hirdetés
hirdetés

Marosháti túraútvonalak uniós támogatással

Darvak a mezőkopáncsi templom fölött

A Maroshát hazánknak legkevésbé ismert térségei közé tartozik. Ezért nagy jelentőségű a „Gyalogtúra útvonalak hálózata a Marosháton” elnevezésű projekt, amely a Dél-alföldi Regionális Operatív Program keretében a közelmúltban ért véget.

hirdetés

A program lezárásaként tanulmányutat szervezett a közelmúltban a pályázatot benyújtó Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesület, melynek során a fejlesztés néhány fontosabb elemével és a környék látnivalóival ismerhették meg kerékpár- és gyalogtúrák keretében a meghívottak. A nagyéri Zöld Béka ifjúsági szálláshelyen Lőrincz Tibor, az Egyesület elnöke, valamint a pályázatíró szegedi Euro-M-Érték Kft. ügyvezetője, Szuda Zoltán ismertette a projekt céljait és a végrehajtott fejlesztéseket. Később az 1820-40. között református magyar dohánykertészekkel újratelepített Nagyér megújuló faluközpontjában sétálva megtudtuk, hogy a település, ahol féltucatnyi régi épület korhű felújítása történt meg az utóbbi évtizedben, Hild-díjra pályázik.

Másnap kerékpárra pattantunk, és a Nagyér határában fekvő Gulyakútnál ismerkedtünk a környék növény- és állatvilágával: darvakat, egerészölyveket és nagykócsagokat tucatszám láttunk, de ritka és védett sisakos sáska is került elénk. Szakavatott vezetőnk, dr. Deák József Áron néhány növényritkaságra – közönséges borkóró, őszi csillagvirág, macskahere, erdélyi útifű, csombormenta hívta fel a figyelmünket. Jó pár kilométerrel odébb, a középkori Mezőkopáncs templomát fedeztük fel, a templom értékeit Mihály Illés mutatta be.

Az esős nap a tótkomlósi Rózsa Fürdőben folytatódott masszázzsal és szaunázással, majd ugyanitt a Szekeres Vendéglőben szlovák specialitásokból összeállított vacsora zárta a napot. Másnap a megye legtöbb műemléképülettel büszkélkedő szomszédos településén, Mezőhegyesen tettek sétát a meghívottak a belterületi gyalogtúra útvonalon.

A Dél-alföldi Regionális Program keretében közel 200 millió forintos keretösszegből megvalósított fejlesztés több, egymással összefüggő, de önálló elemből állt össze. A program célja az volt, hogy a Makótól keletre, Orosházától délre, Gyulától délnyugatra fekvő térségben összefüggő túraútvonal-hálózatot hozzanak létre, ehhez kapcsolódva részletes túratérkép és honlap is készüljön. Féléves intenzív tanfolyamon a környék természeti és kulturális értékeit ismerő, szakavatott helyi túravezetőket is képeztek, akik végigvezethetik az összesen 200 kilométer hosszúságú túraútvonal-hálózaton a vendégeket. Az elsősorban dűlőutakon, valamint kis forgalmú közutakon vezető túraútvonalakon persze nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral és lóháton is lehet közlekedni a frissen felfestett túrajelzéseknek köszönhetően. Ugyanakkor a fontosabb településeken belterületi sétaútvonalakat is kialakítottak, amelyeken kényelmes pihenőhelyeket és információs táblákat is találnak a turisták. Akit érdekel a térség gyalogos, vagy kerékpáros bejárása, az az Alföldi Kéktúra útvonalról Orosháza mellett térhet le dél felé. Ugyanakkor egy nemzetközi hálózathoz is kapcsolódik a marosháti túraútvonal-hálózat: Nagylaknál a Maros gátján húzódó 5-ös számú páneurópai gyalogtúra-útvonallal áll közvetlen kapcsolatban. Ha valaki Orosházánál lekanyarodik róla, akkor először a Körös-Maros Nemzeti Park kezelésében levő kardoskúti Fehér-tó gazdag madárvilágát fedezheti fel az útvonal mentén. Tovább haladva dél felé Tótkomlós szlovák hagyományait, jellegzetes ételeit ismerheti meg. A projekt keretében a legnagyobb értékű fejlesztés ebben a városban valósult meg: az egykori kisbirtokos házat modern rendezvény- és kiállítási központtá alakították át. A Természet házának keresztelt épületben információs iroda működik, a modern hangtechnikával és konyhával felszerelt rendezvényteremben pedig konferenciákat, esküvőket is tarthatnak. Tótkomlóson a projekt keretein belül született újjá még az Epres téri közpark, valamint a Száraz-ér sétány mentén és a Szlovák Emlékház előtt az utcabútorok kerülnek kihelyezésre.

Mezőkovácsházán 3 pihenőhelyet alakítottak ki utcabútorokkal és két parkolót is létesítettek. Nagyéren pihenőhelyet alakítottak ki parkolókkal. Pitvaroson a Petőfi Vadásztársaság előtti területet rekultiválták, utat aszfaltoztak, kerítést készítettek, növényeket telepítettek. A tótkomlósi Tanyamúzeumot körbekerítették tájba illő, hagyományos deszkakerítéssel, valamint vizesblokkot alakítottak ki. Mezőhegyesen, a Ménesbirtoki központban elektronikus infotorony is tájékoztatja a turistákat.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai