hirdetés

Meglepő választás az év strandétele

Épp elmúlt a kánikula, amikor igazán érvényesülhetne.

hirdetés

A Zamárdiban található Tiki Beach Bisztró Kovászos uborka-levese lett az Év Strandétele az idén már ötödször megrendezett versenyen – írja az egyik szervező, a We Love Balaton. Idén annyira erős volt a kínálat, hogy nemcsak egy győztest hirdettek, hanem három dobogós helyezettet, és még az év felfedezettjét is megtalálták.

Idén összesen 16 étellel neveztek a különböző vendéglátóhelyek, és már a döntő mezőnyének kiválasztásakor is meglepődtek, hogy az északi partról sokkal kevesebben jelentkeztek. Így még feltűnőbb az a trend, hogy a déli parton mennyire sok jó strandbüfét lehet találni, hiszen olyan erős mezőny jött össze, mint a verseny történetében még soha. Idén először több étellel is lehetett nevezni, sőt az is érvényes volt, hogy ha a döntő zsűrije elment egy fináléba került vendéglátóhelyre, és ott olyat kóstolt, akkor az új étel is versenybe került.

A nyertes strandétel a helyben készült kovászos uborkából
A nyertes strandétel a helyben készült kovászos uborkából

A zamárdi Tiki Beach Bisztró kovászos uborka-levese 1490 forintba kerül, és a zsűri szerint újszerű megközelítéssel készül, de azért is hozták ki első helyre, hogy kifejezzék, milyen jó ötlet a nyári kánikulában hideg leveseket is felszolgálni a strandokon.

A második helyezett a Balatonmáriafürdőn lévő Port Burger marhaszegyes ciabattája lett, amelyet órákig füstölnek, és amely balatonfenyvesi Angus-marhából készül, cheddarral és mustárszósszal adják 1690 forintért.

A harmadik helyezett a balatonllelei Málna Büfé Tex-Mex salátája lett, amelyben friss kevert salátát mixelnek savanyított zöldségekkel, rajta grillezett csirkemellcsíkokkal, baconnel, kukoricával és málnával, valamint a 15-20 összetevőből álló házi dresszinggel. A saláta 1950 forintba kerül.

Az Év Felfedezettje a keszthelyi Pinyó Büfé lett, amelyet a huszonéves tulajdonospár a nagypapától örökölt meg, és most felújították az étlapját, többek között hortobágyi palacsintával, erdei gyümölcslevessel és lecsóval.

Az Év Strandétele versenyen a zsűri a következő szempontok alapján válogat: az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül, egyszerű, de kreatív, nyárias, túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon, gyorsan és büfékben is elkészíthető, akár elvitelre is alkalmas, szerepel a vendéglátóhely étlapján.

A zsűri tagjai között volt a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta), valamint három újságíró: Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója, Sümegi Noémi (Magyar Konyha) és Tucsni László (We Love Balaton). A hatodik zsűritag Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt. A legjobb strandétel tavaly egy gofriba oltott tócsni lett a balatonfenyvesi A Konyhámból.

A 2017-es győztes a keszthelyi Paletta Pulled Ponty nevű étele lett. 2016-ban a kecskesajtos Big Mekk nyert a balatonboglári Palettától. 2015-ben pedig a fövenyesi Kalóz Harcsa & Krumpli nevű fogása nyert.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai