Tőzegtúrán Csehországban

A Cseh Köztársaság országos marketingszervezetének kiemelt termékei között szerepel az egészségturizmus is. Mivel gyógyvizért nem kell a „szomszédba mennünk”, a hazánkban kevésbé elterjedt gyógyiszapos kezelésekkel igyekszik megismertetni a magyar nagyközönséget a Cseh Turisztikai Hivatal. Az ország középső tengelye mentén található fürdőknek szinte mindegyike a tőzeg gyógyerejére épült, amelyet nemcsak gyógyászati, hanem egészségmegőrző célokra is ajánlanak.

'

Az ízületi- és mozgásszervi bántalmakban szenvedők és rehabilitációra szorulók évszázadok óta élvezik a cseh tőzegiszap áldásos hatását. A gyógyfürdőkórházak, a gyógy- és wellnessszállodák pakolás és fürdő formájában egyaránt alkalmazzák a fekete főzetet. Az iszapkezeléseket nyújtó 400-600 ágyas szanatóriumok 80 százalékban beutaltakat és 20 százalékban egyéni, önköltséges vendégeket fogadnak. Az arány azonban hamarosan megfordulhat, mivel a kormányzat jelentősen csökkenteni készül a gyógyszolgáltatásokhoz nyújtott támogatás mértékét. Hogy a fürdőkórházak – amelyeknek jelentős része a rendszerváltozás után ismét magántulajdonba került – a jelenlegi 80- 90 százalékos éves kihasználtságot továbbra is tartani tudják, német gyógyvendégekkel igyekeznek pótolni a várható kiesést. Törekvésüket akadályozza, hogy a német magánegészségpénztárak nem szívesen finanszírozzák a szállásszolgáltatást a külföldi kezelésekhez, még ha összköltségük alacsonyabb is. Egy-két szanatóriumnak mégis sikerült szerződést kötnie német biztosítókkal. A valódi áttörést azonban az önköltséges wellnessvendégek megnyerésétől remélik. Kedvükért fejlesztik férőhelyeik színvonalát, bővítik wellness-szolgáltatásaik körét, és fő profiljukat, az iszapkezeléseket egészségmegőrző termékként reklámozzák.

Kastély, sör, bowling

A třeboňi Aurora fürdőkórházban már látható a koncepcióváltás eredménye: az utóbbi két évben többségbe kerültek az önköltséges, szabadidős vendégek. Třeboň másik szanatóriuma, a Bertiny, tenisz-, squash-, és bowlingpályák építésével készül az új vendégkör meghódítására. Třeboň előnye, hogy a fürdővendégek csodálatos környezetben üthetik el az időt két iszappakolás között. Az Aurorához hatalmas zöldterület tartozik, a tüneményes belváros és az angolpark sétákra csábít, és a reneszánsz kastély udvarán egész nyáron programokkal, rendezvényekkel szórakoztatják a látogatókat. Třeboňból alig félóra alatt elérhető a cseh kastélytúrák legszebb állomása, Hluboká nad Vltavou is. A 13. századi gótikus palotában a legutolsó tulajdonosok, a Schwarzenbergek történetét és fényűző életkörülményeit ismerhetik meg a turisták. A közelben van České Budějovice is, ahol a világhírű Budweisert gyártják. Sörgyárában nyár elején készült el az európai színvonalú látogatóközpont.

A Třeboňtól északra fekvő Bechyně szanatóriumának új szárnyát 2003-ban adták át. Ezzel csaknem megháromszorozódott az ágykapacitás, és korszerű, modern iszapkezelőkkel, úszómedencével, szaunákkal bővült a gyógyászati részleg. A fürdő főorvosával magyarul is megértethetik magukat a vendégek.

Fakultatív horror

Podebradyban kivételesen nem iszappal, hanem szén-dioxid tartalmú vízzel kúrálnak. Külsőleg szív- és érrendszeri panaszokra, ivókúraként pedig gyomorbántalmakra alkalmazzák. A helyi utazási irodák a közeli világörökségi helyszínre, Kutná Horára szerveznek fakultatív kirándulásokat. A város világszerte párját ritkító nevezetessége a padlótól a plafonig emberi koponyákkal és csontokkal díszített Csonttemplom. A huszita városfejlesztés során felszámolt temetőkből 30 ezer ember földi maradványai kerültek a kápolnába, amelyeket egy a 16. században élő félvak szerzetes üres óráiban hatalmas piramisokba rendezett. Művére a Schwarzenberg család tagjai tették fel a koronát a 18. században, amikor látványos koponyagirlandokat, lábszárcsontfüzéreket, szentségtartókat, hatalmas csillárt, sőt a saját nemesi címerüket is kirakatták a csontvázakból, így érzékeltetve az emberi lét múlandóságát.

Bělohrad, a békés fürdővároska az iszapon kívül termálvízzel is rendelkezik. Mozgásszervi rehabilitációra specializálódott létesítményei 27 képzett gyógytornászt foglalkoztatnak, de relaxáló, regeneráló kezelésekben is dúskálhatnak a prevenciós céllal érkezők.

Erdei szoborpark

Velichovky szanatóriumában az országban egyedülálló összetételű tőzegből készül a gyógyiszap. A cseh beutaltak mellett számos német és osztrák wellnessvendég keresi fel a fürdőkórházat, akik nyáron a golfpályán, télen pedig a közeli sípályákon is kikapcsolódhatnak. Nemrég készült el a ház szépségrészlege, augusztustól pedig hawaii lomi-lomi masszázzsal bővült a szolgáltatások köre. Kihagyhatatlan látnivaló a 18. századi szabadtéri szoborpark a közeli Kuks erdejében, amelyet egy tehetős gróf alakíttatott ki fürdőjének és kastélyának vendégei számára. A Betlémpark többnyire már csak torzókban megmaradt alkotások felkerültek a világ 100 legveszélyeztetettebb építészeti örökségének listájára.

A Cseh Műemlékvédelmi Hivatal hamarosan megkezdi rekonstrukciójukat európai és amerikai források bevonásával. Érdemes felkeresni Jaroměřben a Jozefov föld alatti erődöt is. A 45 kilométer hosszú alagútrendszert Mária Terézia védelmi célokra építtette, miután csapatai csúfos vereséget szenvedtek a poroszoktól. A koromsötét járatokat gyertyával a kézben, idegenvezető segítségével fedezhetik fel a látogatók.

Sókamra és izzasztódézsa

A jövőre 110 éves fennállását ünneplő bohdaneči fürdőkórház a mozgásszervi-rehabilitációs iszapkezelések mellett a civilizációs ártalmak enyhítését szolgáló terápiákra szakosodott. Európa egyik legszebb és leghatékonyabb sókamrájával büszkélkedhet, és ottjártunkkor a kontinensen elsőként üzemelte be az orosz szabadalmú gyógynövényes izzasztódézsát, a Fitodar®-t, amelyet komplex, méregtelenítő programok részeként alkalmaz. 1579-ben épült a világ legrégebbi lovardája a közeli Kladruby Nad Labemben, amely a több mint 400 éves Cseh Nemzeti Ménesnek ad otthont. A szilvásváradi lipicai lóra emlékeztető fehér kladruby fajtát fogathajtásra tenyésztik, de a turisták is bejárhatják hátán a környéket.

A Cseh Turisztikai Hivatal bízik benne, hogy országa wellnesskínálata hazánkból is számos érdeklődőt vonz majd. Abban azonban már most is biztos, hogy a tematikus egészségturisztikai látogatásokból nem maradhat ki az örök favorit, a prágai városnézés.

Hazánk a Top 10 küldő piac között

A Cseh Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly 23,6 százalékkal több magyar látogatott Csehországba mint az azt megelőző évben. 2005-ben 109 ezer magyar vendéget regisztráltak cseh kereskedelmi szálláshelyeken, akik 261 ezer vendégéjszakát töltöttek el, és átlagosan 3,4 napig maradtak. Hazánk 2005-ben a turistaérkezések számát tekintve a 9. helyet foglalta el Csehország küldőpiacainak ranglistáján.

'

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?