hirdetés
hirdetés

Megnyílt a Csabai Kolbászfesztivál

Hivatalosan is megnyílt a Csabai Kolbászfesztivál pénteken, október 19-én Békéscsabán.

hirdetés

A szervezők szerint Békéscsaba az ország központja ekkor. A tizenhatodszor megrendezett fesztivál október 22-éig tart nyitva, és nem csak enni, de vásárolni is lehet az ízes falatokból. Még érdemes nekiindulni, a zsebünknek is kedvez a vasút, ebből az alkalomból 50 százalékos áron szállítja az utasokat az eseményre, de nem szabad elfelejteni az információs pultnál lebélyegeztetni a menettérti jegyet. Aki akar, kerékpárral is érkezhet, a város több pontján lehet drótszamarat kölcsönözni. A kolbászárusok sátra előtt vár a DOTTO kisvasút, amely folyamatosan várja a vendégeket.

Nézze meg képeinket!

A fesztivál ideje alatt már hagyományosan minden nap disznóvágás-bemutatókkal, főző-és kolbászkészítő versenyekkel, helyi hagyományőrző csoportok bemutatóival, élelmiszeripari és turisztikai kiállítással és borsátorral várják a vendégeket. Szórakozásban sincs hiány, és nem is lesz, mivel szombaton, a Magna Cum Laude és a Molnár Dixiland Band lép fel Malek Andreával, és aki csodára vár, az sem fog csalódni, mert már kiköltözött a Csodák palotája.

Fizikai kísérletekkel szórakoztatják majd a közönséget, de a legnagyobb attrakciónak a csapatversenyek számítanak majd, mintegy 500 csapat áll a starthoz, friss kolbászt készítenek, és a végén a szakértő zsűri eldönti, melyiké volt a legjobb kolbász. Több sátorban szól a nóta, miközben töltöttkáposztafőző-verseny és tombolasorsolás zajlik. A Csabai Kolbászfesztivál zárónapján, hétfőn 18 órától a Mokry Sámuel Sátorban a Budapest Bár ad koncertet.

Gondoltak a családokra is, 22-én kedvezményesen vásárolhatnak, hat éven aluli gyermek ingyen léphet be a fesztivál területére, hétfőn pedig a Családi Nap 11-től 22 óráig tart, és fél áron vásárolhatják meg a hurkát, kolbászt és cigánkát. Nemcsak a gyomrot kényeztetik a szervezők, hanem gondoskodtak arról, hogy aki ide érkezett, az lásson mást is, ezért a CSABABUSZ autóbuszával a Sportcsarnoktól ingyenes városnézésre indulhatnak.

A következő kérdésekre kapnak választ a városnézők: Tudta-e, hogy a törökök kiűzése után szlovákok népesítették be az elhagyott települést, hogy az első írásos emlék 1332-ből származik, hogy itt található Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, hogy innen kezdődött Munkácsy Mihály festői pályafutása. Sokan nem tuják mi az a cigánka, álljon itt a végén egy recept: Cigányka – cigánka Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét onnan kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fogyasztó csabai gazdák azt a kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) adták. Majd később rájöttek: ha a májat megdaráljál, hozzáadnak azonos mennyiségű bekevert kolbászhúst, egy tojást, kevés abált szalonnát, apróra vágott vöröshagymát, esetleg egy kevés főtt rizst, ezt összekeverik és a tölteléket a háj hártyájába tekerve, göngyölve töltött káposzta nagyságú, de laposabb táskákat készíthetnek. Ezeket zsiradékban kisütik és hagymás tört krumplival csodálatos étel.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai