Újra lesz közvetlen légi járat Szentpétervárra

Április 28-tól heti két járatot indít Szentpétervár és Budapest között a UTair orosz légitársaság.

Az elsősorban Oroszország nyugat-szibériai részén aktív UTair (ejtsd: "Juter") Boeing 737-500-as típusú gépei szerdán és vasárnap érkeznek Budapestre a Néva-parti városból, ami egyformán kényelmes menetrend a városlátogató turistáknak és az üzletemberek is.

A UTair gépei helyi idő szerint 12.20-kor szállnak fel Szentpétervár pulkovói repülőteréről, hogy a Baltikumon és Lengyelországon keresztülrepülve érjék el Budapestet. A Boeing 737-500-as típusú gép budapesti idő szerint 14.40-kor indul vissza, hogy 2óra 40 perces repülés után érkezzen Oroszország második legfontosabb nagyvárosába.

A UTair elődje eredetileg a tyumenyi földgázlelőhely légiközlekedési összeköttetésének biztosítására jött létre Hanti-Manszijszkban, az Uráli kormányzóság területén.

A UTair jelenleg 67 gépes flottát üzemeltet, amelynek gerincét a Boeing 737-500-asok illetve az ATR 42/72 gépcsalád repülői alkotják.

„A Budapest Airport számára különösen fontos, hogy ismét lesz légi összeköttetés a magyar főváros és Szentpétervár között.” – hangsúlyozta Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hozzátette: „Az orosz piac hagyományosan jelentős tényező a számunkra, ráadásul Szentpétervár egyre fontosabb célpont mind az üzleti utazók, mind a turisták számára.”

Mit kell tudni a UTair-ről?

A Vnukovón bázisrepteret üzemeltető társaság dinamikusan növeli forgalmát. Naponta átlagosan 300 járatot indít Oroszország és a világ több mint 100 repülőterére. Az Aeroflot és a Transaero mögött a harmadik legnagyobb forgalmú orosz légitársaságnak számít, 2012 első fél évében 3,570 ezer utast szállított. A forgalom bővülése szédítő: 2001- ben még csupán egymillió utasról, ezzel szemben 2011- ben már 6,5 millióról beszélhetünk. A 2012-es terv 9,2 millió utas volt. A légitársaság kétlépcsős fejlesztési programot valósít meg: 2012–2016 között elsősorban távol-keleti járathálózatát bővíti, 2015–2020 között pedig egy új, kelet-szibériai gyűjtő-elosztó központot alakít ki. Hogy pontosan hol lesz a bázisrepülőtér, arról még nem született döntés. A UTAir-nek jelenleg egyébként Vnukovo mellett gyűjtő-elosztó központjai működnek Szurgutban, a Don folyó melletti Rosztovban, Szamarában, Ufában és Tyumenben. Vnukovón egyébként az idén várhatóan 12 millió utas fordul meg, akik közül minden második a UTAir járataival érkezik. A növekvő forgalom miatt jelenleg is komoly építkezések zajlanak a reptéren. A UTAir folyamatosan vonja ki flottájából az idősebb Tupoljev típusú gépeket, és állítja forgalomba a Boeingeket és Airbusokat. 2012-ben két darab 767-200- asra, valamint három 737-500-asra került fel a társaság logója. Az igazi flottabővülés azonban 2013-tól várható: 2013–2020 között 40 darab Boeing 737-800/900-as, 2013–2016 között pedig 20 darab Airbus 321-es érkezik.

Szentpétervár Oroszország történelmi fővárosa, amelyet a névadó Nagy Péter cár alapított a Néva-folyó torkolatvidékén 1703-ban, miután legyőzte a svédeket. A várost neves olasz és francia építészek közreműködésével rövid idő alatt Észak Velencéjévé varázsolták és egészen a bolsevik forradalom utáni polgárháborús időkig ez volt Oroszország fővárosa.

Leghíresebb épületegyüttese az Ermitázs, amely a Romanov-dinasztia városi palotája volt és jelenleg a világ egyik legértékesebb műgyűjteményét bemutató múzeum otthona.

Az Ermitázs mellett Szentpétervár látványosságai közé tartozik a hatalmas, neoklasszicista stílusban épített Szent Izsák székesegyház, amely a város legnagyobb orosz ortodox katedrálisa.

A 101 méter magas kupolában demonstrálták először a világon a Föld forgásának elméletét igazoló Foucault-ingát, a székesegyház előtt látható bronzlovas szobra pedig a városalapító Nagy Péter cárnak állít emléket. A szentpétervári építészet emlékei közé tartozik még a híres-hírhedt Péter-Pál erőd és annak magasba törő harangtornya, az Admiralitás épülete és a világhírű sugárút, a Nyevszkij Proszpekt. Szentpétervár mai pompája javarészt orosz, olasz, francia és német építészek munkáját dicséri.

A város közelében található Peterhof, az orosz cárok nyári rezidenciája a Balti-tenger partján. Az északi barokk építészet gyöngyszemét sokan az „orosz Versailles-nak” nevezik, hiszen lépcsőzetes mesterséges vízesései, aranyozott szobrai és szökőkútjai, az elegáns park Oroszország egyik leglátogatottabb turistalátványosságává avatták Peterhofot.

Az észak-orosz nagyváros meglátogatására a legjobb időszak május vége és június, amikor beköszönt a fehér éjszakák ideje. Ilyenkor Skandináviában és Szentpétervár környékén még éjfélkor sem sötétedik be, a nap csak rövid időre tűnik el a horizonton.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?