Piszkos tizenkettő: új szereplő a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáján

Népszerű zöldség csatlakozott az eperhez a lista élén az Egyesült Államokban.

Ahogy arról már korábban írtunk, az amerikai környezetvédelmi szervezet (Environmental Working Group, EWG) minden évben megvizsgálja az amerikai zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A környezetvédelmi munkacsoport 2019-es felmérése szerint továbbra is a legszennyezettebb gyümölcs az eper, így a piszkos 12 néven ismert lista élén áll, írja az MNN. A harmadik helyen egy régi-új zöldség található: a kelkáposzta, ami 2009 óta nem szerepelt a listán. A vásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ízre, a melegházi növények helyett előnyben részesítik a kistermelők háztáji terményét - írja a 24.hu

A piszkos 12 végleges sorrendje az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta teszteredményeire épül, mely termékek vizsgálat előtt le vannak öblítve és meg vannak hámozva. Az EWG 2004 óta minden évben kiadja a listát, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a peszticid-szermaradványok elkerülését. Bár a gyümölcsök és zöldségek kétségtelenül az egészséges táplálkozás fontos részét képezik, zöldségeken és gyümölcsökön fellelhető növényvédő szerek befolyásolhatják az egészséget.

2019-ben tehát a piszkos 12:

Eper

Spenót

Kelkáposzta

Nektarinok

Almák

Szőlő

Őszibarack

Cseresznye

Körte

Paradicsom

Zeller

Burgonya

 

Javasolt a listán szereplő élelmiszereket helyi termelőktől beszerezni, így kiküszöbölhető a túl sok vegyszer a terményeken. Érdemes megjegyezni, hogy a kelkáposzta és a spenót minták átlagosan 1,1–1,8-szer annyi peszticid-maradékot tartalmaznak, mint bármely más növény. 

A piszkos 12 mellett a legkevesebb peszticidet tartalmazó terményeknek is van listája. Ha valaki nem tud vagy akar bioterméket vásárolni, ezek a termények a legbiztonságosabbak a hagyományosan termesztett zöldségek és gyümölcsök közül.

A tiszta 15:

Avokádó

Csemegekukorica

Ananász

Fagyasztott édes borsó

Hagyma

Papaja

Padlizsán

Spárga

Kivi

Káposzta

Karfiol

Kantalup dinnye

Brokkoli

Gomba

Sárgadinnye

Az idei vizsgálat során a tiszta 15 gyümölcs- és zöldségmintának több mint 70 százaléka nem tartalmazott növényvédő szer-maradékot.

Forrás: 24.hu


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?