hirdetés

Bejött a papírforma a hazai Bocuse döntőn

Ahogy a legtöbben előre megjósolták: Pohner Ádám nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Széll Tamás pedig zsűrielnök lesz a torinói európai válogatón.

hirdetés

Igazi Bocuse d'Or-os hangulatban telt a magyarországi döntő a Hungexpón
Igazi Bocuse d'Or-os hangulatban telt a magyarországi döntő a Hungexpón

Csütörtökön lezajlott a Bocuse d'Or magyar döntője, amelynek a Sirha Budapest keretein belül a Hungexpo adott otthont. Hatalmas érdeklődés övezte a versenyt, többszázan látogattak ki a a verseny helyszínére, hogy láthassák, ki alakíthat csapatot, és folytathatja felkészülését a júniusi európai válogatóra, Torinóba.

A rajtok sorrendjében a következő séfek és commis-jaik szálltak ringbe egymással. Elek Richárd, Veres István, Volenter István, Haraszti Zsolt, Garai Ádám és Pohner Ádám. A kóstoló zsűriben olyan nemzetközi kiválóságok is helyet kaptak, mint Enrico Crippa, akinek Piazza Duomo nevű étterme az Olaszországi Albában három Michelin csillaggal büszkélkedhet. Szintén a versenyzők pályamunkáit bírálta Henrik Norström is, aki 2001-ben második lett Lyonban. A V4-ek is képviseltették magukat, a zsűriben helyet kapott egy cseh, egy szlovák és egy lengyel séf. Enrico Crippa mellett Széll Tamás és Hamvas Zoltán foglaltak helyet az elnöki székekben, de pontozott többek között Szulló Szabina és Sárközi Ákos is.

A versenyzők két ételt készítettek: egy hús- és egy vegetáriánus témát. Kötelező alapanyagokkal dolgoztak, a hústálhoz a borjúszűz, a csülök és a velő volt megadva, a vegetáriánus témához pedig rizottó rizs, gorgonzola és fürjtojás. A vegetáriánus ételhez a metélőhagymát és a borsót kellett felhasználniuk.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen mielőtt kihirdették a győztest, Hamvas Zoltán bejelentette, hogy júniusban Torinóban Széll Tamás is a zsűri elnöke lesz az európai válogatón.

A nagyon várt helyezések pedig a következőképp alakultak:

1. helyezett: Pohner Ádám

2. helyezett: Volenter István

3. helyezett: Veres István

A győztes ételeiről:

Pohner Ádám húsételének középpontjában a borjúszűz áll, amely fel van tekerve, és szarvasgombával, valamint velővel megtöltve. A köretek között helyet kap a velő paprikaszószban, borsóval, marinált zöldségekkel és petrezselyemmel. A tányéron ugyancsak helyet kap a szarvasgomba és körte, libamájjal, valamint egy káposztasaláta tökmaggal. További izgalmas köretelem a "túrós csusza", valamint a zellerkrém. A tányéron szerepel egy szarvasgomba-jus is, petrezselyemolajjal.

Ádám vegetáriánus tányérjának összetevői: egg royale fürjtojásból, gombával, tetején csicsókachips-szel, mandulazselé, póréhagyma mustármaggal, spárga-gorgonzola veluté, marinált karalábé, körte petrezselyemszárral, marinált spárga, zellerpüré és zöldségrolád, valamint rizottó karfiollal és zöldborsó gorgonzola szószban.

A zsűri a további díjakat osztotta ki:

Legjobb konyhai munka a Lurpak támogatásával: Pohner Ádám

Legjobb csapatmunka a Hungexpo támogatásával: Volenter István

Legjobb vegetáriánus tányér a Metro támogatásával: Veres István

Legjobb hústányér a Metro támogatásával: Volenter István

Legjobb commis a Metro támogatásával: Friderika Spekova

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Bocuse d'Or Akadémia Magyarország)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai