Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

A román turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 17,2 százalékkal 5,085 millióra, a külföldi turistáké 51,9 százalékkal 1,204 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 23,1 százalékkal 3,307 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 18,6 százalékkal, 2,772 millióra, míg a külföldieké 52,7 százalékkal 534 700-ra emelkedett. Áprilisban a vendégéjszakák száma 18,7 százalékkal 1,726 millióra nőtt tavaly áprilishoz képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma áprilisban 19,9 százalékkal 894 ezerre emelkedett éves összevetésben.

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra emelkedett Romániában a vendégéjszakák száma, ebbe az adatba azonban az INS tavaly még nem számolta bele azt a 2,26 millió vendégéjszakát, amelyet a kiadó szobákban és lakásokban töltött az ott elszállásolt 1,056 millió turista 2022-ben. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma tavaly 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt éves összevetésben, a koronavírus-járvány utóhatásai miatt még alacsony 2021-es bázishoz mérten. Ugyanakkor a 2019-es adatokkal összevetve a vendégéjszakák száma még mindig 18,5 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszakétól, míg a vendégek száma is csaknem 15 százalékkal volt kevesebb.

Romániában az idegenforgalomnak várhatóan idén sikerül elérnie, vagy meghaladnia a világjárvány előtti szintet. Az idén áprilisban a kereskedelmi szálláshelyekre bejelentkezett 894 ezer turista kevesebb mint 1 százalékkal haladta meg a 2019 áprilisában regisztrált számot, az általuk eltöltött 1,726 millió vendégéjszaka viszont még mindig 2,2 százalékkal elmarad a 2019 áprilisi szinttől.

A hazai vendégforgalom alakulásáról januártól áprilisig ITT írtunk bővebben.

Forrás: MTI


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.