hirdetés

Balatonfüred gasztro kínálatának legújabb üdvöskéje

Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal várja a vendégeket a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt  és egész évben nyitva tartó Zelna Borbár és Vinotéka. Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.

hirdetés

Talán közhely, mégis igaz, hogy a borbárral a fiatal borászcsalád régi vágya valósult meg: egy hely, ahol boraikat kifinomult, mégis családias környezetben, szélesebb közönségnek is megmutathatják. A Zelna Borbár és Vinotékában a borászat teljes szortimentje kóstolható, sőt, akár haza is vihető. Ezek mellett találunk izgalmas tételeket más környékbeli termelőktől is. A borvidék sokszínűségét a Rizling Generáció tagjainak legszebb borain keresztül szeretnék megmutatni a tulajdonosok, elsősorban olyan fajtákkal, amelyek a borászat választékában nem találhatók meg.

A borlapról nem hiányozhatnak a borászat névjegyeként jegyzett Bárka birtokborok sem, melyek néhány hónapja jelentek meg a piacon. A vörös és fehér Bárkát a borászat legfontosabb fajtái alkotják, és a dűlős olaszrizlingekhez hasonlóan hordós érlelést is kaptak.

A vörös és fehér házasítások mellett néhány nappal ezelőtt, a borbárral egyidőben debütált a borászat első, saját pezsgője is. A mindössze 600 palackos mikrotétel 100%-ban furmintból készült, tradícionális eljárással. Különlegessége, hogy az alapbor 4 hónapon keresztül hordóban is érett, a pezsgő pedig több mint másfél évig pihent palackban a degorzsálás előtt. 

 

A bor nem jár egyedül. Legalábbis a Zelna Borbárban biztosan nem. Kállai Csaba séf olyan, gondosan válogatott, innovatív fogásokat alkotott, amik tökéletesen passzolnak a borokhoz. A mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások mellett olyan ételeket is kóstolhatunk, mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók vagy a zöldfűszeres, citrusos mangalica sárgabarackkal. 

Bio

A Zelna Borászat története közel 6 évvel ezelőtt, néhány hektár szőlővel és egy fiatal párral, Lukács Lillával és Barabás Barnával indult. Elsőgenerációs borászcsalád az övék, modern pincéjükben két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlőből, összesen 15 hektárról készítenek borokat. A természetközeli szemléletet jól mutatja, hogy a kezdetektől fogva organikusan gazdálkodnak, az idei évtől pedig minden saját területük minősítetten bio.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele lehet-e a légiközlekedés újraindításának garanciája?

Kiadónk társoldalai