Hol fürödjünk a Dunában?

Nyári vízminőség-jelentés indul a Dunakanyar strandjainál. A méréseket az ÁNTSZ végzi havonta, a Coca-Cola Magyarország támogatásával. Az eredményeket június 29-től az iloveduna.hu oldalon lehet elolvasni. 

Hét Dunakanyar menti település, Szentendre, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor és Tahitótfalu strandjain indul el az az egységes mérési rendszer, mely révén a nyáron a Dunánál fürdőzők folyamatosan tájékozódhatnak majd a folyó aktuális vízminőségéről.

Az ellenőrzést és az adatok közzétételét a Coca-Cola Magyarország támogatja, a méréseket pedig az ÁNTSZ végzi el májustól szeptemberig. A mintaprojekt célja, hogy támogassa a Dunakanyar menti településeken a Dunához kötődő szabadidőprogramok, sportok, illetve a strandolás fellendítését.

Egységes vízminőség-ellenőrzés a Dunakanyarban

Egységes vízminőség-ellenőrzés indul a Dunakanyar környékén fekvő hét településen, Szentendrén, Dunabogdánynál, Kisorosziban, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron és Tahitótfalun – erről írt alá együttműködési megállapodást a Coca-Cola Magyarország és a hét érintett, folyó menti település vezetése. A mintaprojektben résztvevők a Dunakanyar menti strandok vízminőségének folyamatos ellenőrzését, megőrzését és védelmét tűzték ki célul, ezzel segítve a lassan újjáéledő Duna menti strandok fejlődését. „A Dunakanyarban évek óta jónak számít a vízminőség a rendelkezésre álló adatok szerint, az érintett strandszakaszok pedig fürdőzésre teljes mértékben alkalmasak” – mondta el Magai Józsefné, az ÁNTSZ közegészségügyi felügyelője.

A kiemelt üdülőkörzetben fekvő strandokon egyaránt jó eredményeket mért az ÁNTSZ az első, májusi próbaméréseknél, ami a nyár elején újabb jó hír a fürdőzni vágyóknak, a hazai szabadvízi fürdőhelyek többségénél (80 százalékánál) kimutatott jó, vagy kiváló vízminőség-mérési adatok után.

Új honlap a Duna-szeretőknek

A havonta esedékes méréseket a Coca-Cola Magyarország támogatja. A társaság azt is vállalta, hogy elindítja és működteti az I love Duna (iloveduna.hu) weboldalt, ahol a legfrissebb adatok területenként elérhetőek lesznek, a Dunánál kikapcsolódni vágyók számára hasznos más információ mellett.

Az oldal a Nemzetközi Duna Naptól, június 29-től lesz majd elérhető, ugyanezen a napon #iloveduna Instagram fotópályázat is indul, amelynek legjobb – Duna tematikájú – képeit a nyár végén egy budapesti kiállításon is megtekinthetik az érdeklődők.

„A felelős vízhasználat, és ezen belül is a Duna megóvása nemzetközi szinten is prioritás számunkra, miután vezető italgyártóként a tiszta és jó minőségű víz nekünk és fogyasztóinknak is létszükséglet. Ezért is döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az érintett településeket, amelyek eddig is sokat tettek azért, hogy a Duna ismét olyan színtere legyen az életünknek, mint száz évvel ezelőtt. A víz javuló minősége szerencsére segít minket ezekben az erőfeszítésekben” – mondta el Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója.

Szentendre hosszú távú tervei között szerepel a Postás strand újranyitása – mondja Verseghi-Nagy Miklós. A város polgármestere kiemelte: „A Duna nemcsak vizuális élményt kínál, hanem Szentendre egyéniségének alkotója is, meghatározza a város életét, hozzátartozik a szentendreiek mindennapjaihoz. Az új strand a jövőben tovább növelheti a város turisztikai vonzerejét.”

Partnerség a Dunáért

A 10 országon keresztül folyó Duna vízminőségének és természetes környezetének megóvása, a vizes élőhelyek rehabilitációja az 1994-es Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény óta határokon átnyúló közös érdek is, amelyre a június 29-i Nemzetközi Duna Nap is minden évben emlékeztet. A The Coca-Cola Company és a Coca-Cola HBC 2005-ben kötött partneri megállapodást a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottsággal (ICPDR) a Duna megóvásáért. Az italgyártó cég vállalta, hogy minden évben részt vesz a Duna Nap megünneplésében, továbbá természetvédelmi civil szervezetekkel együttműködve támogatja a Duna-menti vizes élőhelyek megóvását, melynek keretében 2008 és 2013 között 150 millió forinttal támogatta a mohácsi Szabadság-sziget megmentését. Az együttműködés harmadik pillére a Dunához kapcsolódó oktatási és ismeretterjesztő tevékenység, amelyre létrejött egy, az iskolákban Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában egyaránt használt oktatási segédanyag, a Duna Ismerettár.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?