Új elnök és tisztújítás az utazási irodák szövetségénél

Tisztújítást tartott hétfői ünnepi közgyűlésén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ). Molnár Gabriella elnök asszony 14 év után lemondott posztjáról, a tagság új elnököt választott Erdei Bálint személyében.

Telt ház előtt zajlott a MUISZ hétfői ünnepi közgyűlése a Danubius Hotel Gellértben. A rendezvényen elhangzott, hogy 137 rendes és 35 rendkívüli tagot tud a soraiban a szövetség, amely a bevételek növelése érdekében fizetős előadásokat, képzéseket is elkezdett szervezni. A turisztikai célelőirányzatból korábban pályázni tudtak támogatásra, az utóbbi 3 évben azonban ez a lehetőség megszűnt.

Erősödő ki- és beutaztatás

A közgyűlésen részt vett dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, aki előadásában a legjelentősebb hazai szakmai szervezetek között említette a MUISZ-t. Kiemelte, hogy a szervezetten utazó turisták többet költenek, mint az egyéni utasok, így az utazási irodák fontos szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a beutazó forgalom folyamatos erősödésére: a szállásdíj-bevételek például 18%-kal nőttek idén októberben az egy évvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor a kiutazási piac is újra nekilendült – hangsúlyozta -, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb adatai szerint az utazási irodák 16%-kal növelték vagyoni biztosítékuk összegét, amely így eléri a 16 milliárd forintot.

Jövőre az irodák összességében 92 milliárd forintos árbevételre számítanak, ez is azt jelzi Ruszinkó Ádám szerint, hogy több pénzük van a magyar családoknak, amit utazásra (is) tudnak fordítani. „Kormányzati vezetőként célom a vállalkozások versenyképességének növelése” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki sikerként említette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem nőtt a SZÉP-kártya adóterhe.

Egyeztetések minden szinten

Molnár Gabriella a szakmai szövetség idei második félévi tevékenységét összegezte. Elmondta, hogy ismételten kérték a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőit, újra a régi, megszokott időpontban, március végén legyen az esemény, ami holtszezon a fővárosi turizmusban. Tárgyaltak a Hungexpóval, ennek eredményeként kedvezményesen állíthatnak ki ismét a MUISZ-tagok az Utazás kiállításon. Részt vettek az új utazási irodai rendelet előkészítésében és a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésein.

Egyik társszervezetükkel, a VIMOSZ-szal karöltve lobbiztak azért, hogy az informatikai fejlesztési pályázatokon indulhassanak az utazási irodák is, szintén lobbiztak az Artisjusnál a szerzői jogdíjak csökkentése érdekében. Látogatást szerveztek a Várkert Bazárba, a Rudas és Dandár fürdőkbe, a Zeneakadémiára és a Liszt Ferenc Emlékházba. Protokollképzést tartottak és megújították a szövetség honlapját, amely immár magyarul és angolul is elérhető.

Részt vett a szövetség képviselője az európai ernyőszervezet, az ECTAA közgyűlésén. Az ECTAA-tagdíj cseppet sem mellesleg évi 2,5 millió forint, amelynek kigazdálkodása komoly feladat a MUISZ számára – emelte ki Molnár Gabriella, aki hozzátette, hogy 4-5 évvel ezelőttig állami támogatást kaptak a díjfizetéshez.

Az összefoglaló után a szövetség ünnepélyes keretek között, virágcsokorral és ajándékkal köszönte meg az elnök asszonynak 14 éven át végzett munkáját.

Névváltozás, új logó, elnöki bemutatkozás

Ezután a tagság megszavazta azt az indítványt, hogy a szövetség vegye vissza régi, közismert nevét, vagyis újra a Magyar Utazási Irodák Szövetségét takarja a MUISZ betűszó. Egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett az új logót is megszavazta a tagság, amely ezután az új tisztségviselőkről is szavazott.

Erdei Bálint, az új elnök bemutatkozásként elmondta, hogy tanári és jogász végzettséggel rendelkezik, de idegenvezetőként kezdte a pályát. Immár nyolc éve vezeti cégét, a beutaztatással, városnéző programok szervezésével foglalkozó CRB Cityramát. Erdei Bálint célja, hogy növelje a tagság létszámát, és egy erős tagsággal hatékony lobbizni tudjon a szakmai célok érdekében.

A MUISZ új tisztségviselői:

Elnök: dr. Erdei Bálint, CRB Cityrama

Tiszteletbeli elnök: Molnár Gabriella

Belföldi és beutaztató bizottság: Drégely Ágnes - Tour East Tour, Szkevisz Theodorosz - Theo Tours, Tóth Mária – Erdburg, Benefi Zsolt – Cartour

Utazásszervezői bizottság: dr. Békefi Veronika – NUR, Jakócs Áron – Robinson Tours, Dudás Ferenc – Mistral, Farkas Miklós – Lupus Travel

Utazásközvetítői Bizottság: Végh Balázs – Quaestour, Szvoboda János – NUR, Riba Orsolya – Invia, Mikola György – Vista

Közlekedési bizottság: dr. Simon András – Weco Travel, Kalanovics Attila – Mauri, Szula Márk – Carlson Wagonlit, Major Anett – Tensi

Kongresszusi és rendezvényszervező bizottság: Juhász Judit – Altagra, Winchester Elica – HBL Travel, Heinczinger Orsolya – Connections 2000, Wilk Andrea – OK World Travel

Alföld és Észak-Magyarország régió: Prónay Gyula – Proko Travel, Bárdos István – Szerviz Iroda, Büchel Katalin – Dent Tours, Kemecsi László – Kun-Mediátor

Budapest és Közép-Magyarország régió: Takács Péter – Airtours, dr. Linczényi Endre – Budaventura, Deák Judit – Harmony Tours, Bona Linda – Big Bus

Dunántúl: Ribi Péter – Fehérvár Travel, Könczölné Jákó Brigitta – Blaguss, Bartal Melinda – Summer Time, Mátyás Tiborné – Gabbiano

Etikai és jogi bizottság: dr. Füri Mihályné – Kartago Tours, Hámorszky András – ETI, dr. Antal András – AB Agro, Márton Ildikó – ÚR Travels

Közgazdasági bizottság: Falus János – Quality Tours, Horváth Balázs – Weco Travel, Kirchkopf Zsuzsanna – NUR, Kovács Róbert – OTP Travel

Kommunikációs biottság: Molnár Judit – OTP Travel, Bakó Balázs – OTP Travel, Haris Ernő – Haris Travel, Benefi Zsolt – Cartour

Nemzetközi kapcsolatok bizottsága: Hajdú Attila – STA Travel, Haris Richárd – Haris Travel, Alacsony Ádám - Tumlare

Felügyelő bizottság: Molnár Gabriella, Mosonyi Ilona – Panorama Tours, Fekete János - VIP


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.