hirdetés
hirdetés

Európai Program az Egyéni Turizmus Fejlesztéséért

Megtévesztés vagy ügyes üzleti fogás?

A közelmúltban kéretlen e-mailben ajánlott szerkesztőségünk több tagjának is ingyenes bel- és külföldi szálláslehetőséget 600 helyen szerte Európában a hangzatos elnevezésű, ámbár meglehetősen titokzatos Európai Program az Egyéni Turizmus Fejlesztéséért (EPETF). A „szerencsés” címzetteknek emeltdíjas SMS-ben kell regisztrálniuk, a szálláshelyen pedig csupán az ellátásért kell fizetniük. Megpróbáltunk utánajárni, mi is az EPETF lényege.
hirdetés

A hangzatos név arra enged következtetni, hogy valamilyen uniós projektről beszélünk, ami az idegenforgalmi kisvállalkozók forgalmát kívánja fellendíteni. Az ígéretes elnevezésű „program” mögött szervezőként egy Delaware államban székelő cég, a TLG Travel Group LLC áll. Az EPETF esetében a cég kizárólagos magyarországi és európai képviselete a lengyelországi székhelyű, egyebek mellett spedícióval, call centerek kialakításával, fordítással-tolmácsolással és marketingszolgáltatásokkal is foglalkozó CompoSYS Group Sp. z.o.o. A honlapjukon található információk szerint magyarországi marketingtevékenységükben partnerük az index és origo internetes portálok, illetve a Sanoma kiadó is.

A CompSYS által képviselt EPETF a honlapon megfogalmazott célkitűzése, hogy az idegenforgalmi ágazatot, azon belül is a kis- és közepes szálláshelyeket, panziókat és kis szállodákat támogasson. A támogatást a vendég és a szolgáltató összehozásával gondolják megvalósítani olyan formában, hogy a honlapra egy kéretlenül kapott email segítségével tévedve a leendő vendég, amennyiben felkeltette az érdeklődését az ajánlat, kitölt egy utazási szokásokat firtató kérdőívet valamint elküld egy 1500 forintba kerülő sms-t, és máris egy 2 személy részére szóló tanúsítvány boldog tulajdonosává válik, amely – mint a honlap állítja – ingyenes belföldi vagy külföldi szállásra jogosít fel. A programhoz csatlakozott szálláshelyeken „csupán” az ellátásért kell fizetni, ez viszont egyes esetekben, szezontól és szálláshely színvonaltól, helyszíntől függően akár napi 50 eurót is kitehet. A kitöltendő kérdőív eredményeit – ismerteti a honlap – „promóciós eszközök és akciók létrehozását segítik, melyek célja a turizmus növelése és irányítása Európában.” Hogy ez pontosan mit jelent, arra az EPETF tevékenységét firtató többi kérdésünkhöz hasonlóan magától a „vállalkozás szervezőjétől” nem kaptunk választ. Még elhangzik annyi, hogy „a felmérés alapján ajánlások születnek a szálláshely számára, hogy közös erőfeszítéssel a hotelszolgáltatások körét és színvonalát az egyes társadalmi csoportok igényeihez lehessen igazítani.

A 13 országban mintegy 600 panziót és szállodát érintő EPETF által hirdetettek sokban egyeznek a szintén a TLG érdekeltségébe tartozó Eurorest hotelcsekkeket bizalmasan tegeződve népszerűsítő honlapon találhatóakkal. Az EPETF-hez csatlakozott hotelek az Euroresttel is társultak, illetve az EPETF gyakorlatilag az Eurorest csekkeit kínálja fel.

A 2008. április 22. óta nem frissült Eurorest honlapon eredetileg 50 000 darab, egy éven belül felhasználható, 14 éjszakai szállásra jogosító hotelcsekk várt gazdára egy egyszeri, 2990 forintos díj befizetése, illetve a kéretlenül kapott email legalább 7 címre történő továbbküldése mellett. Az Eurorest honlapján pár nappal ezelőtti vizsgálódásunk során még 17439 hotelcsekk várt gazdára. Az EPETF honlapjának fejlécén a megszerezhető tanúsítványok száma néhány napja még 1345 volt, lapzártánk napján ugyanez a szám 5463-ra nőtt.

Az EPETF honlapján feltüntetett információs telefon is a CompoSYShez fut be, amit vagy fölvesznek, vagy nem, de érdemi információval nem tudnak szolgálni. A szervező TLG-től sem kaptunk lapzártánkig érdemi reagálást.

AZ EPETF illetve az EUROREST által nyújtott szolgáltatásokról megoszlanak a többnyire internetes fórumokon elhangzó vélemények. Az index fórum oldalán, az EPETF-ről topikot indító hozzászóló szerint 15 perc gondolkodási idő és a döntés után az ellátás díját az sms 1500 forintos díjával együtt előre ki kell fizetni, viszont a szálloda az utalványon szereplő időpontot nem köteles betartani. A program a szállásadók saját hatáskörébe utalja az utalvány vagy tanúsítvány elfogadásának időpontját.

A programban szereplő egyik harkányi szálloda vezetője kérdésünkre annyit mondott, hogy csupán néhány vendégük volt eddig az EPETF keretében, akik kétségtelen, hogy nyomott áron jutottak szálláshoz és ellátáshoz, de a jelenlegi nehéz helyzetben még rájuk is szükségük van. Lapunk érdeklődésére a Magyar Szállodaszövetségnél elmondták, hogy még nem hallottak az EPETF-ről.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai