hirdetés
hirdetés

Drágítja a külföldi utakat a forintgyengülés

Sorra küldik ki az utazásszervezők a körleveleket viszonteladó partnereiknek, amelyben arról értesítik őket, hogy a forint gyengülése miatt kénytelenek korábban meghirdetett programjaik árait emelni.

hirdetés

Az egyik egzotikus körutazásokkal foglalkozó cég a minap 8%-os áremelésről tájékoztatta partnereit. Levelükben leírják, hogy a téli utazások kalkulálásánál érvényes árfolyamok az elmúlt időszakban rendkívül jelentős mértékben megváltoztak.

Így alakult a forint árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest
Így alakult a forint árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest

Az iroda a téli programfüzetében jelezte, hogy 230 forintos árfolyamig garantálja árait, ezért a jelenlegi gyengébb forintárfolyam miatt emelte árat. „A forint folyamatos gyengülése arra kényszeríti irodánkat, hogy összhangban az utazási szerződésünk (ÁSZF) IV.1 pontjában, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó hasznos tudnivalókban leírtakkal, az általunk szervezett utazások katalógusban meghirdetett részvételi díját 8 %-kal megemeljük a 2015. február 1-től induló utazásokra, illetve a meglévő és folyamatban lévő foglalásokra is. Az árváltozás érvényes a teljes részvételi díjra, kivéve vízumdíj és repülőtéri illeték.”

Áremelésre egyébként bizonyos feltételek betartása esetén joga van az utazásszervezőnek, ennek körülményeit a 281/2008-as kormányrendelet 6. paragrafusa szabályozza, a következők szerint: Az utas által az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj nem emelhető, kivéve, ha a díjemelés lehetőségéről a szerződés rendelkezik.

A díj emelésére kizárólag

a) a szállítási költségek (ideértve az üzemanyagköltségeket),

b) az utazási szerződésben vállalt részszolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték és egyéb kötelező terhek (így különösen üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték), vagy

c) deviza - az utazásszervező közreműködőjével kötött szerződésben meghatározott mutató szerinti - forintárfolyamának változása miatt kerülhet sor.

(2) A díjemelés mértékének arányosnak kell lennie a költségek emelkedésének mértékével, és a szerződésben pontosan meg kell határozni a módosított díj számításának módját.

(3) A díjemelés indokát az utassal a díjemelés közlésével egyidejűleg közölni kell.

(4) Az utas által az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj az utazás megkezdését megelőző húsz napon belül az (1) bekezdésben meghatározott okból sem emelhető – olvasható az idevágó jogszabályban.

Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy az utas az utazás megkezdése előtt írásban tett nyilatkozattal bármikor elállhat a szerződéstől, ha a szervező a részvételi díjat több mint 8%-kal emeli meg.

Az áremelés ugyanakkor mégsem tekinthető általánosnak. Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketingigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy ugyan 315 forintos euró-, illetve 240 forintos dollár-árfolyammal kalkulálták téli üdüléseiket, és most mindkét deviza esetében e szint alá gyengül a forint, eddig mégsem emelték áraikat. Vagyis az árfolyamveszteséget „benyelik” az utasok helyett.

Ez azonban nem garancia arra, hogy a közeljövőben sem lesz náluk áremelés, mivel ha tartósan gyenge marad a forint árfolyama, akkor ők is kénytelenek lesznek ennek terheit – legalább részben – áthárítani az utasokra.

Az esetleges későbbi áremelkedések elkerülésének egyik módja az előfoglalási kedvezmények igénybe vétele lehet, ilyenkor ugyanis a főszezoni árakhoz képest akár 30-40%-kal olcsóbban tud valaki befizetni egy üdülésre. Az előfoglalási időszak utazási irodánként változik, de általában az év első három hónapját takarja, sok esetben sávosan csökkenő kedvezményszinttel. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai