Józan mennyiségben kész egészségbomba a fahéj

A fahéj, intenzív ízének hála, egyike a leggyakrabban használt fűszernövényeknek – írja a Házipatika. De amellett, hogy jó az íze és az illata, rendkívül sok pozitív tulajdonsága is van, ezért nem csoda, hogy már kétezer éve használják nem csak a konyhában, hanem a gyógyításban is.

A fahéj egész sor pozitív hatása közül a legfontosabbak a következők:

1. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a fahéjkivonat eredményes lehet az agyat érintő betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór - tüneteinek kezelésében. Ugyanis felveszik a harcot a béta amyloid plakkokkal szemben, amelyek felhalmozódása a demenciát okozó kór kialakulásának egyik oka.

2. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő 66 kínai önkéntes vett részt 2012-ben abban a kísérletben, amelynek eredménye szerint a fahéj képes csökkenteni a vércukorszintet, így jól alkalmazható a diabéteszes diétában. Napi 120-360 milligramm fahéj már 3 hónap után jelentős változásokat hozott a vér glükóztartalmában. Természetesen, figyelni kell az adagolásról szóló orvosi utasításokra, mert a túl sok fahéj is árthat az egészségnek.

3. Nem csak a vércukorszint, de a magas vérnyomás is leküzdhető a fahéj segítségével, így csökkenthető a szívroham és más szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye. Mivel a diabétesz a szívbetegségek egyik előfutára, és a fahéj a cukorbaj ellen is hatékony szernek bizonyult, a hatás gyakorlatilag kétszereződik.


4. Az ember leghalálosabb ellenségei az olyan mikrobák, mint a Listéria vagy az E.coli. A fahéjban található fahéjaldehid képes ezeket a parányokat kiiktatni, sőt a szájüreg sterilizálásában is segíthet. A baktériumok ellen mutatott hatékonysága már a szépségipart is megérintette, ezért egyes, a bőrfertőzések megelőzését elősegítő krémek alapanyagaként is használják a fahéjt.

5. A fahéj tele van antioxidánsokkal, ezek pedig kiemelt hatékonysággal számolják fel a szervezetben a szabadgyököket, megakadályozva sejtromboló hatását.

A fahéj egészséges, de nem szabad elfelejteni, hogy egyik összetevője, a kumarin nagy mennyiségben károsítja a májat, és akár halálos is lehet, ezért a fűszer fogyasztását ésszerű keretek között kell tartani.


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?