Reggeli, szomszédokkal a hídon

Határon átívelő reggelivel ünnepelték a Mária Valéria híd újjáépítését a két város, Párkány és Esztergom közreműködésével.

Huszonkét évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között. Ennek apropójából első alkalommal reggelit szerveztek a magyar és a szlovák határon, a Duna felett, a Mária Valéria hídon szeptember 30-án, szombaton.

Mattia Mura , olasz rendező kezdeményezéseként megvalósult korábban egy dokumentumfilm, melynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: két, egymást nem ismerő ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

A hídünnep alkalmából hagyományteremtő céllal újra életre keltette ezt a két település turisztikai szervezete, és első alkalommal pályázat útján jelentkezhettek különböző érdeklődési köröknek megfelelően – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – a Duna két partjáról fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

A kiválasztás után 44 – 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz reggelizni és beszélgetni a hídon. Az egyórás program során új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok születtek. A résztvevők megosztották egymással határon túli élményeiket, múltjukat és jelenüket, meséltek a családjukról és a mindennapjaikról. Előkerültek többek között régi fotók a nagyszülőkről, az egyik résztvevő pedig a vele reggeliző társának egy 22 éves újságot is átnyújtott, melynek a címlapján a hídátadásról volt szó.

A két turisztikai szervezet a „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánja összehozni a Duna két partjának lakosait. A két város, Esztergom és Párkány közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén. Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót. A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.

Forrás: visitesztergom / Turizmus Online


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.