy abszolút piacromboló magatartás volt az Indulhatunk.hu részéről: csak ártottak a piacnak azzal, hogy heteken keresztül arra buzdították az utasokat, várjanak a foglalással az extrém magas kedvezményért cserébe.

Haythem Jamel elmondta, a Taurus Reisen kötelességének érezte megvédeni a saját partnereit egy ilyen masszív, romboló kampánnyal szemben. Ezért áprilistól a Taurus Reisen összes terméke kikerült ebből az akcióból. Haythem Jamel véleménye szerint a viszonteladó nem adhat semmilyen kedvezményt a tour-operátor tudta és engedélye nélkül. Egy 5%-os törzsutaskedvezménnyel vagy kisebb ajándékkal, tombolával, játékkal persze lehet jutalmazni a visszatérő utasokat, de egy ilyen jellegű kampány nem elfogadható.

A Sun & Fun a kezdet kezdete óta nem dolgozott az Indulhatunk.hu-val – fejtette ki Tolga Deniz Sariyüce, aki szintén nem tartja etikusnak az illetékmentes akciót. A tour-operátorok közös felelőssége, hogy tisztességes versenyfeltételeket biztosítsanak a közvetítőknek. Az ügyvezető meglepődve tapasztalta: volt olyan eset, hogy a szervezői ár alatt értékesített az Indulhatunk.hu, és úgy gondolja, hogy ez a tour-operátort is negatívan érinti. Hozzátette, ismert tény, hogy egy nagy forgalmat bonyolító közvetítőnek több jutalékot adnak a szervezők, de azokat is értékelni kell, akik csak 10-12 utast adnak el egy évben. Ennek hiányában sok vidéki iroda bajba kerülhet.

Ahmed Bahgat elmondta, hogy ők sem kötnek speciális szerződést és nem adnak speciális árat az Indulhatunk.hu-nak, ráadásul az Anubis Travelnél egy foglalás sem történt a közvetítőnél illetékmentes akció keretében meghirdetett áron. És bár már tour-operátor szinten sem hirdet meg illetékmentes akciót – hiszen az illetéket mindenképpen ki kell fizetni –, nem is tervezi felbontani a szerződést az Indulhatunk.hu-val, hiszen az ő üzletpolitikájukra ez nincsen hatással.

Kőteleky László, a Nettravel.hu Kft. stratégiai igazgatója is hozzászólt az illetékmentes akció témájához: elmondta, az nem piacbefolyásoló tényező, ha valaki kisebb ajándékokat, kedvezményeket ad az utasainak, és erről azok tudnak csak, akik ezt megkapják, azonban az már romboló hatású, ami országosan befolyásolja az egész piacot, hiszen sokan vártak erre a hétvégére, és addig nem foglaltak sehol.

Merdol Göktas emlékeztetett arra, hogy a kampányban több nagy tour-operátor is benne volt, de ez nem jelenti azt, hogy bárki is speciális szerződést kötött volna az Indulhatunk.hu-val. A Green Travel is abban reménykedett, hogy minél több foglalás fog érkezni ezáltal. Az ügyvezető szerint mindenesetre a tour-operátorok és az utazásközvetítők is tanultak az esetből: a közvetítők azt, hogy jobban figyeljenek oda a saját törzsutasaikra annak érdekében, hogy meg tudják őket tartani, a szervezők pedig azt, hogy nem szabad olyan kampányokban részt venni, ami felborítja a piacot.

Dr. Füri Mihályné még hozzátette: a Kartago Tours azon a véleményen van, hogy a tour-operátor tudta és engedélye nélkül a csomagokból 5%-ot se lehessen engedni, és a szervező árualapjának megvásárlásához kötve plusz szolgáltatást se adhasson ingyenesen a közvetítő. Ezért a cég pontosítani fogja a szerződéseket, és ha ezt valaki megszegi, akkor az azonnali szerződésbontást eredményezhet.

Andreas Hámorszky, az Express Travel International (ETI) magyarországi ügyvezetője kifejtette: fontos, hogy hosszú távú és korrekt partneri kapcsolatokat tudjanak kiépíteni egymással az utazásszervezők és -közvetítők, és bízik benne, hogy az esetből mindenki levonta a tanulságokat. A csomagárak pedig egyébként is rendkívül alacsonyak már Magyarországon, amit a tour-operátorok hosszú távon nem fognak bírni. A szakember osztrák példával is élt: elmondta, hogy Ausztriában az utazási irodák foglalási díjat kérnek az utasoktól, a kedvezmény pedig azt jelenti, hogy bizonyos esetekben elengedik ezt a foglalási díjat, így az irodák jóval reálisabb áron tudják eladni az utat.

A kétórás, intenzív hangulatú beszélgetés természetesen nem oldott meg évtizedes problémákat, de alkalmat adott a kérdések megvitatására, az eltérő álláspontok bemutatására. Ígérjük, hogy folytatása következik a következő Turizmus Akadémián, 2015 októberében.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?