Turisztikai eszmecsere észak-magyarországi szakemberekkel

Egymás megismerése és a jó tapasztalatok átadása volt a célja annak az észak-magyarországi regionális találkozónak, amelyet a közelmúltban Kerecsenden rendezett a Magyarországi Tájházak Szövetsége. Ezen Heves, Borsod-Abaúj, Zemplén és Nógrád megyei szakemberek vettek részt.

A kis Heves megyei falu közösségi házában megjelenteket Sári László, Kerecsend polgármestere köszöntötte és kiemelte, hogy a település értékeket őrző közösség, akik ezeket igyekeznek másokkal is megismertetni. A faluban tájház is működik, amely a turizmust segítő attrakciója a településnek.

A települések jellegzetes ételeit kínálják

A köszöntő szavak után, a 95 tagú Mátra Jövője Turisztikai Egyesület nevében Hliva Tiborné beszélt arról, hogy fontos feladatuknak tartják a mátrai tájházak bemutatását az érdeklődőknek. Ehhez nyújt segítséget az idén is – immár nyolcadik alkalommal – megrendezésre kerülő Mátrai Múzeumok Éjszakája programsorozat. Ezeket eddig csaknem négyezer vendég látogatta meg. Összesen 17 településen tartják a rendezvényt, melyek szervezéséből az egyesület tagjai aktívan kiveszik részüket. Arra törekszenek, hogy az ország különböző részeiből érkező vendégek bekapcsolódjanak a programokba. Amellett, hogy a helyszíneken a természeti szépségeket, az épített emlékeket mutatják be, a résztvevőket meg is kínálják egy-egy település jellegzetes ételeivel és boraival. Így például gulyáslevest vagy herőcét, vargabélest, sült derelyét kínálnak. A rendezvények után pedig – az eddigi tapasztalatokat hasznosítva – elégedettségi felmérést is végeznek a vendégek körében. Közülük tavaly is több volt visszatérő.

Hliva Tiborné arra is utalt, hogy az egyesület minden évben elkészíti a Mátrai Katalógusát, amely aktuális turisztikai információkról ad tájékoztatást, így a tájházakról és más nevezetességekről is sok mindent megtudhatnak a turisták.

A továbbiakban a hazánk keleti szegletében, Nyíregyháza-Sóstón található falumúzeum jelentőségéről számolt be a résztvevőknek Nagyné Bősze Katalin megbízott igazgató. Tavaly volt 35 éve, hogy megnyitották ezt a múzeumot, és kilenchektáros szabadtéri területen több mint tíz tájházat együtt mutatnak be évente 70 ezer látogatónak. Azt is elmondta, hogy nemrég a Jósa András Múzeum munkatársai a múzeum területén egy jellegzetes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falut építettek fel, amelyet élettel igyekeznek megtölteni. Így a négy évszakhoz igazodva, tavasztól télig szerveznek különböző programokat, közöttük a Múzeumok Éjszakáján, Szent Iván éjjelén vagy Márton napján is attrakciókkal vesznek részt. Példaként említette a paraszti munkákat bemutató rendezvényeket, így a gabonabetakarítást, a dohány- vagy a kukoricatermelést, a kenderfeldolgozást, illetve a káposztasavanyítást. Ezek mellett hagyományos szabolcsi, szatmári ételeket is kínálnak a vendégeknek.

Terény jó példa a turizmusfejlesztésben

Ezután a Nógrád megyei Terény fejlődő turizmusáról, a község megújult tájházáról szólt Brozsó Andrásné polgármester. Hangsúlyozta, hogy a négyszáz lakosú település 250 lakóházából 105 védettséget élvez. Az elmúlt időszakban összefogással huszonöt házat újítottak fel. A szlovák nemzetiségű faluban kiemelten foglalkoznak a hagyományőrzéssel. Így – többek között – megtartják a Gergelyjárást, a Balázsjárást, a húsvéti tojásfestést és nyáron a helyi népviseletbe öltözött lakók az aratást mutatják be. A tájház Terény fontos nevezetessége, amelyet folyamatosan szépítenek. Tavaly a Tájházak Napján a sütés, főzés mellett – először a falu történetében – a helyi evangélikus és a katolikus templomban a kegyeleti tárgyakat is bemutatták a vendégeknek. Ezeken kívül a falu szoborparkkal, gomba-, illetve orsósmagnó-múzeummal is rendelkezik, valamint menyasszonyi stafírung kiállítást is rendeztek. A múlt évben képeslapot is készítettek Terényről. A falun halad keresztül az Országos Kéktúra útvonal, valamint Palóc Út is.

Végül Csorba Erzsébet noszvaji múzeumvezető a helyi Gazdaház fontosságát méltatta, amely mint egyik látványosság szerepel a Heves megyei falu turizmusában. A ház kemencéjében különleges helyi receptek alapján készítenek süteményeket. Példaként említette a már hagyományos Szilvanapot is, amelyen lekvárt főznek a gyümölcsből. A rendezvényeket kézműves kirakodóvásárral kötik össze.

Az elmúlt tíz évben a helyi Hagyományőrző Egyesület és az önkormányzat összefogásával folyamatosan megújították a rendezvényeiket. Céljuk, hogy még több érdeklődő érkezzen és vendégéjszakákat töltsön el Noszvajon. Az utóbbi években pályázati támogatással újították fel a Gazdaházat, az udvarát pedig leburkolták. Céljuk, hogy megalapozott idegenforgalmi munkával, tudatos marketinggel Noszvajt, mint márkanevezet építsék fel. Csorba Erzsébet érdekességként említette, hogy helyi kezdeményezésre indították el a Noszvaji Meseutat, mint rendezvényt, ahol különböző pontokon oldanak meg feladatokat a résztvevők. Mindezek mellett a Gazdaház működtetésére berendezéseket is vásároltak. A turisztikai ajánlataikkal arra törekszenek, hogy minél nagyobb számban térjenek vissza a vendégek Noszvajra.

Érdekképviselet és szakmai tanácsadás

A szakmai találkozó keretében rendkívüli közgyűlést tartott a Magyarországi Tájházak Szövetsége, amely kiegészítette és módosította az alapszabályt. Ezt követően dr. Páll István PhD, néprajzkutató, a szövetség elnöke a Turizmus Online-nak elmondta, hogy immár több mint egy évtizede működnek. Érdekképviseletet látnak el és szakmai tanácsokat nyújtanak a hazai tájházaknak. Igyekeznek hasznos ötletekkel ellátni a szakembereket, hogy megismerjék egymás munkáját is. Az elmúlt tíz év eredményes volt az életükben, miután pályázati támogatásokkal komoly sikereket értek el a tájházak felújításában. Véleménye szerint a jövőben fontos, hogy az európai uniós pályázati támogatásokat jól használják ki a további fejlesztésekhez, ezekhez pedig kellő szakmai segítséget nyújtanak.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?