Hajóval, bringán vagy kisvonattal utazna a Dunakanyarban?

Az I. Kulturális és Gasztronómiai Fesztivállal nyit május 18-án az a visegrádi kulturális programsorozat, amely május 24-én, a város főterén megrendezendő Visegrád hangjai című koncerttel folytatódik. Erről és a térség sokszínű kínálatáról, valamint újdonságairól szezonnyitó sajtótájékoztatót és nyílt napot tartottak május 14-én Visegrádon a turisztikai szakújságírók számára.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület és a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatósága szervezésében megtartott tájékoztatón Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. Budapest-közép-dunavidéki RMI vezetője célként a Budapest-Esztergom kerékpárút létrehozását nevezte meg, hozzátéve, hogy a kerékpáros turizmus a legújabb kitörési pont a térség számára.

A tájékoztatón elhangzott, hogy megjelent a Heti Garantált Programfüzet, mely a szórakozási lehetőségeket mutatja be a Visegrádon pihenni vágyóknak, valamint a hosszú hétvégékre is külön programokkal készülnek. Ebben kiemelkedő szerepe van az új Palotaháznak, ahol télen a nagyteremben lovagi tornákat, míg a műhelyekben kézműves bemutatókat láthatnak az érdeklődők. Miután csak egy karnyújtásra van a királyi palotától, a programok télen-nyáron palotalátogatással fejeződnek be. Lesz Visegrád Kedvezményfüzet, az okostelefonokon a pocket guide szolgáltatás pedig már angolul is elérhető. A MAHART és a visegrádi székhelyű HÉDA Tours jóvoltából az idei turisztikai szezonban heti 6 alkalommal lehet Visegrádról induló másfél órás sétahajózáson részt venni, melyen a Dunakanyar legszebb részein hajózhatnak végig az érdeklődők.

Visegrád polgármestere bemutatta az új pavilont és rendezvényteret. Félegyházi András szerint Visegrád, ez az 1800 lélekszámú település az ország egyik legkisebb városa, de történelmi múltja kiemelkedő.

Cseke László, a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke többek között a harmincadik Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programjáról, valamint a turisztikai újításokról szólt.

Bordás József zeneszerző, előadóművész a Visegrád hangjai című kortárs zenei rendezvényről számolt be, amelyet Áprily Lajos versei színesítenek majd.

Felújított hajóállomás és több szentendrei járat

A térség hajózásáról Spányik Gábor, a Mahart Passnave ügyvezető igazgatója számolt be. Felújították a Dömösi hajóállomást, és a járat visszakerült a menetrendbe, visszaállt a forgalom a Kis- Duna-ágban a nyári időszakban hétvégenként, emellett sűrítették a szentendrei járatok számát. Egy hajózási központot és több kikötőt szeretnének létrehozni, mert a Duna el is választja és össze is köti a két partot. A további fejlesztések érdekében ötéves tervet késztettek, amelyre választ várnak, de addig is szeretnék elérni, hogy a nemzetközi Bécs-Budapest szárnyashajó megálljon Esztergomban és Visegrádon.

Kisvonattal a múzeumba

Hidegkuti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM Nonrofit Kft. marketingmunkatársa szerint átutazó városról van szó, a turisták két célja a belváros és a skanzen. Budapest közelsége előny és hátrány is egyben – szögezte le. Szentendre megújult belvárosában, a fő sétálóúton mintegy 300 művész számára 14 héten keresztül nappali forgatagot rendeznek, ahol a Duna-kanyarból érkező helyi termelők is bemutatkoznak. Kanapékat és társasjátékokat tesznek ki, ahol a turisták nyugodtan tölthetik el az időt.

Meszlény László, az esztergomi Prímás Pince és turisztikai központ igazgatója az ugrásszerűen megnőtt kerékpáros turizmusra hívta fel a figyelmet, és arra, hogy Esztergomot újra fel kell fedezni. Készülnek a Múzeumok éjszakájára, amikor kisvonattal lehet utazni a múzeumok között.

Neuser András, az első, kártyás rendszerrel működő kerékpárkölcsönző tulajdonosa szerint a Duna-mentén is kerékpáros turizmust kellene kialakítani, bérbe vehető biciklikkel.

Karikatúra és tanösvények

Papp Ildikó, a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy még ebben a hónapban a városban kisvonat indul, és számos kulturális műsort, fesztivált rendeznek. Vác megújult főtere, Duna-parti korzója a szabadtéri rendezvények közkedvelt színtere. A Váci Humor- és Karikatúra Fesztivál alapját Sajdik Ferenc karikatúra-kiállítása teremtette meg, mára humoros előadásokkal, programokkal egészült ki. Legismertebb rendezvény a Váci Világi Vigalom, melyen három napig népszerű előadások, koncertek váltják egymást, emellett mesterségek utcája és kézműves vásár is helyet kap itt.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a látogatóközpontokról számolt be. „A természetre építjük a kínálatunkat, a tanösvény ablak a természetre” – mondta. Terveik közt említette, hogy Dömösön természetvédelmi látogatóközpontot és erdei iskolát szeretnének létrehozni.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.