Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül

A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International du Vin borversenyen, amelyet 41. alkalommal rendeztek meg Bordeaux-ban.

Az egyik legrangosabb nemzetközi megméretésre idén 38 országból összesen 4376 bort neveztek, a legtöbb mintát - mint minden évben - francia termelők küldték. A versenyen 49 magyar pincészet 134 borát bírálták el, ami azt jelenti, hogy Magyarországról az ötödik legtöbb borminta érkezett a Challenge-re - tájékoztatta James Fowkes, a verseny sajtómunkatársa az MTI-t.

Az április 21-én és 22-én a bordeaux-i Palais de Congrés-ben zajlott bírálat eredményét pénteken tették közzé a verseny honlapján; eszerint a magyar borokat 17 arany-, 16 ezüst- és 5 bronzéremmel ismerték el.

A legtöbb, hat aranyérmet tokaji borok kapták, a badacsonyi és az egri borvidékről három-három, a Balatonfüred-csopaki borvidékről kettő, míg a szekszárdi, mátrai és villányi borvidékről egy-egy bor részesült a rangos elismerésben.

A tokaji borok közül a Grand Tokaj Zrt. két, a Harsányi Pincészet egy 2013-as, illetve a Pajzos Zrt. 2006-os aszúja, a Patricius Borház 2015-ös, Katinka elnevezésű édes fehér bora, valamint a Szent Tamás Kft. 2013-as évjáratú szamorodnija lett aranyérmes.

A badacsonyi borvidékről a Varga Pincészet Kft. 2015-ös, késői szüretelésű Aranymetszés szürkebarátja, olaszrizlingje és 2016-os Irsai Olivére, az egri borvidékről az Egri Korona Borház Kft. 2013-as, Jumurdzsák nevű vörös bora, cabernet sauvignon-kékfrankos válogatása, valamint az X-Vin Kft. 2011-es Egri Syrah-ja kapta a legcsillogóbb elismerést. A Balatonfüred-csopaki borvidékről két 2015-ös fehér bor, a Figula Pince Figula 7 hektár és a Söptei Pincészet Hangulat nevű bora nyert aranyérmet.

Arannyal díjazták a mátrai borvidéken működő Borpalota Kft. 2016-os Muscat Ottoneljét, a szekszárdi borvidékről a Lajvér Borház Kft. 2016-os Rosé Cuvée-jét és a villányi Koch Borászat 2012-es Villányi Csanád Cuvée-jét.

A legtöbb ezüstérmet is tokaji borok kapták, de szerepel közöttük az Etyek-budai Nyakas Pincészet Zrt. 2016-os Irsai Olivére, a Törley Pezsgőpincészet kft. egy édes és egy félédes pezsgője is. Az eredményeknél feltüntetik az értékelt borok árkategóriáját; a magyar borok sorában a legtöbb, 13 bor 5 és 12  euró közötti árral szerepel, az aranyérmes borok között három, az ezüstérmesek közt kettő olcsóbb 5 eurónál.

A legtöbb érmet, 697-et a korábbi évekhez hasonlóan francia borok kapták, a spanyol mintákat 189, a portugál tételeket 149 éremmel ismerték el. A Challenge idei kiemelt vendége Marokkó volt, amely Dél-Afrika után kontinensének második legnagyobb borexportőre; a versenyen egy 2015-ös marokkói vörösbor és egy 2016-os rozébor egyaránt különdíjat kapott.

Az 1976-ban alapított, a bourgi székhelyű Concours des Vins által rendezett Challenge International du Vin a legrégebbi nemzetközi borverseny, amelyre évente mintegy négyezer - átlagban 8,5 eurós - bort neveznek a világ közel 40 országából. A bormintákat idén húsz országból érkezett, 740 - hivatásos szakemberekből és amatőr borkedvelőkből - álló zsűri bírálta el. A borok 45,5 százalékát nevezték külföldről.

A verseny szabályai szerint az érmes boroknak át kell esniük a francia akkreditációs bizottság által hitelesített, független laboratórium vizsgálatán, majd a díjnyertes borok kereskedelemben kapható tételein is elvégzik a teszteket. A megméretésen részt vevő mintáknak legfeljebb 30 százaléka lehet érmes bor.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?