hirdetés
hirdetés

Európa legnépszerűbb popkulturális zarándokhelyei

A hollywoodi kasszasikerek nem csupán a filmes producerek, hanem a forgatási helyszínek turisztikai irodáit is gazdagítják. Van francia, svéd, de román vagy lengyel úticél is a rajongók "Must Visit" listáján. 

hirdetés

Talán már hallották, hogy az HBO nagy sikerrel vetített, saját gyártású Trónok Harca sorozatát déli szomszédunknál Horvátországban, azon belül Split és Dubrovnik környékén forgatták. A rajongók hamar felfedezték aktuális zarándokhelyüket, amelynek hatására több horvát utazásszervező (pl. Happy Tours) ajánl fel "A Game of Thrones" körutat. 

Jelenet A Trónok Harcából/Tumblr
Jelenet A Trónok Harcából/Tumblr

Stieg Larsson Millenium könyvsorozatának A tetovált lány bevezető részének svéd filmes változata annyira jól sikerült, hogy az amerikai filmeseket is megihlette. A film kasszasiker lett, így Stockholm a filmes rajongók egyik európai hot spot-jává vált. Akár önállóan is nekivághatunk Stockholmnak, hogy feltérképezzük a forgatási helyszíneket, de egyszerűbb a dolgunk, ha részt veszünk a Stockholm Museum "The Millenium Tours" városnéző körútján. 

Jelenet A Tetovált lány c. filmből/Tumblr
Jelenet A Tetovált lány c. filmből/Tumblr

Habár számtalan filmet forgatták Párizsban, az áttörő popkulturális sikert mégis Dan Brown Da Vinci Kódja hozta el. A legnépszerűbb helyszín természetesen a Louvre és a jól ismert Da Vinci festmény, amelyet idáig sem volt egyszerű megtekinteni a kínai turisták rohama miatt. Ha időt akarunk spórolni a Paris Muse körútja hasznos lehet. 

Jelenet A Da Vinci kód c. filmből/Tumblr
Jelenet A Da Vinci kód c. filmből/Tumblr

Bár nem filmről van szó, de érdemes megjegyezni, hogy a Grand Theft Auto V. egyetlen európai helyszíneként Edinburghba látogat. A kultikussá vált PC játék skót pályáján főszerepet kapnak a helyi villamosok. Érdekesség, hogy a Rockstar North videófejlesztő cég is Edinburghban székely, amely még egy indok a nyüzsgő város feltérképezésére. 

GTA 5/Wikipedia
GTA 5/Wikipedia

Drakula legendája már régóta mozgatja a rajongók fantáziáját kezdve a klasszikus Lugosi Béla filmekkel egészen a legújabb hollywoodi szuperprodukciókig (pl. Underworld széria). A legismertebb helyszín a Brassótól 30 kilométerre található törcsvári Drakula kastély, ahova például a Utracks is elkalauzol minket érintve Erdély legfestőibb pontjait. 

Jelenet az Underworld c. filmből/Tumblr
Jelenet az Underworld c. filmből/Tumblr

Szinte hihetetlen, hogy Steven Spielberg Oscar díjas Schindler listája pontosan 20 éve debütált a mozikban. A második világháború alatt létrehozott Krakkó koncentrációs táborának eseményeit taglaló film kapcsán rengeteg turista keresi fel a lengyel várost, hogy részt vegyenek a "Schindler's List Tour"-on. 

Jelenet a Schindler listája c. filmből/Tumblr
Jelenet a Schindler listája c. filmből/Tumblr

(forrás: Tourism Link)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai