hirdetés
hirdetés

Kiotó lett a világ legjobb városa

Az egyik legnépszerűbb utazási magazin, az amerikai Travel and Leisure olvasói szerint Kiotó a világ legjobb városa, amely a rangsorban olyan kedvelt úti célokat utasított maga mögé, mint Bangkok, Isztambul, Barcelona vagy Róma.

hirdetés

Az egykori császárváros, amely ősi templomairól és szentélyeiről ismert, méltán nyerte el az előkelő helyezést, hiszen nem kevesebb, mint 17 világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Emellett egy mai napig működő gésa negyed is megtalálható Japán egykori fővárosában. Kiotó ikonikus látványossága, a Fushimi Inari-Taisha szentély egy másik neves utazási portál, a TripAdvisor szavazásán Japán legnépszerűbb látványossága díját nyerte el.

Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője elmondta: „Kiotóban a művészet és a kultúra rengeteg élményt nyújt a látogatóknak, így a Japánba utazó magyarok is elsődleges célpontjuknak választják. Körutazásaink során utasaink több napot is a városban töltenek, hogy felfedezzék Japán igazi, tradicionális arcát.” Lehetetlen bemutatni a város összes nevezetességét, de a Japánspecialista utazási iroda szerint a magyar utazókat leginkább az alábbi látványosságok vonzzák Kiotóba:

A városban található UNESCO világörökségi helyszínek közül a legkihagyhatatlanabb a Kinkaku-ji, amely egy XIV. századi, arannyal borított templom. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően az ún. Aranypavilon az előtte elterülő tó tükrében megduplázódva látszik. A Kiotó egyik szimbólumának számító épület három szintből áll, amelyek különböző stílusjegyeket viselnek magukon. Az alsó szint fehér falával a XI. századi Heian építészet stílusát idézi. A faszerkezetű, verandával ellátott középső rész a szamuráj arisztokrácia stílusát viseli, míg a legfelső, aranyborítású emeletet kínai zen stílus ihlette. A lenyűgöző épületet egy díszes aranyfőnix koronázza meg.


Fotó: Japánspecialista
Fotó: Japánspecialista


Nem kevesebb figyelmet kap a Kinkaku-ji párja, a magyarul Ezüsttemplom néven ismert Ginkaku-ji. Elnevezésével ellentétben sohasem borították ezüstlemezekkel, mivel az építkezés idején tartó háborús időszak miatt nem valósulhatott meg az eredeti terv, így a pavilont ugyanúgy láthatjuk fából készült faszerkezetével, ahogy azt az építtető sógun is látta. Míg az Aranytemplom fenséges pompában tündököl, addig az Ezüsttemplom sokkal inkább természetközelinek érezhető.

A Fushimi Inari-Taisha szentély kapui között sétálva úgy érezhetjük, megelevenedik előttünk az ősi japán letűnt világa. A híres szentély ebben az évben a TripAdvisor szavazásán Japán legnépszerűbb látványossága díját nyerte el. Az imacsarnokhoz vezető úton több 10.000 torii szentélykapu sorakozik, amelyek mindegyikén adományozójuk nevét olvashatjuk.

Fotó: Japánspecialista
Fotó: Japánspecialista


Ha gésával szeretnénk találkozni, akkor kötelező program a Gion-negyed felkeresése. Naplemente után érdemes beülni egy régi stílusú teaházba vagy étterembe, ahol a geikok (a gésák helyi megnevezése) előadásaikkal szórakoztatják a vendégeket.

Fotó: Japánspecialista
Fotó: Japánspecialista(forrás: Japánspecialista)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai