Gazdag téli kiutazási kínálat meglepetések nélkül

Csendes, nyugodt, szenzációktól mentes téli szezonra számít a hazai túraszervezők többsége. Jelentős utasszám- növekedés többnyire csak egyegy úti célban várható a tour-operátorok szerint. Ebben nagy szerepet játszik a kerozin árának emelkedése. A Travel Service charter- légitársaság magyarországi igazgatója, Farkas Attila lapunkat arról tájékoztatta, hogy cégük a világpiaci áremeléssel szinkronban 30 százalékkal növelte bérleti díjait, ami egy tengerentúli út esetében tízezer forint körüli többletköltséget jelent a tavalyi árhoz képest.

'

Hiába indult be a charterforgalom idén nyáron gőzerővel a debreceni repülőtérről, és hiába volt a tavaly téli egyiptomi lánc sikeres, az idén télen a dolgok mostani állása szerint Ferihegyről lesznek kénytelenek utazni a Debrecen környéki téli napimádók is.

Ugyanakkor minden jel arra utal, hogy a túraszervezők különösen nagy érdeklődésre számítanak a tavaly decemberi szökőár óta csaknem teljes egészében helyreállított délkelet-ázsiai üdülőparadicsomok iránt. Mivel tavaly sok odairányuló utazási igény maradt kielégítetlenül a legtöbben megduplázták kapacitásaikat. A Malév hat év szünet után újraindította menetrend szerinti bangkoki járatát, amelyet immár heti három alkalommal közlekedtet. A Malév charterjáratai különféle kombinációkban több úti célt is érintenek Thaiföld felé menet, illetve a bangkoki leszállás után. Dubaiban mindegyik charterjárat leszáll, Bangkok után pedig vagy Phuket vagy Surat Thani a következő úti cél, az egyik járat a burmai fővárosban, Rangoonban is megáll. Több iroda a menetrend szerinti bangkoki járatokra is foglalt garantált helyeket.

A magyar piac számára másodlagos fontosságú régiónak tekinthető Karib-térségbe, illetve Dél- és Közép-Amerikába sok utazásszervező szerint bőven akadna kereslet a charterjáratokra is, idén azonban még a tavalyi évhez képest is csökkent a kapacitás, éppen a Malév bangkoki járatnyitása miatt. Kubába a tavalyi kettő helyett már csak egy charterláncot tudtak bérelni az irodák, és tudomásunk szerint a decemberben induló Maldív-szigeteki lánc mellett még egyre lett volna érdeklődés. Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője lapunknak elmondta, cégük gondolkodott dominikai és mexikói charterjáratok indításában is, de a magyar piacon ehhez jelenleg nincs megfelelő géppark. A szakember szerint a téli szezonban különösen jellemző, hogy felemás a charterpiac: míg sok desztinációba (Egyiptom, Tunézia, Thaiföld) túlkínálat van, addig az Atlanti-óceánon túli úti célokat a nagy hatótávolságú gépek hiányában nem tudják repülni, legfeljebb számtalan technikai leszállással, ami viszont a minőség rovására megy. Zám Tibor szerint elkelne egy harmadik chartercég is a hazai piacon, vagy legalábbis egy olyan külföldi vállalat, amelyik idetelepítené néhány gépét a szezonban. Ahhoz viszont még nem elég nagy volumenű a hazai téli kereslet, hogy mindez kifizetődő legyen egy nyugat-európai charter-légitársaság számára. Addig is maradnak kiegészítésnek az európai átszállású, vagy bécsi indulású menetrend szerinti járatok. A nemzetközi cégekhez tartozó túraszervezők (pl. Neckermann, TUI, Kartago Tours) kihasználják kapcsolatrendszerüket: ráhordanak vállalataik bécsi, prágai vagy frankfurti chartereire is.

Idén az egzotikus úti célok közül Thaiföld mellett slágergyanúsnak ígérkezik Kuba, Mexikó, Mauritius és Brazília is. Mexikóban egyre többen ajánljanak cancúni üdülést, Brazília turisztikai fővárosa, Rio de Janeiro pedig idén először érhető el charterjárattal is hazánkból. Dubai vonzerejét tavaly az is növelte, hogy alternatívaként szolgált a cunami sújtotta desztinációk mellett, idén ezért várhatóan mérsékelten lesz népszerű. Az indiai üdülőparadicsom, Goa két rövid téli szezon alatt „kifújt”, mint charterdesztináció, az idén már egyik túraszervező sem programozza. Szökőártól ugyan már nemigen tartanak az utazni vágyók, Délkelet-Ázsia népszerűségét azonban idén több más tényező is alááshatja. A madárinfluenzáról érkező sokszor túlzó híradások és a Bali szigetén történt robbantások könnyen a mediterrán úti célok és a karibi, afrikai üdülőhelyek felé billenthetik a mérleg nyelvét. Tunézia és Egyiptom továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, Marokkó és Jordánia is stabilan ott van a téli árualapokban, erősödik Tenerife mellett Gran Canaria is, ahová a tavalyi egy helyett idén már két charterlánc is közlekedik. Mindkettő végállomása Madeira, amely a plusz charterlánc alapján szintén növekvő érdeklődésre tart számot különösen, hogy tavaly még nehezen értékesíthető charter úti célnak bizonyult. A szezon talán legnagyobb kísérlete a téli Törökország bevezetése lesz, amellyel a Quaestor Travel próbálkozik meg Budapestről.

Egyre népszerűbbek a bécsi indulású repülős utak, az Austrian Airlines az idén is tucatnyi egzotikus desztinációba indít menetrend szerinti járatokat Bécsből.

Aeroviva: charter Rióba

Az Aeroviva a hideg hónapokban heti öt charterjáratot közlekedtet 12 egzotikus országba. A korábbi évektől eltérően idén egyetlen kivétellel minden charterláncukhoz a Malévtől bérelnek gépeket, csak Riót repülik a Travel Service gépével. Gyarmati Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, többek között a jelentős áremelés miatt váltottak a Travel Service- ről, illetve azért, mert az utasok sokat panaszkodtak a repülőgépek pontatlanságára. Ez veszélyeztette az iroda imázsát is, mivel a chartertársaságot a nagyközönség gyakran az Aerovivával azonosította.

Az Aeroviva Magyarországon elsőként indít közvetlen charterjáratot Budapestről a brazil fővárosba december 28-ától. Idei újdonságuk még Zanzibár, illetve a több délkelet-ázsiai országot (pl. Thaiföld– Kambodzsa–Vietnam) is felölelő programok, körutazások. Gyarmati Ferenc úgy látja, a tavalyi szökőár a magyar piacra nem volt komoly hatással. Thaiföld idén is a legnépszerűbb úti céljaik között lesz, de érezhetően megnőtt az érdeklődés a cunami által nem érintett thaiföldi üdülőhelyek, például Koh Samui iránt. Bangkok és Szingapúr között szokatlan módon többek között a Swiss-szel repül az Aeroviva, kihasználva azt, hogy a Zürich–Bangkok–Szingapúr útvonalon közlekedő járatnak a thai főváros és Szingapúr között alig vannak utasai, ezért erre a szakaszra olcsóbban adják a jegyeket, mint az ázsiai légitársaságok. Charterüzletágukban decembertől márciusig 90 százalékos kapacitás- kihasználtságra, csaknem 10 000 utasra és kétmilliárd forint bevételre számít az ügyvezető, aki cégét Magyarország vezető télből nyárba utaztatójaként aposztrofálja. Tavaly télen 6500-an utaztak velük és 1,2 milliárd forint volt a téli charterek működtetéséből befolyó bevételük. Az iroda egész éves árbevétele – kiegészülve az egyéb üzletágakkal – 2005-ben várhatóan megközelíti a nyolcmilliárd forintot.

Atlasz: kínai specialitások

Az Atlasz World Travel az egzotikus úti céljait tartalmazó programfüzete mellett most is önálló katalógust szánt kiemelkedő desztinációjának, Kínának, ahol – saját bevallásuk szerint – idén mind a beutazás, mind a kiutazás terén piacvezetők lettek. Áprilistól szeptember végéig 2300 vendéget utaztattak be a távol-keleti országból és 450 honfitársunk járt velük Kínában. A téli szezonban 14 különböző kínai körutazás található meg katalógusukban. Először találkozhatnak az érdeklődők „Történelem és táj” névre keresztelt garantált autóbuszos körútjukkal, és az ország déli tartományait bemutató, „Kína csodás tájai” repülős körutazásukkal, amely eddig egyedülálló termék a magyar piacon – tudtuk meg Bottyán Éva ügyvezető igazgatótól. Dél- Korea újdonságként szerepel a túraszervező árualapjában, már meglévő indokínai körútjukat pedig 16 naposra bővítették. Az egzotikus úti célok üdülőhelyein (Kuba, Dominika, Mexikó, Brazília, Bali, stb.) minőségi, all inclusive szálláshelyeket kínálnak. Idén Dubai került be újdonságként téli árualapjukba.

ISRAM: Madeira és Eilat

A nyolc éve működő ISRAM Hungary két nyári chartere, Rodosz és Mallorca után télen új charterláncot indít a Budapest–Las Palmas– Funchal útvonalon. Az ügyvezető, Fixler András elmondta, hogy a szezonra megnövelték szálláshelykapacitásaikat, és Funchalon kívül is kínálnak szállásokat. Hangsúlyozta, egyelőre kockázatos lett volna egy teljes gépet indítani, ezért még három iroda tölti a háromszögező járatot Gran Canariára induló utasokkal. Az ISRAM is visz utasokat Gran Canariára, sőt Tenerifét is kínálják bécsi indulással, illetve más túraszervező charterével. Izraeli körútjuk továbbra is foglalható, de már csak idegen nyelvű vezetéssel, mivel hazánkból egyelőre nehezen jön össze csoport. Az eilati üdülés viszont egyre népszerűbb. Srí Lankát és a Maldív-szigeteket is programozza az iroda, amely nemrég új arculat kialakítását kezdte meg, ezzel egy időben új j u t a l é k - rendszert dolgozott ki partnerei részére, sőt egy ingyenes (zöld) hívószámot is biztosít ügynökeinek, amelyen hétköznap 9 és 17 óra között érhető el.

Best Reisen: ugrás Thaiföldről

„A magyar piac megérett arra, hogy Thaiföld után honfitársaink tömegesen is felfedezzék Délkelet- Ázsia többi részét” – véli Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője. A túraszervező cég idén először minden thaiföldi charterindulásához ajánl valamilyen körutat a térség más országaiba, Malajziába, Indonéziába, Balira, Hongkongba, Szingapúrba, Indokína országaiba és Burmába. A felsorolt úti célok újdonságként szerepelnek a Best Reisennél. A túraszervező a Malév bangkoki charterét önállóan bérli, a phuketit több irodával közösen, ezek mellett azonban az új bangkoki menetrend szerinti járatokra is kötött le block seateket. Zám Tibor úgy véli, szervezett formában, magyar idegenvezetővel sokan indulnának útnak Thaiföldről. Biztos abban is, hogy idén nő az utazási kedv a térséget illetően, hiszen a szökőár miatt tavaly nem tudták kielégíteni az igényeket. Pattayára, Phuketre és Koh Samuira kínált üdüléseik mellett idén nagyobb hangsúlyt szánnak Krabi és Koh Lanta strandjainak. Újdonságként vezetik be az exkluzív thaiföldi nyaralási lehetőséget kínáló Hua Hint, az egykori császári rezidenciát. Zám Tibor Thaiföld mellett Kubának és a Maldívszigeteknek jósol sikert, ahová szintén értékesítenek charterutakat. Charterjáratokat indítanak még Marokkóba, Egyiptomba és Tunéziába. Idén még több menetrend szerinti járatra alapozott körutazást kínálnak. Első alkalommal indítanak Szicíliába téli körutakat és szilveszteri charterjáratot, árualapjukban pedig teljesen új a skóciai körutazás, amely ősszel indul először. Zám Tibor Thaiföld és térsége vonatkozásában kiemelkedő, mintegy 50-60 százalékos, a többi úti céljaiban 30-40 százalékos létszámbővülésre számít a 2003- as(!) évihez képest.

IBUSZ: Vietnam és a Francia-Antillák

Az IBUSZ két legfontosabb téli úti célja Thaiföld és Kuba. Az előbbit menetrend szerinti járatokkal, az utóbbit charterindulásokkal kínálják. Thaiföldi újdonságuk a legszebb thai nemzeti parkok között számon tartott kis sziget, Koh Samed. Vietnami körutazásra is először mehetnek velük az utasok, akárcsak a Francia-Antillákra, Guadalupéra. Rio de Janeiró szintén újdonság amelyet menetrend szerinti járatokkal kínálnak, csakúgy, mint Mexikót és Dominikát. A Maldívszigetekre a tavalyi évhez hasonlóan sikerült blockseateket szerezniük a Malév charterre. Várkonyi Judit kiutazási osztályvezető úti célonként 20 százalékos gyarapodásban reménykedik.

Chemol Travel: Thaiföld és K
uba

„A Chemol Travel az év első kilenc hónapjában kiemelkedően jó eredményeket, a kiutazásban 13, az összes üzletágban pedig 15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el” – nyilatkozta lapunknak Földi Katalin értékesítési igazgató, és hozzátette, a téli kiutazásban is hasonló mértékű gyarapodást várnak. Idén is thaiföldi úti céljaikban számítanak a legnagyobb érdeklődésre. Decembertől márciusig a tavalyihoz hasonlóan 650 utassal terveznek. Földi Katalin bizakodó, de úgy véli, a szezon előtti időszakban tapasztalt érdeklődésre rányomta a bélyegét a tavalyi szökőár. A phuketi charterre és a menetrend szerinti járatokra egyaránt vannak helyeik, ennek köszönhetően idén különösen sokféle időtartamú (7, 9, 10, 11, 14 napos) és változatos tartalmú csomagajánlatot tudtak összeállítani. Thaiföldi árualapjukban először szerepel Koh Chang, és idén megújult tartalommal kínálnak maláj és indonéz körutakat. Hosszabb lett a délkelet-ázsiai világörökségeket felölelő programjuk is. Thaiföld mellett másik kiemelt termékük Kuba, ahová a tervek szerint 350 főt visznek charterrel és a kapacitás szűkössége miatt menetrend szerinti járatokkal egyaránt. Rendkívül népszerű, Madeirát is érintő nyári portugál körútjaikat télen is folytatják a TAP menetrend szerinti járataival. Visszatér a kínálatba kétféle izraeli körutazásuk, amelyekre összesen 400 utasra számítanak. Kínai körutazásaik nagy létszámmal indulnak, idén télen először pedig már Tibettel is kombinálják a távol-keleti országot. A Chemolnál ugyancsak különösen hangsúlyos lesz a szezonban a mexikói körutazás, amelyet újdonságként cancúni üdüléssel kiegészítve is kínálnak. Programfüzetük összeállításakor gondoltak a golf szerelmeseire is, külön csokorba szedtek számukra néhány thaiföldi, kubai és portugál golfszállodát. Egyéni egzotikus ajánlataik között idén olyan újdonságok találhatók, mint Tahiti, Seychelles-, vagy az Azori-szigetek, európábai úti céljaik között pedig először programozzák Albániát.

OTP Travel: bővülést várnak

Az OTP Travel a tavalyi téli szezonhoz hasonlóan heti egy önállóan bérelt charterjáratot közlekedtet Egyiptomba. Tavalyhoz képest változás, hogy a charterlánc június óta Hurghadát már nem érinti, csak Sharm el Sheikbe szállít utasokat megnövelt kapacitással. A túraszervezőnek három Malév-charterjáraton, a kubain, a Maldív-szigetekin és a Mauritiusra közlekedőn vannak még garantált helyei. Az utóbbi úti cél újdonságként szerepel az iroda kínálatában. Lerch Edit, kiutazási üzletágvezető lapunknak elmondta, hogy 10 százalékos létszámbővülésre és 11 ezer utasra számítanak a téli szezonban.

Kartago: Prágán keresztül is

A Kartago Tours nyári szezonja felemás eredménnyel zárult. Törökországban 15 százalékkal csökkent utasaik száma, a véres Sharm el Sheik-i merénylet ellenére Egyiptom viszonylatában azonban nyolcszázalékos növekedést tapasztaltak, még úgy is, hogy mindjárt a szezon elején a terrorfenyegetettség miatt lemondtak egy láncot. Tunézia, ahová a tervezettnél szintén eggyel kevesebb charterláncuk közlekedett, 37 százalékos gyarapodással lepte meg a cég vezetését. Kréta ugyancsak kiemelkedően „muzsikált”, a charterek 99 százalékos kapacitáskihasználtsággal közlekedtek, itt az utaslétszám-növekedés a hosszabb turnusok miatt azonban kevésbé volt látványos (+3 százalék). Jordániai charterlánca üzemeltetésével érdektelenségre hivatkozva szintén a szezon elején hagyott fel a Kartago. Míg az összutasszámuk csak szerényebb mértékben, mindössze 4 százalékkal emelkedett, addig az árbevételük 27,8 százalékkal, köszönhetően a 2004/2005-ben sikerrel bevezetett új úti céloknak (Venezuela, Kuba).

A túraszervező az idei télen folytatja sikeres fortalezai charterláncát. Palettájukon újra megjelent Thaiföld, a Malév bangkoki charterére értékesítenek garantált helyeket. Tavaly sokallva a járat technikai leszállásainak számát, nem vágtak bele a block seates eladásba, így megúszták a szökőár okozta veszteségeket is. A nyár tapasztalataiból okulva legkedveltebb úti céljukba, Tunéziába emelik a kapacitást, heti három charterjáratot közlekedtetnek a Nouvelair gépeivel. Egyiptomba egy-egy charterláncot indítanak Hurghadára és Sharm el Sheikbe. Az új úti célt, Dominikát, illetve Kubát és Venezuelát a cseh nemzeti légitársaság chartereivel repülik heti egy alkalommal Prágából. Odáig a Malév, illetve a CSA menetrend szerinti járataival szállítják utasaikat. A cseh chartereket a lengyel, cseh, szlovák és román Kartago és Exim irodák is töltik, ezért a magyar cég csak 20-20 garantált hellyel rendelkezik rajtuk hetente. Adelinda Ben Selma, ügyvezető igazgató elmondta, hogy tíz saját vidéki irodából kiépített hálózatukat nem kívánják tovább bővíteni, viszonteladóik körét azonban igyekeznek szűkíteni a fizetési feltételek további szigorításával. Tavaly óta 720-ról 460-ra csökkent értékesítő partnereik száma, az ügyvezető azonban csak 150-200 irodával szeretne együtt dolgozni, mivel úgy véli, ennyire tehető a magyar piacon a stabil, tőkeerős és megbízható viszonteladók száma. A cég elégedett a májusban megnyitott egyszemélyes internetes iroda, a Kartago Online teljesítményével, amely annyit értékesít, mint egy önálló, hagyományos telephely. Az ügyvezető lapunk kérdésére elmondta, hogy jogosultak az Egyiptomi Turisztikai Hivatal által felajánlott charter hozzájárulásra, de szerencsére mindössze egy járatuk volt, amelynek kihasználtsága indokolttá teszi a támogatás igénybevételét.

Personal Tours: első téli kísérlet

Bár már 11 éve működik túraszervezőként a Personal Tours, idén először rukkolt elő téli árualappal. Az egyik tulajdonos- ügyvezető, Bajai Ágnes elmondta, már 3- 4 éve kacérkodnak a téli utazásszervezés gondolatával, és az idei nyári szezon sikerével a hátuk mögött végre megengedhetik maguknak, hogy belevágjanak. A mediterrán nyaralóhelyekre fokuszáló iroda görög és olasz úti céljait idén különösen eredményesen értékesítette, árbevételük 30 százalékkal nőtt a tavalyi nyárhoz képest. A téli árualap egyelőre csak három, de gondosan válogatott desztinációt (Ausztria, Gran Canaria és Madeira) tartalmaz. Az odautazóknak nem kell tartaniuk terrorfenyegetettségtől, sem életveszélyes járványoktól – fogalmazott az ügyvezető. A Kanári-szigetcsoport magyarok által még kevésbé felfedezett tagja, Gran Canaria kiemelt termékük lesz a szezonban, amelyet a madeirai háromszögező Malév-charterláncon repülnek. Madeirai árualapjuk tulajdonképpen az ISRAM Hungaryé, amelynek partnerként értékesítenek. Bajai Ágnes lapunk kérdésére elmondta, hogy első téli szezonjukban összesen 1000- 1200 utasra számítanak.

Neckermann: katalóguselsők

A Neckermann idén is elsőként, szeptember 10-én rukkolt elő téli programfüzetével. Repülős katalógusukat a könnyebb kezelhetőség kedvéért két külön programfüzetre osztották, az egyik a közeli, a másik a távoli úti célokat foglalja magában. Kapacitásaik a tavalyi tervezetthez hasonlóak, komolyabb bővítés a mauritiusi charteren történt. „A közeli desztinációkat kedvelők Gran Canaria, Tenerife, Madeira, Tunézia (Hammamet) és Egyiptom (Hurghada) 49 szállásajánlata közül válogathatnak. A programfüzetben, amely idén először akciós árlistával jelent meg, külön figyelmet szenteltek a golfajánlatoknak, Hurghadában pedig ebben a szezonban egyedülálló csomagajánlatot biztosítanak a búvárkodni vágyóknak. Az egzotikus célországokat felvonultató katalógusban újdonság Jamaika, és némi kihagyás után visszatérő úti cél Dubai. A thaiföldi úti céljaik között idén először szerepel Rayong és Koh Chang homokos tengerpartja. A charter mellett a bangkoki menetrend szerinti járatokon is kötött le garanciában helyeket a Neckermann.

Quaestor Travel: Antalya télen is

A Quaestor Travel a magyar piacon újdonságnak számító törökországi téli üdülések bevezetésére készül. Az anyacég, a Quaestor Befektetési Rt. kiterjedt sportkapcsolatainak köszönhetően a túraszervező cég magyar fociklubok táboroztatását szervezi odalent. Decembertől márciusig Budapestről Antalyába szállítja a futballistákat a török Atlasjet charterjáratain, amelyen a magyar nagyközönség számára is bőven marad hely. Nekik csupa új szolgáltatást kínál az iroda: Thalassoterápiás wellnessajánlatokat Antalya környékén, vagy meleg vizes fürdőzést Pamukkale mészkőteraszaiban. Antalyából kulturális csillagtúrákat is terveznek, és ha lesz igény, síajánlatokat is összeállítanak azok számára, akik a Taurus- hegységben szeretnének hódolni a téli sportoknak. Tütünkov Jordán kiutazási üzletágvezető elmondta, idén a legfontosabb céljuk, hogy elnyerjék a török partnerek bizalmát és bizonyítsanak a téli Törökországban. A szakember reméli, hogy hosszú távon a hasonló klímájú Tunéziának is versenytársai lehetnek az új termékkel, amelyet később golfajánlatokkal is bővíteni kívánnak. Jelentős gyarapodásra egyébként csak Törökországban számítanak. A kiutazási vezető reményei szerint 60 százalékos kihasználtsággal közlekednek majd a chartergépek, és a sportolókkal együtt mintegy 1000 utast szállítanak a szezonban. Mindez éppen 100 százalékos növekedést jelentene a tavalyi évhez képest, amikor a sízőkkel együtt 1000 főt utaztattak külföldre.

A Quaestor téli árualapja évről-évre bővül. Srí Lanka, Mexikó és a Maldív-szigetek után idén először saját utakat értékesítenek már Thaiföldre, Balira és Madeirára is. Thaiföldet az Austrain Airlinesszal repülik, mert a magyar charterekre nem kaptak garantált helyeket, az osztrák társaság menetrend szerinti jegyei pedig kedvezőbbek voltak a magyarénál. A Quaestor Travel igyekszik több lábon állni, ezért még az idén megkezdi beutaztatói, kongresszusszervezői és pénzváltói üzletágai kiépítését. Céljuk, hogy három éven belül az új tevékenységek nyeresége elérje a kiutaztatásét. Első beutazó csoportjaikat már szilveszterre várják, elsődleges küldőterületeiknek Oroszországot, Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat és Skandináviát tekintik.

Tensi: Goa helyett Mexikó

„A Bangkokba közlekedő menetrend szerinti járatokon cégünk rendelkezik a legnagyobb kapacitással, egész szezonra mintegy 700 garantált helyünk van” – tudtuk meg Boros Józseftől. a Tensi Holiday ügyvezető igazgatójától. Thaiföldre charterrel is eljuthatnak a Tensivel az utasok, csakúgy mint Kubába, Mauritiusra és a Maldív-szigetekre. Kubába a nagy érdeklődésre számítva az Air France menetrend szerinti járataira is biztosít helyeket a társaság. Az ügyvezető szerint az egy párizsi átszállással kínált repülőjegy olcsóbb, mint a magyar charteré. Ugyancsak menetrend szerintivel repülik Brazíliát, Mexikóvárost és Cancunt is, ez utóbbi újdonság a cég kínálatában. Kuba mellett Mexikóra fordít idén különösen nagy figyelmet a Tensi, ahová garantált helyekből talán ők rendelkeznek a legnagyobb kapacitással a magyar piacon. A tavaly beindított goai chartert idén nem követi folytatás. Az ügyvezető szerint, akit érdekelt az indiai üdülőparadicsom, az az elmúlt évben már élt a lehetőséggel. Tavaly a Tensi 3000 garantált helyet adott el a téli szezonban charter- és menetrend szerinti járatokra, és további 3000 nem garantált menetrendszerinti helyet értékesített. Idén a téli block seatek számát 3600-ra emelték.

TUI: mediterrán és egzotikus

A TUI Magyarország szintén az elsők között mutatta be téli katalógusát egy hegyvidéki wellnesshétvége keretei között. A megújult külsővel megjelent TUI és GULET katalógusokban idén is a mediterrán és a tengerentúli üdülőhelyeket találják meg az érdeklődők. Budapesti indulású charterekkel érhető el náluk Kuba, a Maldív-szigetek és Tenerife, illetve Gran Canaria, ahová megnövelték kapacitásaikat. Újdonságuk Mauritius és Tunézia, ez utóbbi menetrend szerinti járatokon érhető el. Idén már nem kínálnak egyiptomi charterutakat Budapestről. Bécsi indulással szerepel az ajánlatok között Sharm el Sheik és számos egzotikus úti cél: Dubai, Kenya és az árualapban idén először bekerült Jamaika, Mexikó, Dominika és Tobago. Csákány Csaba ügyvezető igazgató elmondta, hogy tavaly összesen 22 ezer utasuk indult útnak repülővel Budapestről és Ausztriából, idén pedig már túllépték a 26 ezres létszámot. A Ferihegyről indulók számára idén újdonságként a TUI és a Magic Life ingyenes, a GULET pedig kedvezményes parkolójegyet biztosít.

Vista: két téli katalógus

A Vista egyik téli katalógusa a kulturális utak, nyaralóprogramok, hétvégi városlátogató túrák mellett szilveszteri ajánlatokat tartalmaz, de a szállásfoglalásról, autóbérlésről és a hajóutakról is ebből tájékozódhatnak az utasok. Hétvégi városlátogató programokat kínálnak Londonba, Párizsba, Rómába, Amszterdamba és Barcelonába. Népszerűnek ígérkezik a finnországi Rovaniemibe induló Mikuláslátogató túra, ahova két csoport indítását tervezik, de áprilisig egyéni utasok számára is foglalható az út. Szintén újdonság a Yucatán-félsziget közelében fekvő Holbox szigete, itt elsősorban nászutas vendégekre számítanak. Az egzotikus ajánlatokat színesíti még Borneo, valamint Venezuela. Slágernek idén is Mauritius, Kuba, Mexikó ígérkezik, de a közelmúlt eseményei ellenére Balira is folyamatosak a megrendelések. A síkatalógus nagyobb terjedelemben, 120 oldalon jelent meg számos újdonsággal, köztük a Tonaléra kínált repülős síúttal, és olyan új úti célokkal mint St. Moritz és Davos.

Ráhordásra vált az Air Europa

Az Air Europa ügyvezetõ igazgatója, Ajtai Róbert arról tájékoztatta lapunkat, hogy tavasztól elõreláthatóan nem üzemeltetnek közösen járatokat a Malévvel a Madrid-Budapest útvonalon. Ennek az az oka, hogy a magyar légitársaság a közelmúltban több szándéknyilatkozatot is tett arról, hogy a Oneworld légiszövetséghez csatlakozik. A változás pedig elõreláthatóan együtt jár azzal, hogy a code-share üzemeltetést ugyanazon légiszövetségbe tartozó társasággal végzik tovább. Ezért logikus lépés volna, ha az Air Europa kódját a Oneworld kötelékébe tartozó Iberiáé váltaná fel a Malév Budapest és Madrid között közlekedõ járatain. A spanyol nemzeti légitársaság, az Iberia egyébként teljesen új szereplõként lépne be a magyar piacra. Krebsz Adrien, a Malév szóvivõje megerõsítette, hogy egyelõre március 30-ig érvényes a code share megállapodásuk az Air Europával, a továbbiakról a Oneworld tárgyalások fényében egyeztetnek velük.

Ajtai Róbert hozzátette, hogy a fenti ok miatt újragondolják stratégiájukat a magyar piacon. Ennek elõkészületeként változtattak téli menetrendjükön. Heti három Madrid-Budapest járatukból kettõ Budapesten éjszakázik, hogy a légitársaság kedvezõbb csatlakozási lehetõségeket biztosítson Madridból induló más menetrendszerinti járataira.

Egyiptomi kompenzáció

Az Egyiptomi Turisztikai Hivatal a Sharm el Sheik-i robbantás után a helyi szállodásokkal együttműködésben chartertámogatást ígért a utaztató irodáknak, hogy megelőzze a tömeges járattörléseket. A hatóság az 51-80 százalékos kihasználtságú chartergépek minden üresen maradt székét százalékos összeggel támogatja meg. A hozzájárulás nem adott ki egy teljes charterjegyet, a kompenzáció csak a veszteségek csökkentésére volt alkalmas. Az akciót, eredményességére való tekintettel, szeptember végén meghoszszabbította az egyiptomi szervezet december 30-ig, és kiterjesztette a Luxorba, Tabába és El Alameinbe közlekedő charterekre is. A brit Travelmole internetes turisztikai szakportál arról adott hírt, hogy augusztus folyamán, részben e támogatás hatására, 73 ezer brit vendég érkezett Egyiptomba, 35 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos hónapjában.

Thaiföld újra számít Kelet- Európára

Szeptemberben a Thai Turisztikai Hivatal (TAT), valamint 17 phuketi szálloda képviselői tartottak prezentációt és workshopot Budapesten. A Bécset és Prágát is érintő road show-n Juthaporn Rerngronasa, a TAT illetékese hangsúlyozta, hogy országa számít a kelet-európai turistákra, akiknek a száma tavaly 21,4 százalékkal mintegy 70 ezerre emelkedett. Thaiföld magyarországi nagykövete, Tawatchai Piyarat elmondta, reméli, hogy egyre több magyar turista indul útnak országába, és felhívta a figyelmet az Austrian Airlines bécsi indulású menetrend szerinti járataira. Az osztrák légitársaság Bangkokba és novembertől Phuketre is közlekedtet közvetlen járatokat. A 2004 karácsonyán pusztító szökőár főleg az ázsiai küldőpiacokon éreztette hatását. Európát kevéssé érintette, olyannyira, hogy az év első 8 hónapjában 5 százalékkal több turista érkezett a bangkoki repülőtérre az öreg kontinensről, mint a rekordévnek számító tavalyi esztendő azonos időszakában. A nyugat-európai túraszervezők az idei télen további fellendülést várnak. A Thomas Cook heti három közvetlen járatot tervez Phuketre novembertől Európából összesen 45 ezer utassal. Skandináviából heti öt járatot indít az egyik legnagyobb tour-operátor, a My Travel a szigetre, a légitársaságok összesen további 100 ezer utasra számítanak. Annak ellenére, hogy a cunami áldozatai között a svédek voltak a legnagyobb számban, Svédországban 2005-ben Thaiföldet választották az év legjobb charter úti céljának. A brit Thompson Holidays 15 ezer turistát szállít idén Phuketre és Samuira. Phuketen csaknem minden megrongálódott szállodát felújítottak és üzembe helyeztek, májusban pedig átadták az országos cunami előrejelző rendszert. A TAT igyekszik ráirányítani a figyelmet a Thai-öböl kevésbé ismert üdülő desztinációira, Cha-Amra, Hua Hinre, Chumphonra és Ranongra, hogy tehermentesítse a már bejáratott tengerpartokat. Az ország dolgozik a turisták visszahódításán az infrastruktúra fejlesztésével is. Év végére kibővítik Krabi légikikötőjét, és 2006 júliusában megnyitják Bangkok második repülőterét, amelyet Ázsia új gyűjtő-elosztó központjának szánnak. Észak-Thaiföldön, az Aranyháromszögben interaktív múzeumot létesítettek, amely a helyi ópiumtermelést mutatja be.

A Travel Service chartermenetrend-tervezete 2004/2005. téli szezon
 Úti cél  Nap  Időszak  Bérlő utazási irodák
 Kenya
     
 Mombassa   1  2005. 12. 26.  Thomas Cook Air, Safari Travel
 Mombassa   3  2005. 12. 28.  Thomas Cook Air, Safari Travel
 Mombassa/Zanzibár   1  01. 02.–02. 27.  Thomas Cook Air, Safari Travel
 Egyiptom
     
 Hurghada   2  11. 01.–04. 25.  Kartago Tours
 Hurghada/Sharm el Sheik   5  11. 01.–04. 28.   Kartago Tours
 Hurghada    3  11. 02.–04. 26.  Thomas Cook Air
 Brazília
     
 Fortaleza    2  12. 27.–05. 02. (kéthetente)  Kartago Tours
 Rio de Janeiro  3  12. 28.–02. 01.  Aeroviva
 Kanári-szigetek
     
 Las Palmas/Tenerife  6  12. 24.–04. 29.  Thomas Cook Air
 Kanári-szigetek/Maderia
     
 Tenerife/Funchal   5  11. 04.–04. 28.  Thomas Cook Air
 Mauritius
     
 Mauritius    6  01. 07.–02. 25.  Thomas Cook Air, Safari Travel
 Forrás: Travel Service   

Malév charterláncok menetrendtervezete 2005/6. téli szezon
 Úti cél  Nap  Időszak  Bérlő utazási irodák
 Kuba   
 Varadero   4/5  12. 29/30. – 03.09/10.  Malév Air Tours
 Maldív-szigetek   
 Male  
2/3
5/6
5  
12. 27/28.
01. 06/07.
01. 13–03. 03.
Thomas Cook Air
Best Reisen
Tensi Tours
OTP Travel
World of TUI
IBUSZ
Vista
 Tanzánia–Mauritius   
 Zanzibár–Mauritius-Zanzibár  2/3/4
12. 27/29.
01. 03.–03.02.
03. 07/09.
 Aeroviva
 Egyesült Arab Emirátusok–Thaiföld   
Dubai–Bangkok–Phuket–Bangkok–Dubai  
12. 26/27.
01.01/02, 07/08, 13/14, 19/20, 25/26, 31/02.01, 06/07, 12/13, 18/19, 24/25
03.02/03, 08/09, 14/15,
03.20/21.
 Aeroviva
Dubai–Bangkok–Dubai
Dubai–Bangkok–Phuket–Dubai 
 
4/5
4/5
5/6
 12. 29/30–03. 02/03
12. 29/30 és 01. 05/06
01. 13/14–02. 24/25
Best Reisen
Thomas Cook Air
Tensi Tours
Best Reisen
Chemol Travel
Malév Air Tours
Egyesült Arab Emirátusok–Thaiföld–Myanmar   
Dubai–Bangkok–Surat Thani–Rangoon–Dubai
 
12. 23/24, 12. 29/30,
01.04/05, 10/11, 16/17, 22/23, 28/29,
02.03/04, 09/10, 15/16, 21/22, 27/28,
03. 05/06, 11/12, 03. 17/18
 Aeroviva
 Spanyolország–Portugália   
 Las Palmas/Funchal  6  12. 24–03.25 Isram Hungary
Personal Tours
World of TUI
Bella Tours
 Marokkó   
 Marrakesh/Agadir  
 1
10. 03.–10.24
10. 31 és 11. 07.
02. 20–03. 20.
03. 27–04. 24.
Budavár Tours
Best Reisen
 Egyiptom   
 Hurghada

 3

10. 05.
10. 12–10. 26.
11. 02–11. 30.
12. 28–03. 22.
03. 29–04. 26.
Best Reisen
 Sharm el Sheik  5
10. 06–10. 27.
11. 10.
12. 30–03. 24.
03. 31–04. 21.
04. 28
 OTP Travel
 Jordánia   
 Aquaba   5/6 10. 07.–11. 04.
10. 11/12–03. 24/25.
03. 31–04. 28.
Jordan Tours

 Antalya – Törökország

 2  10. 11.–10. 25. 11. 01. és 08. Best Reisen
Jelmagyarázat:
NAPOK: 1 – hétfő, 2 – kedd, 3 – szerda, 4 – csütörtök, 5 – péntek, 6 – szombat, 7 – vasárnap.
IDŐSZAK: A jelzett charterlánc a megadott időszakon belül hétnaponta, vagy a jelzett napon üzemel.
A Malév charter járatai Boeing géptípussal Ferihegy 2A terminálról indulnak és érkeznek vissza.
FIGYELMEZTETÉS:
A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, azok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak.
Információ a jelzett utazási irodáknál.   

 Forrás: Malév   

 

'

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.