Egy tanulmány szerint a "pecsenyeszöcske" fehérjetartalma 20 százalék, miközben zsírhányada csak 6 százalékos. A marhahúsban ugyan 24 százalék a fehérje, de 18 százalék a zsír. A tücsök kalciumban gazdag, a termesz vasban, a selyemhernyó lárvája rézben és B2-vitaminban - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
Az újság megkereste Stuart Hine brit rovartudóst, aki szerint a rovarok fantasztikusak ugyan, ám nem jelentik az emberiség élelmezésének végső megoldását. Elég költséges lenne Nagy-Britanniában a fűtése egy hatalmas sáskaraktárnak, ráadásul a rovarok betegségei villámgyorsan végezhetnek egy egész tenyészet példányaival. Mindezek tetejébe főzve vagy sütve kellene őket enni, mivel kórokozókat tartalmazhatnak.
"Lehet rovart enni a túlélésért rövid távon, de a legtöbb kultúra, amely rovart (is) eszik, megfőzi őket" - mondta Hine.
A lap megszólaltatott egy "étrovarforgalmazó" céget, Edible-t, amely emberi fogyasztásra alkalmas rovarokkal olyan tekintélyes áruházakat lát el, mint például a Selfridges. Todd Dalton, a vállalat szóvivője pénzpocsékolásnak ítéli az EU kezdeményezését, mert nehéz lenne az emberek "torkán lenyomni" a rovarokat, evési szokásaink pedig nem változnak meg egyhamar.
Korábban is történt némi kísérletezés a rovarevés népszerűsítésére - teljesen eredménytelenül. 1885-ben Nagy-Britanniában megjelent például egy könyv, amely a falusi szegényeknek egyebek közt olyan recepteket javasolt, mint a pincebogármártás. Nem "haraptak rá".
Amúgy eszik az ember bőven bogarat, rovart, férget. Egyes tanulmányok szerint étkeinkbe annyi kerül-repül-mászik bele akaratlanul, hogy egy évben fejenként fél kilót kebelez be belőlük átlagosan az ember. (MTI)
EU-s ötlet: együnk bogarat! Hát....
Brüsszeli szakértők úgy vélik, hogy a rovarok amellett, hogy megoldanák az élelmiszerhiány problémáját, ezt ráadásul környezetkímélő módon kínálnák. A bogarak, férgek és egyéb csúszómászók húsa koleszterinben és zsírban szegény.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban
Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood
Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje
Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken
A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól
A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén
Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia
A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban
Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye
Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat
Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Interjú
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal
Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban
A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?