Vigyázó szemetek Berlinre vessétek…

A német fővárosban idén több olyan évforduló lesz, amely a köré szervezett eseményekkel együtt egyedül is alkalmas lenne arra, hogy a városra irányítsa a világ figyelmét. Az már csak hab a tortán, hogy itt lesz az atlétikai világbajnokság is, és még mindig csak a lista elején tartunk…

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Íme, néhány a jelentősebb évfordulók közül: az idén lesz hetvenéves a Német Szövetségi Köztársaság, tíz évvel ezelőtt költözött Berlinbe a parlament és a kormányzat, húsz éve, hogy ledőlt a berlini fal, és megalapításának kilencvenedik évfordulóját ünnepli a Bauhaus. Kiállítások egész sora kapcsolható a fal leomlásához: május 7-től november 4-ig a „Békés forradalom” nevű szabadtéri kiállítás lesz látható az Alexanderplatzon, a Német Történelmi Múzeum kiállításának címe: „Művészet és hidegháború”, a Film- és Televíziós Múzeumé: „Olyan szabadok voltunk… pillanatfelvételek 1989–90-ből” vagy a Berlini Galériában rendezett „Berlin 89/90 – Művészet a nyomkeresés és az utópia között”. A leglátványosabb talán az Alexanderplatzon lesz, ahol művészi, esetenként óriási, az épületek fölött lebegő installációk alkotják a változás „megfigyelőhelyeit”. A november 9-ét, a fal leomlásának napját megelőző héten 130 cm magas és 80 cm széles dominókkal berlini iskolások rakják végig az egykori határt. November 9-én döntik le a dominókat, amelyek közül az utolsók óriási tűzijátékot indítanak el a Brandenburgi Kapunál, ahol az ünnepség is lezajlik majd. Számos fesztiválnak lesz témája a fal, például az augusztus 29-én tartandó Múzeumok Hosszú Éjszakájának és a színházi fesztiválnak. Ez utóbbi keretében a francia Compagnie Royal de Luxe 14 méter magas bábokkal próbálja meg visszaidézni 1989–90 hangulatát.

Művészeti nagyüzem

Várhatóan nagyon nagy érdeklődést vált ki a Bauhaus-kiállítás is, amelyet a kilencvenéves jubileum alkalmából közösen szervez a Martin Gropius Házban három intézmény: a Bauhaus Archiv/Museum für Gestaltung Berlin, a Dessaui Bauhaus Alapítvány és a Weimairi Klasszikus Alapítvány. A kiállítás teljes körűen bemutatja a Bauhaus-mesterek (többek között Vaszilij Kandinszkij, Moholy-Nagy László, Ludwig Mies van der Rohe) és tanítványaik alkotásait. A kiállítás együttműködő partnere a nyolcvanadik születésnapját ünneplő New York-i Modern Művészetek Múzeuma, amely novemberben „Bauhaus 1919–1933: Workshop for Modernity” címmel Berlinben is megnyit egy kiállítást.

A jelentős kulturális események között meg kell említeni a Múzeumszigeten fekvő Neues Museum újranyitását október 15- én. Az 1843 és 1855 között emelt épületet a második világháborúban teljesen lerombolták. 2004-ben David Chipperfield tervei alapján elkezdték az újjáépítését, ami nem egy az egyben történő rekonstruálást, hanem „óvatos továbbépítést” jelentett. Ha elkészül, itt helyezik el egyebek mellett az Egyiptomi Múzeum gyűjteményét – beleértve Nofreteté világhírű mellszobrát is. Ugyancsak hosszú idő után az idén fejeződik be a múzeummá alakított schönhauseni kastély szanálása. Teljes pompájában megtekinthető lesz a hajdani porosz királyi rezidencia néhány terme, csakúgy, mint Wilhelm Piek, az egykori NDK-államelnök komplett dolgozószobája.

Szeptember 24. és 27. között várja vendégeit az elmúlt években a kortárs művészet rajongói számára már kihagyhatatlanná váló art forum Berlin a Tempelhof repülőtér kiállítási területén. Tavaly 25 ország 120 galériája, valamint 38 ezer művészetrajongó és 1700 újságíró vett részt a művészeti vásáron.

Nehéz válogatni a német főváros több mint 170 múzeuma és 420 galériája között. Ha mégis erre kényszerülünk, az idei év művészeti eseményeinek sorában meg kell még említenünk a „Múzeumok Hoszszú Éjszakáját”, amelyen az összes múzeum, gyűjtemény, emlékhely látogatható lesz a 11, erre a célra kialakított buszjárat segítségével. Aki elmulasztotta az első alkalmat (január 31.), még mindig megpróbálkozhat a másodikkal (augusztus 29.). Aki a design iránt érdeklődik, annak érdemes meglátogatnia a július 3. és 7. között a Berlin Arenában rendezett DMY International Design Festivalt. Az antikvitások iránt rajongóknak a tizedik születésnapját ünneplő „Ars Nobilis” nevű vásár felkeresése javasolt az Unter den Lindenen, ahol festményektől és szobroktól kezdve az ezüst- és aranyművesek munkáin át a bútorokig, szőnyegekig, porcelánokig minden kapható lesz.

Városi maraton

Az atlétikai világbajnokság előtt két hónappal a világ negyven országából érkező 220 atléta vesz részt majd a Németország egyik legrangosabb sporteseményének számító Berlini Stadionünnepen a berlini olimpiai stadionban. A csúcs azonban az augusztusi vb lesz, amelyre 2500 sportolót, 3500 újságírót és 500 ezer nézőt várnak. A maratoni és a gyaloglóversenyek a belvárosból indulnak, és oda is érkezik majd a mezőny, ami újdonság a Nemzetközi Atlétikai Szövetség versenyeinek történetében. Augusztus végén tartják a 35. Berlin-maratonit, amelyen tavaly új világrekord is született, és amelyen csaknem 36 ezren vettek részt.

Hihetetlen programbőséggel (és a lapban helyhiánnyal) küzdünk; nemigen tehetünk mást, mint hogy megemlítjük a legnagyobb érdeklődést kiváltó eseményeket és annak, akit bővebben érdekel valamelyik, azt javasoljuk, nézzen utána az interneten (az elérhetőségeket lásd keretes írásunkban).

A két kilométer hosszú és tavaly a világ leghosszabb sörkertjének elkeresztelt Karl Marx Allee-n rendezett sörfesztiválnak például az elmúlt évben 800 ezer vendége volt. Idén augusztus elején tartják a rendezvényt, amely nem fog sokkal kevesebb embert vonzani. A világ legnagyobb háztartási és szórakoztatóelektronikai kiállítását, az IFA-t (Internationale Funkausstellung) tavaly 1245 kiállítót vonzott, és 220 ezer látogató kereste fel.

Könnyű és komoly

És ha már itt tartunk, tallózzunk egy kicsit a fesztiválnaptárban is: már februárban kezdetét veszi az 59. nemzetközi filmünnep, amelyen 400 filmet mutatnak be, többnyire először. A rendezvényre általában több mint 200 ezer jegyet adnak el, ami azt jelenti, hogy szakmai találkozóból a nagyközönséget is vonzó eseménnyé nőtte ki magát. A kortárs zenébe nyerhetnek bepillantást azok, akik meglátogatják a MaerzMusik elnevezésű fesztivált. Április 4-től az operaház is ünnepi napokat tart, amelynek csúcspontja idén Wagner Lohengrinjének bemutatása lesz Stefan Herheim új rendezésében. Emellett – többek között – Mahler, Brahms, Verdi, Bartók és Berlioz műveit is elő fogják adni. Pünkösdkor hatalmas, négynapos rendezvénnyel ünneplik a „kultúrák karneválját”. Ennek leglátványosabb eseménye a felvonulás lesz pünkösd szombatján, amelyen hetven ország négyezer művésze vesz részt. Júliusban hetedik alkalommal rendezik meg a „Sandsation” elnevezésű nemzetközi homokszobor-fesztivált a főpályaudvar előtt, amely általában 120 ezer látogatót vonz. Augusztusban a határokon túl is jól ismert flamencofesztivál színesíti a palettát a Pfeffenbergen. Az ötödjére megrendezendő „fények fesztiválja” elnevezésű program keretében két héten át lesznek fantasztikus fényekkel megvilágítva a különböző létesítmények. Az októberi látványosságra tavaly több mint egymillió ember volt kíváncsi. A speciális „Lightseeing- túrákon” az összes helyszínt végig lehet járni busszal vagy hajóval. Az eseményt nagyszabású show nyitja meg, és fantasztikus tűzijáték zárja. A 2008 és 2010 között Nils Landgren művészeti vezetése alatt álló és immár hosszú múltra visszatekintő JazzFest Berlin idei koncertjeit november 5. és 8. között tartják. Az évet a Brandenburgi Kapunál rendezett, hagyományosnak is nevezhető szilveszteri parti zárja. A fal leomlása óta rendszeresen mintegy egymillió ember választja ezt a helyet arra, hogy búcsút vegyen az óévtől. Aki 2009 végén is így tesz, több színpadon láthat nemzetközi zenei csillagokat, rockés popegyütteseket. Számos dj-torony lesz, partisátrak, tánctermek, fény- és lézerelőadások, éjfélkor pedig tűzijáték.

Érvek a német főváros mellett

Berlin nemcsak páratlan programjaival tűnik ki az európai fővárosok közül. A berlini hotelekben az átlagos szobaár 2007-ben 87 euró volt, azaz jóval kevesebb, mint Londonban (192), Párizsban (217), Milánóban (169), vagy Moszkvában (257). Berlin rendkívül könnyen elérhető akár repülővel (egyik repülőtere Tegel, 15 percnyire, a másik Schönefeld, 30 percnyire a centrumtól), akár vonattal (a berlini főpályaudvar Európa legnagyobb pályaudvara, egyben 15 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont is.) Érdemes megvenni a Berlin WelcomeCardot: a 48 órára érvényes bérlet 16,5 euróba kerül, a 72 órás pedig 22 euróba, amellyel ingyenesen lehet utazni a tömegközlekedési eszközökön a városban, emellett szabad belépést vagy akár 50 százalékos kedvezményt biztosít mintegy 130 helyszínen, illetve szolgáltatónál, és még egy kezelhető méretű útikönyv is jár hozzá. A közeli Potsdamra is kiterjesztett érvényű Berlin/Potsdam kártya két, illetve három euróval kerül többe, de egy felnőtt mellett még három 14 éven aluli gyerekre is érvényes. Új, kedvezményt biztosító kártya Berlinben a „SchauLust Berlin” kártya, amely felnőtteknek 19 euróba, gyerekeknek és diákoknak 9,5 euróba kerül, és három egymást követő nyitvatartási napon ingyenes belépést biztosít hetven állami múzeumba. Berlinben található Európa legnagyobb bevásárlóközpontja, a 60 ezer négyzetméteres KaDeWe, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a városnak összesen 12, Michelin-csillaggal elismert étterme van (a Fischer Fritz nevű étterem kettővel is büszkélkedhet). Budapestről a Malév és az EasyJet indít közvetlen járatot Berlinbe, a Máv-Start pedig nagyon kedvező lehetőségeket kínál a vonattal történő utazásra. Újdonság, hogy a fapados Orange Ways busztársaság is naponta indít buszjáratot Berlinbe.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.