Négy kihívás a jövőért

2018 március 24-én is lesz WWF Föld Órája. Az idei esemény fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz. Ehhez a lámpaoltáson túl három kihívás teljesítésével lehet csatlakozni.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12000 épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára - többek között a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, a Tokiói torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A közösségi oldalakon is tarolt a Föld Órája: három hónap leforgása alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált a mozgalom.

Az emberek 2017-ben is világszerte kiálltak az éghajlatváltozás ellen és a Föld megóvása mellett: az Egyesült Államokban olyan világsztárok hallatták hangjukat a Föld Óráján, mint a Maroon 5 zenekar vagy Jared Leto, Algériában minisztériumok fogtak össze, hogy együttes erővel hirdessék a fenntartható energiahasználatot. Fehéroroszország fővárosában, Minszkben hatalmas koncerttel ünnepelték a kezdeményezést, a csatlakozók pedig öko-képeslapokat küldhettek barátaiknak és családtagjaiknak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és a cselekvés fontosságára. Iránban egy héten át tartó erdőtelepítéssel adóztak a Földnek, Bhután pedig egy klímatudományi központot nyitott a Föld Óráján, ezzel is elősegítve a környezeti nevelést a fiatalok körében. Ausztrália Etiópiának adományozott napelemeket, hogy kisközösségek kerozinlámpáit leválthassák. A világ tehát tavaly is Föld Órája lázban égett, és a főszervező WWF idén is hasonló tettekre számít.

Teljesítsd a kihívást, és kapcsolódj a Földhöz!

Az idei Föld Órája fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz, és fenntartható életmódunkkal hozzájáruljunk annak egészséges működéséhez. Ennek fényében a WWF Magyarország útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek. "Az első kihívás során arra buzdítottunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként pedig azt kértük, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40%-át a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel" - folytatta. Egy kihívás van még hátra, kövesd a WWF Magyarország Facebook oldalát, hogy Te is képben legyél!

Fáklyás túra és csillagnézés

A résztvevők regisztrációi is gyűlnek az idei Föld Órájára! A www.foldoraja.hu oldalon több ötletes esemény is alakul erre az estére : Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik - az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült "szentjánosbogár-keresésre" invitálják a résztvevőket. A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?