Vodkával a színes városért

A Royal vodka, Magyarország piacvezető vodkája két szürke betonfelületet tett színesebbé a Színes Város projekt szervezésében, a Boráros téren és a Petőfi-híd pesti lábazatánál. A következő projekt, a Kazinczy utcánál található tűzfal design-ját pedig 3 terv közül, a közönség szavazata alapján fogják kiválasztani.

A Színes Város és a Royal vodka

A Royal vodka, mint közkedvelt italmárka, fontosnak tartja, hogy a hétköznapi dolgokban is találjuk meg kis kreativitással és odafigyeléssel a szépet, a fontosat és osszuk meg azt barátainkkal is. Így kezdődött a Színes Város és a vodka együttműködése, melynek során 2016. augusztusában már két szürke felületet varázsoltak színessé. A 240 m2 nagyságú Boráros téri projekt 5 nap alatt készült el 80 liter festék felhasználásával. Három művész működött közre a kivitelezésben, a terveket Benkő Katalin képzőművész készítette. A Petőfi-híd pesti lábazatának terveit szintén Benkő Katalin készítette el.

Szavazz a nyerő designra!

Most a közönségen a sor! A beérkezett pályamunkák közül már kiválasztották a három legjobbat, most ezekre lehet szavazni, hogy szeptember végén megkezdődhessen a Kazinczy utca egyik tűzfalának festése. A helyszín kiválasztása sem a véletlennek köszönhető, hiszen a környéken rengeteg közkedvelt romkocsma és kerthelyiség is található.

Hol lehet szavazni?

2016. szept. 18-25. között a Royal vodka Facebook oldalán, ahol a szavazók között kisorsolnak egy 2 fős meghívást az átadó partira – ahol természetesen Royal koktélokat is lehet kóstolni. http://bit.ly/Royal_FBszavazas Ezen kívül médiapartnereink oldalain is lehet majd az olvasóknak szavazni. Az összegyűjtött szavazatok megszámlálása után hirdetik ki a győztes pályázatot.

Lássuk a terveket:

1. Kazinczy és a nyelvújítás

Alkotó: Benkő Kati

Koncepció: Kazinczy Ferencre utalva a nyelvújításhoz köthető szavak jelennek meg játékos tipográfiával. A fej sziluettjével összefonódva alkotnak egységet, szimbolizálva a gondolat teremtő erejét. A magyar nyelvnek szüksége volt a tudatos alakításra és gyarapításra, amit Kazinczy törekvései nagymértékben elősegítettek. A módszerek között több irány is megfigyelhető, például módosították vagy bővítették a szavak jelentését, képzéssel, elvonással, vagy akár csonkítással alakították azokat. Ezeknek a vizuális megjelenésére is reflektál a tervezet. A szavak/betűk egybefolynak, vagy éppen elhatárolódnak egymástól, ugyanakkor egységes látványként alkotnak összefüggő felületet a fej motívumával, mint kiinduló ponttal. A szavakhoz helyenként ikonok, kisebb grafikák társulnak. Például az alkony szónál geometrikus formákkal jelenik meg a naplemente. Leegyszerűsített, tiszta formavilág jellemzi, a visszafogott színátmenetek egybekapcsolják az elemeket.

2. Oroszlánkirály

Alkotó: Fat Heat

Koncepció: Az oroszlán a bátorság, a büszkeség, a hatalom jelképe. Csúcsragadozóként a vadonban nincs természetes ellensége, csak az ember. Általunk felruházott szimbólumaira eredendően törekszik az ember. A festményen egy elejtett vadállat trófeája látható. A falon az állatok királyának immáron kitömött képmása néz vissza ránk, aki elvesztette természetes közegében  jellemző gyönyörű tulajdonságait, egy ember alkotta szobában. A festményen sokkal inkább vadászának esetlen emberi tulajdonságai köszönnek vissza. Arcán a hatalom és a rémület kifordult elegye, esetlen mivolta látható. Röntgen szemünkkel átlátunk a falon, s megjelenik a kimerevített pillanat és lehull a királyi palást. A festményen az oroszlán aránytalanul kicsi csontvázán, félre dőlt koronáján keresztül érzékeljük  korunk "kiskirályának"  törékeny, kicsinyes nagyravágyását, és emberi esendőségét. 

3. Mulató hangulat

Alkotó: Egyed Gábor

Koncepció: A tervezésnél arra fókuszáltam, hogy mit jelent nekem a kerület. A kerület, ahol zajlik az élet és mindig felfedezésre csábít, ahol összefolyik a jelen és a múlt, ahol a titkok és a misztikum láthatatlan ködbe burkolja az utcákat (pl Teozófiai Társulat), itt mesélnek a házak a kapuk a kávézók , romkocsmák, éttermek, klubbok  új történetekkel töltik meg a teret. A kerület amiben jó elveszni, ahol megszűnik az idő és új dimenziók nyílnak meg előttünk, ha kellőképpen nyitottak vagyunk.

Színes város

A Színes Város civil kezdeményezés 2008-ban indult. Az alapgondolat a magyar származású művész, Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet végre vonuljon ki az utcára is, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig közel 20.000 négyzetméter falfelület kapott művészi designt, de a várost színesítő mozgalom hatására mostanra 20.000 nél is több azon felületek száma, amelyek kezdeményezéseik nyomán kiszínesedtek. Minden nagyvárosban megfigyelhető, hogy sajnos számos pontján szürke és elidegenítő. A közterek elhanyagoltak, így nagyon nehéz szeretni, és óvni őket. Ez hosszú távon leépüléshez, elhasználódáshoz vezethet, így a terek elvesztik közösségi funkcióikat. A városban szinte kizárólag reklámok, reklámhordozók színesítik a környezetet, amely semmiképpen nem nevezhető előremutatónak.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?