„A 24. óra után vagyunk!”

Komoly bizalmi válság a politikai döntéshozók irányában és kevés derűlátás – talán ezzel írható le leginkább a szakmabeliek lelkiállapota, amelyről a csütörtöki Power of Live Events konferencián kaphattak képet a résztvevők a szakmai szövetségek képviselőinek kerekasztal-beszélgetésén.

Az öt érdekképviseleti szövetség elnökei (Lázár Judit - Magyar Beutaztatók Szövetsége, Ganczer Gábor - Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége, Flesch Tamás - Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Molnár Judit – Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Gál Pál Zoltán - Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és Békefi Anna a Budapest Convention Bureau szakmai igazgatója álláspontját hallhatták a résztvevők.

A szakma képviselőinek általános megállapítása, hogy mára nagyon mélyre került az ágazat és a folyamatos lobbitevékenység sem hozott hathatós eredményt. A konferencia egyik fontos felvetésére, – hogy kiválthatják – e a hibrid és online rendezvények a valós, élő eseményeket, a szakemberek egybehangzó válasza az volt, hogy nem, vagy csak részben, mert a személyes találkozókra mindig szükség lesz, a digitalizáció vívmányai azonban az élő eseményeken is jól kamatoztathatók lennének.

Nem megkerülhető a személyes talákozás

Flesch Tamás humorosan úgy fogalmazott, hogy már nem is emlékszik, hogy hogyan néz ki egy live event egy hotelben, olyan régen volt erre alkalom. „Egyelőre jó, ha túlélnek a szállodák és lesz ezeket hol lebonyolítani, jelenleg azonban a lehetőséget sem látjuk a kilábalásra.” A szakember arra is rámutatott, hogy míg egy hazai hotel valós rendezvényhelyszínként hozzájárul a hazai GDP-hez, addig a videókonferencia alkalmazásokat kínáló multinacionális cégek nem hazánkban fizetnek adót, csak potyautasként haszonélvezői az üzleti turizmusnak.

Ganczer Gábor arról számolt be, hogy a kiállítások esetében a digitalizációs és online megoldásokat nem fogadták igazán nyitottan sem a kiállítók, sem a közönség, és úgy véli, ma egy vásáron való online megjelenés leginkább egy olyan résztvevő számára lehet érdekes, aki fizikailag amúgy sem jött volna el a rendezvényre. A szakember szerint a hibrid, vagy online modellek leginkább a kongresszusok esetében működhetnek, de a személyes kapcsolattartás ott sem pótolható.

Molnár Judit arra mutatott rá, hogy a 2008-as globális válság hatására a cégek gyorsan megvágták a hivatásturizmusra szánt büdzséjüket, online tanácskozásokkal helyettesítve az utazásokat, de amint rendeződött a gazdaság, egyik pillanatról a másikra visszaállt a régi kerékvágásba a céges utak piaca. Ugyanilyen rohamléptekkel történő visszarendeződésre számít a szakember a pandémia háttérbe szorulásával is, hiszen, ahogy partnereik jelzik, az igény már most is nagy a személyes találkozókra, egyelőre azonban a közegészségügyi és adminisztrációs szabályok akadályt képeznek.

Tévhit, hogy hasít a vidék 

A szakma helyzetét elemezve Lázár Judit elmondta, az lenne az érdemi segítség, ha speciálisan a turizmusra szabva hosszabbítana a kormányzat a munkahelymegtartó intézkedéseken akár a cégek tavalyi forgalmát figyelembe véve, illetve egyszeri támogatásra is elengedhetetlen szükség volna.

Flesch Tamás úgy véli, a kurzarbeit már kevés. A szakember szerint nagyobb a baj mint gondolnánk. „Sokan kérdezik, hogy csődbe fognak menni szállodák? Igen, csődbe. Ezek a kapitalizmus törvényszerűségei. A valódi baj viszont az, hogy elveszítjük azt a nemzetközi szinten is színvonalas munkaerő-állományt, amiért kín-keservvel küzdöttünk az elmúlt években. Miközben a versenytársak, - külföldi desztinációk szolgáltatói - amelyek számára az átvészeléshez nyújt támogatást a kormányuk, a startnál kilőnek majd mellőlünk, hiszen nálunk addigra már nem lesz munkaerő, akivel újra tudnánk indulni, mert elvándorolnak más szakmákba nyugatra. Így az ágazat a 12-13 százalékos GDP hozzájárulását sem lesz képes hozni. Embereket kell tehát menteni, és nem vállalkozásokat, és nem a 24. órában vagyunk, hanem azután” – szögezte le a szakember. Flesch azt is hangsúlyozta, hogy óriási tévhit, hogy Budapesttel szemben a vidéki hotelekben minden rendben van. Az MSZÉSZ-elnök szerint az erős három nyári hónap vendégforgalmával sem sikerült behozni a tavaszi lemaradást. Júliusban országos szinten 42,3%-kal, a fővároson kívüli szállodákban 22,1%-kal maradt el a múlt évitől a vendégéjszakák száma. Ráadásul a vidékiek mélyebbről indultak, mert a pandémia előtti időszakban gyengébben teljesítettek mint a fővárosi házak. És az is téves elképzelés, hogy néhány teltházas őszi hétvége majd megmenti a belföldi turizmust a fővároson kívül.

Lobbizás és süket fülek

Ganczer Gábor szerint sem jelentek segítséget a hitelek, ha azokat megrendelések híján nincs miből visszatéríteni, hanem olyan vissza nem térítendő támogatásra van szükség mint amilyet például a zeneipar képviselői kaptak. „És míg a zenészek 2000-3000-en vannak, addig a rendezvényszervezésből 100 ezer ember élt hazánkban, akik most külföldön kénytelenek érvényesülni a szakmájukon kívül. A szakember hangsúlyozta, hogy a jövőben szükség volna az ágazat és a politikai döntéshozók közötti konzultációra, hogy a szakma számára is elfogadható döntések szülessenek, így elkerülhetőek lennének az olyan komoly bizalmi válságok, mint amely a turizmusban dolgozók részéről mostanra kialakult.

Gál Pál Zoltán elmondta, hogy a VIMOSZ elnökeként hetente vázolja fel a szakma helyzetét és igényeit az illetékes minisztériumban, a kommunikáció hiánya valóban szembetűnő, és nehéz megfejteni, hogy azért nincs válasz, mert a költségvetési helyzetből adódóan nem tudnak forrásokat rendelni az ITM-ben az ágazat követeléseihez, vagy mert nem látják azt, hogy mennyire súlyos a turizmus-vendéglátásban dolgozók helyzete. A szakember szerint együtt kell tudni élnünk a koronavírussal, és sokkal inkább a megfelelő protokollokkal megvalósított rendezvényeknek és turizmusnak van létjogosultsága és jövője, mint az időről-időre történő átmeneti elzárkózásnak.

Ganczer Gábor szerint is csak hibernálódik a probléma a lezárásokkal, a szakember arra buzdítja a rendezvényszervező szakmát, hogy amíg a jogszabályi környezet engedi, bizonyítsák be, hogy maximális körültekintéssel, fegyelemmel, mindenre kiterjedő higiéniai elővigyázatossággal képes a szakma olyan rendezvényeket szervezni, amelyeken minimális a koronavírussal történő fertőződés esélye.

Békefi Anna szerint a csütörtöki konferencia a szakma leginkább proaktív válasza arra, hogy van élet a covid idején is, és van jövője, sőt jelene is az élő rendezvényeknek.

Az esemény záróakkordjaként elhangzott, hogy várhatóan sok szakmabeli ragadja meg az alkalmat, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a turizmusban dolgozók ellehetetlenülő helyzetére azzal, hogy részt vesz a közösségi médiában szerveződő békés felvonuláson, amely a „Mentsük meg a turizmust” nevet viseli.

Forrás: Turizmus Online


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?