hirdetés

Gols és Kéthely: Két helyen él az Achs család

Borkatedrális a Balatonnál

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

hirdetés

Hiszen egy Fertő-tavi, magyar gyökerekkel is rendelkező família, a Burgenlandban, Gols-nál (Gálosnál) is borászkodással foglalkozó Achs-család, egy fantasztikus borkomplexumot, igazi XXI. századi modern borkatedrálist álmodott és hozott létre, amelyet május 24-én, ünnepélyes keretek közt adtak át.

Hans-Georg és Thomas Achs a komplexum egyik befektetőjével, Kristinus Wolfganggal
Hans-Georg és Thomas Achs a komplexum egyik befektetőjével, Kristinus Wolfganggal

Látványborászat, gasztro- és kulturális élménnyel fűszerezve

AX – wine (e)motion, azaz a bor élményvilága a Balatonnál – e néven és céllal működik mostantól az a csupa üvegből, fából, csobogó vízből és más különleges anyagokból felépített látványborászat, ahol ezentúl nemcsak készítik Achs-ék prémium minőségű boraikat 22 féle szőlőből, hanem mellette kulturális és gasztronómiai élményt is kínálnak az odalátogatóknak. „Ez egyfajta bor-vernisszázs”, magyarázza Hans Georg Achs, aki a legtöbbet lesz nálunk, hiszen fiával, Thomas-szal közösen ő irányítja mostantól a magyarországi vállalkozást.

Kétlaki lett az Achs család

„Kezdetben édesapámmal Magyarország össze bortermő vidékét bejártuk, mire rátaláltunk erre a vidékre”, mesél a kezdetekről Thomas, a legújabb generáció tagja. „Olyan termőtalajt kerestünk, amely mind prémium minőségű fehér-, mind vörösborkészítéshez alkalmas szőlő befogadására alkalmas. Itt, Kéthelyen, a pannon klíma, a magas humusztartalom, a vulkanikus talaj kiváló víz ellátottsága és nem mellesleg a táj szépsége annyira magával ragadott minket, hogy tudtuk: innen egy tapodtat sem megyünk tovább.

57 hektáron szőlőt ültettünk a kezdetekben (fele-fele részben fehéret ill. kéket), és az első évek mostoha körülményei alapján született meg a döntés: kell egy pincészet is, ahonnét vezetjük, irányítjuk a munkát.”

Futószalag mellett egyél, igyál!

A 1,5 millió eurós támogatásból és a család valamint befektetőik jelentős anyagi ráfordításából, alig két év alatt felépült, most átadott monstre építmény tényleg lélegzetelállító: van benne 300 nm-es belső rendezvényterem, egy 700 nm-es katedrális építmény, kiállításokkal, festménygalériával. 300 nm-en mozi és Black-Box technikával ellátott helyiség, 200 nm-en kóstolóhelyiségek, társalgók és meeting rooms. Külön bisztró van az alsó szinten (300 nm), olyan tapas bárral, ahol futószalagon érkezik az étel-ital a vendég elé. Ugyanilyen futószalagon billegnek az AX boxok a bejáratnál, és néhány ponton a borkészítés fázisait mutatják be komputeres technika segítségével. Óriási területen van még szabadtéri színpad is (700 nm-en), a legkorszerűbb technikával felszerelve, klasszikus vagy modern koncertek, művészeti, kulturális események színvonalas lebonyolítására.

50-100 ezer látogatót várnak majd Achs-ék évente, Közép-Európa bármely szegletéből, egyelőre 11 fő dolgozik velük, de 2014 tavaszától – amikor az AXwine(e)motion kulturális és borélményvilág már egyre jobban ismertté válik – 30-40 embernek adnak majd munkát.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai