A jövendölésekkel ellentétben az éttermek jórésze átvészelte a telet

A legtöbben ugyan kénytelenek voltak árat emelni és lenyelni azt, hogy a profitjuk jelentősen csökkent, de talpon tudtak maradni, köszönhetően annak, hogy a vendégek jó része nem pártolt el tőlük - írja az euronews.com.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ősszel sok étterem zárt be, azóta viszont már nem volt komoly bezárási hullám. A bevételek is egész jól alakultak: jelenleg a szektorban nagyjából tízezer fővel kevesebben dolgoznak, mint 2019-ben, de a tavalyi éves forgalom csak 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a rekordot jelentő 2019-esnél.

„Tavaly volt egy felmérés több szakmai szervezet részvételével, amikor is megkérdeztük a tagjainkat, hogy körülbelül kinek mi a terve a következő időszakra. És körülbelül 65 százaléka a tagoknak azt mondta, hogy tervez időszakos bezárást, és ebből is 20 százalék azt mondta, hogy lehet, hogy végleges bezárásra adja a fejét. Nos, a tények hál' Istennek erre rácáfoltak. Egyáltalán nem volt olyan tragikus az év vége, mint amilyenre számítottunk. És ennek a legfőbb oka az, hogy maradt egy jelentős kereslet a vendéglátásra" - mondta Kovács László, aki szerint elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe, akiknek akkor kellett megújítaniuk a gázszerződésüket, amikor a legmagasabban voltak a gázárak.

Alkalmazkodni kellett az új körülményekhez a túléléshez

Emellett az is igaz, hogy egyes éttermek jól jártak ezzel a felfordulással. Egy nyugat-magyarországi kisváros egyik vendéglátóhelye például sosem látott január-februári forgalmat realizált, de ez annak köszönhető, hogy 4-5 rivális étterem bezárt körülötte: meggyengítette őket a világjárvány, és az energiaár-robbanás miatt megnövekedett költségeket már nem tudták kitermelni.

Kovács László kiemelte, hogy sokan kisebb változtatásokkal, innovációkkal tudták túlélni az elmúlt időszakot. Nagyon sokan csökkentették a nyitvatartási időt. Mások szabadnapokat vezettek be, jellemzően a hét elején, mert amúgy is akkor a legnagyobb a visszaesés a forgalomban. Vannak, akik az étlapot szűkítették, és olyan is akadt, aki teljesen profilt váltott: házi rétest készít, így maradt talpon.

Hiába az áremelések, sokat csökkent a profit

A nagy trendekhez hasonló tapasztalatokról számolt be a Budapesten több étteremmel rendelkező VakVarjú tulajdonosa, Semsei Rudolf is.

„Azt gondoltuk, hogy a Covidhoz hasonlóan egy erős, drasztikus visszaesés lesz. Azt gondoltuk, hogy bár nyitva lehetünk, de nem lesznek vendégek. És vannak vendégek. Ennek nagy támogatója a SZÉP-kártya, a forgalmunk több mint húsz százaléka most is a SZÉP-kártyának köszönhető" - mondta a vállalkozó.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden úgy megy, mint régen. 



„A magasabb árú termékeket egy kicsit hátrébb sorolják, azokat kevésbé választják. Körülbelül egy 30 százalékos áremelkedés látható a mi területünkön. De ennél tovább az ő fizetésük sem engedi meg, hogy étterembe jöjjenek" - magyarázta Semsei, aki szerint az is egyértelmű, hogy az áremelkedés miatt még jobban figyelni kell a vendégek elégedettségére:

A hazai vendéglátó szektort hosszú éveken keresztül komoly munkeerőhiány sújtotta, de Semsei Rudolf szerint ma már jobb a helyzet. Ennek az a legfontosabb oka, hogy a koronavírus-járvány alatt sok külföldön dolgozó pincér és szakács hazajött, és végül itthon is maradt. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Forrás: Euronews


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.