Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.

Gendur Andrást, Varjú Vilmost és Várszegi Zsoltot Petres Andrea kérdezte. Elsőként arról, ki mit vár 2021-től? A most leginkább otthonukban, a négy fal között tartózkodó kérdezettek mindannyian azt felelték, nagyon várják, hogy mihamarabb nyissanak az éttermek, hogy végre ismét megszokott életterükben, a nagykonyhák valamelyikén dolgozhassanak. És nagyon hiányoznak a személyes kapcsolatok: kollégák, vendégek.
 
 
Fő a biztonság 
Többször elhangzott a beszélgetés során, hogy az idei évben a gasztronómia terén (is) meghatározó lesz a biztonság. Értve ez alatt a járvány alatt bevezetett intézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás, kesztyűhasználat a konyhán és a vendégtérben stb.). A szakemberek szerint azonban idén az is ebbe körbe tartozik, hogy az alapanyagok beszerzése terén is biztonságra kell törekedni. És ez annyit jelent, hogy a határon túlról beszerzett termékek körét jóval le kell csökkenteni, helyette a biztonságosan beszerezhető hazai alapanyagokkal kell felváltani. A fenntarthatóság is szóba került, mint az idei év egyik fő hívószava.
 
Újranyitás kérdései
Az egyik meghívott szkértőtől elhangzott, jól tudnák az újranyitást koordinálni és szervezni, ha tudnák az újranyitás időpontját, azonban ez ma még az ismeretlen távolba vész. Az viszont biztos, hogy a vendéglátóhelyek újranyitása egy új szituáció lesz, nem a régi helyzet folytatása. Szűkített étlappal, árbarát ételekkel kell majd nekivágni ennek a várva várt új időszaknak. Az is biztos, hangzott el, hogy a megfizethető áron kínált, vagyis alacsonyabb árfekvésű ételek kiszállítása is bizonyára megmarad, hiszen az újranyitások után is sokan maradnak home office-ban az országban, és aki otthonról dolgozik, nem lesz ideje délben főzicskézni, egyszerűbb lesz továbbra is rendelni valahonnét ebédet vagy vacsorát.
 
Trendek, aktualitások
Az idei meghatározó trendek kapcsán szóba került a húsmentes, vega vagy vegán életmód előtérbe kerülése, a fenntarthatóság okán olyan alapanyagok tudatos kerülése, amely sok vizet, vagy energiát von el a bolygótól, az online konferenciák, zoom-partik további professzionális kiszolgálása a vendéglátás oldaláról, valamint a monoporciós ételek előtérbe kerülése a szállodai étkezés (reggelik, svédasztalos vacsorák) alkalmával. 
Végül a munkaerőkérdésről is elmondták  véleményüket a jelenlévő szakemberek. E téma kapcsán az derült ki, hogy komolyan aggasztja őket a szakképzett munkaerők tömeges méretű pályaelhagyása. Alapvető kérdés, miképp lehet majd e szakembereket visszacsábítani, ha ismét lesz arra lehetőség, hogy eredeti szakmájukban foglalkoztassák őket? "Szűk létszám kell majd mindenütt első körben, az indulásnál, ajánlatos az óvatos kezdés", mondták zárszóként a megkérdezett gasztronómiai szakértők.
 
 
 

Forrás: Turizmus Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?