hirdetés
hirdetés

Elektromos biciklivel a szőlőtőkék között

Zöld sztráda görkorisoknak, kajakozás üvegfenekű csónakkal, csokiváros, ingyen wifi a sípályán – csak néhány újdonság a legfrissebb francia turisztikai kínálatból.

hirdetés

A tavaly júliusi rossz idő ellenére ismét rekordévet zárt 2012-ben a francia turizmus – jelentette be az Atout France (Francia Idegenforgalmi Hivatal) bécsi régiós igazgatója, Corinne Foulquier egy budapesti rendezvényen. Hozzátette: tavaly 80,5 millió külföldi vendéget regisztráltak Franciaországban, amely így 2012-ben a síturizmusban is megszerezte a globális vezető szerepet 55 millió sínappal, megelőzve az Egyesült Államokat és Ausztriát.

Az első alkalommal megrendezett Focus on France workshop keretében tucatnyi francia régió, illetve település mutatta be aktualitásait Budapesten, Bécsben és Prágában. Az Atout France magyarországi képviselője, Elisabeth Parragh-Pataki kifejtette, hogy a magyar vendégforgalom stabilan alakult tavaly, viszont az egyéni forgalom folyamatosan nő. A magyarok a vízparti nyaralást és a síelést előszeretettel kombinálják városlátogatással, kulturális programokkal. Az utazási irodák 5-10%-os növekedést várnak az idei évben.

A két ország közötti forgalomban jelentős szerepet játszik az Air France, amely napi három párizsi járata mellett – regionális leányvállalata által - heti három járatot üzemeltet Lyonba is, ahonnan 30 perces átszállási idővel egész Dél-Franciaország elérhető. A három regionális vállalat összevonásával létrehozott HOP! fapados árakon foglalható a hop.fr weboldalon, de az árai megtalálhatók az Air France foglalási rendszerében is, és szabadon kombinálhatók a járatok – tudtuk meg Tyukodi Anettől, a légitársaság munkatársától.

Elizabeth Parragh-Pataki megemlítette, hogy Nizzába évente 18 ezer magyar utazik, ezért jelentős igény lenne egy közvetlen légi járatra Budapestről. Nizzával kapcsolatban elhangzott, hogy komolyan veszik a környezettudatosságot, ennek jegyében egy eurós busz- és villamosjegyekkel be lehet utazni az egész környéket, de bérelhető kerékpár is. 2016-ra elkészül az ökoépítkezés jegyében a nizzai stadion, ahol majd az UEFA mérkőzéseit rendezik. Szeptemberben egy 12 hektáros parkot adnak át a város szívében, amely összeköti majd a Modern Művészetek Múzeumát és a Promenade des Anglais-t.

A Nizza közelében fekvő Mentonban idén már 64. alkalommal rendezik meg azt a klasszikuszenei fesztivált, amelyet egy magyar emigráns, André Böröcz szervezett meg először, 1950-ben.

A Lyon közelében fekvő Tain-l'Hermitage településen idén októberben adják át a Csokoládévárost (Cite du Chocolat), amely a Valrhona csokoládégyár szomszédságában vezeti be az érdeklődőket a csokoládé csodálatos világába.

2015-re 700 kilométer hosszú „zöld sztráda” épül a Genfi-tó partjától a Földközi-tengerig, a Rhone-alpes régión keresztül. A ViaRhôna a Rhone folyót követi, és csak gyalogosok, kerékpárosok, kerekesszékes utazók és görkorcsolyázók vehetik igénybe.

Az Alpokban 6 millió eurós beruházással megújul a 3,842 magasságban fekvő Aiguille du Midi kilátó. Újdonsággal rukkol ki az idei évben a Les Menuires síterep: bevezetik a Co-Lidays programot, amely azt jelenti, hogy a síüdülők közösen bérelhetnek apartmant, síeszközt, akár ismeretlenekkel.

Európa legmagasabban fekvő síterepe, Val Thorens ingyen wifit kínál a lesiklóknak a lejtőkön.

Hóbiciklizés Val Thorens fotó: J. Clatot
Hóbiciklizés Val Thorens fotó: J. Clatot

 

A Burgundiában fekvő Macon régiója kiváló boraival, nyolc borútjával, a híres Bresse-i csirkével, fesztiválokkal, középkori várakkal csábítja a turistákat. Igazi különlegesség a július 6-7-i Transmaconnaise electrique rendezvény, amelynek során elektromos bicikliken járhatják be a turisták a környék borospincéit.

A prezentáció legtávolabbról érkezett vendége az Indiai-óceánon fekvő Reunion szigetét mutatta be. Karine Cadet elmondta, hogy az Európától 10 ezer kilométerre fekvő sziget különböző részein 100 mikroklíma uralkodik, a tengerpartok, hegyek és kanyonok mellett működő tűzhányót is találunk. A képviselő az európai, ázsiai, indiai és afrikai fogások speciális keverékét nyújtó kreol konyhára, az endemikus növényeket felvonultató, nemzeti örökségek közé tartozó kertekre és az átlátszó fenekű kajakokkal való vízi túrázásra hívta fel a figyelmet.

Átlátszó kajak fotó: Jonas Akhoun
Átlátszó kajak fotó: Jonas Akhoun

Melles Botond, a KLM-Air France igazgatója a párizsi Charles de Gaulle repülőtér tavaly átadott S4 Satellite terminálját méltatta. Kiemelte, hogy immár csak erre az egy kilométer hosszú terminálra repül az Air France és a Sky Team szövetség összes járata. A felhasználóbarát terminálon kapott helyet a ’”Le Parc” nevű 3000 m2-es lounge, ahol 620 szék, meleg ételek, ipad-ek és ingyen wifi várja az utasokat.

S4 satellite Le Parc
S4 satellite Le Parc

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk