Már a mangalicát is hamisítják

1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Tisztában vannak a mangalicatartók a piaci helyzettel. Hetente hallani, hogy a boltokban, az éttermekben nem mangalicából készült terméket, ételt vásároltak – mondta el a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Tóth Péter szerint van még teendőjük, hogy kialakuljon a jól követhető eredetigazolás.

A mangalica esetében rendelkezünk azokkal a DNS-adatokkal, amelyek alapján meg lehet mondani egy termékről, hogy mangalicából készült-e, vagy sem. Jelen pillanatban a mangalica eredetigazolása az állatok, illetve a hús nyomon követése. Egyszerűen azért, mert mangalicából sokkal több van, mint szürke marhából. Utóbbiból főleg húsokat adnak el, és egy bélszínt vagy hátszínt jobban nyomon lehet követni, mint egy kolbászt vagy egy disznósajtot – magyarázta a szakember, aki elképzelhetőnek tartja, hogy mikrocsipes vagy SMS-küldéses rendszereket is alkalmaznak majd.

Hogyan kerüljük el a csalókat?

Elmondta azt is: a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének a tagjai jogosultak egy védjegy használatára - a kör alakú embléma közepén egy sertés látható -, ezt kell keresni a nagyobb boltokban lévő termékeken – javasolta Tóth Péter. Mint mondta, van egy másik, egyszerű módszer a megbízható termékek vásárlására: személyesen ismerni kell a termelőt.

Ezt javasolja a vásárlóknak Kövér Zoltán kabai és Kander Lajos tiszaeszlári tenyésztő is. Szerintük a fesztiválok arra alkalmasak, hogy a vevők közvetlen kapcsolatot építsenek ki a tenyésztőkkel. Azt állítják, a vevő is nehéz helyzetben van, mire megleli azt a stabil, biztos, jó termelőt, akitől tisztességes termékeket tud vásárolni.
Ide tartozik, hogy a mangalicának van egy rég elfeledett színváltozata, a valaha igen népszerű fekete. Az 1800-as években négy mangalicaszín volt, köztük ez is.


Tavaly tavasszal a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete úgy döntött, megmenti a fekete mangalicát, és ezt a kormány is támogatja. A még elszórtan, egy-egy tanyán található példányokat összegyűjtik, megmentik. A kezdeményezés Szabó Péterhez kötődik, aki a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanára. Jelenleg folyik az a jogszabályalkotó tevékenység, melynek célja ismét önálló fajtaként elismertetni a fekete mangalicát.


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?