hirdetés
hirdetés

Együttműködés a hármas határ mentén

24 város szövetsége

A schengeni határok leomlásával hazánk, Szlovénia és Ausztria hármas határvidéke – amely korábban évtizedeken át a világtól elzárt peremterületnek számított – újra Európa közepére került. Ausztria, Magyarország és Szlovénia 24 városa egy uniós projekt segítségével igyekszik a turizmus szempontjából kihasználni az új helyzetet.

hirdetés

A „City Cooperation” (Városok Szövetsége) projektben nyolc osztrák (Bad Radkersburg, Fehring, Feldbach, Friedberg, Fürstenfeld, Gleisdorf, Hartberg, Weiz), kilenc szlovén (Murska Sobota, Gornja Radgona, Ptuj, Lendava, Ljutomer, Radenci, Lenart, Ormož, Beltinci) és hét magyar város (Letenye, Lenti, Zalalövő, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Vasvár) vesz részt.

A projekt az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a stájerországi tartomány, a Magyar Köztársaság és a Szlovén Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg (2007–2013). A magyar oldalon 2008 októberében indult a program, amely 2013. március 31-ig tart. Minden ország egymillió eurós költséggel számolhatott. A magyar oldalon ebből 85 százalék volt uniós támogatás, a nemzeti hozzájárulás tíz százalék, öt százalékát pedig saját erőből kellett állnia a két magyar, pénzügyileg támogatott szervezetnek, a Zalalövő és Környéke Közéletéért, Kultúrájáért és Környezetéért Alapítványnak, valamint a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. A programban részt vevő városok vállalták, hogy városnéző sétán mutatják be a települések legérdekesebb látnivalóit és mondják el anekdotáit angolul, németül, magyarul vagy szlovénül. 2012-től mind a 24 városban lesznek bármikor ingyenesen elérhető tájékoztató útikalauzok és audio guide-ok.

Az együttműködés keretében a közelmúltban sajtóutat szerveztek. Első utunk Körmendre vitt, ahol a Batthyány-Strattmannkastélyt és a Batthyány-Strattmann László Múzeumot néztük meg, majd Szentgotthárdon a St. Gotthard Spa és Wellness Thermalpark és Gotth’Art Wellness négycsillagos Conference Hotel****Superior Szentgotthárdot jártuk végig.

A határ jóformán észrevételen átlépése után immár Ausztriában Pataki Éva mutatta be Kelet-Stájerország turisztikai régiót, majd a 18. század elején épült schielleiteni barokk kastélyban szálltunk meg, amely ma a szövetségi sport- és szabadidőközpontnak ad helyet. A szálloda modern sportlétesítményeivel várja a vendégeket. Reggel Weizbe utaztunk, amely az energiarégió központja, és olyan természeti csodákat kínál, mint a Rába-szurdok vagy a cseppkőbarlangok. A sportot kedvelők számtalan túraútvonalon és kerékpárúton élvezhetik a magával ragadó tájat. Weiz az energia-útvonal 12 helyszínének egyike, Szlovéniába vezet, és bemutatja a megújítható energiát az érdeklődőnek. Weiz város megtekintése után várt minket a városka fölé magasodó bazaltsziklán álló, 850 éves riegersburgi vár, amely talán egész Ausztria legszebb, épen maradt vára.

A Parktherme Bad Radkersburgban a régió fejlett fürdőkultúrájával ismerkedtünk meg testközelből, majd – újabb észrevétlen határátkelést követően – immár Szlovéniában Ptuj városát néztük meg. A Dráva partján található, középkori jellegét megőrző, hangulatos kisváros fölötti hegyen hatalmas vár uralkodik. A hegy lábánál található a domonkos és minorita kolostor, az Orpheus-emlékmű, a város tornya, a Szent György-templom, a városháza és a borospince, amely csaknem 800 éves hagyománnyal büszkélkedhet. A rövid szlovéniai látogatást a fehérborairól híres Jeruzsálemben zártuk. Hogy honnan e furcsa elnevezés? A gyönyörű, dimbes-dombos vidék a középkorban állítólag annyira megragadta az éppen a Szentföldre tartó templomos lovagok figyelmét, hogy eszük ágában sem volt továbbmenni, itt telepedtek le. A vacsoránkat újra hazai földön, a Gosztola Völgye Wellness Hotelben költöttük el, ahol Horváth István sajtóreferens bemutatta, mi a különbség a magyar és a szlovén borok között. Az utolsó napra hagyták a szervezők a legérdekesebb programot, megnézhettük a Zalaerdő erdészeti, fűrészipari és vasúttörténeti kiállítását, majd hazánk leghosszabb keskeny nyomtávú erdei kisvasútjával utaztunk Lenti és Zajda között.

Másnap a Lenti Termálfürdőt és a területén található Szent György Energiaparkot Csuka Zoltán marketingvezető segítségével ismerhettük meg. Lentiben, a Don Quijote étteremben búcsúztunk el útikalauzainktól: Kovács Károlytól, a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjétől, valamint Róka Bernadettől, a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. projektmenedzserétől.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai