hirdetés
hirdetés

Az ötvenárnyalatú barna

20 millió év sok egy ember életében. Egy szigetében csupán röpke pillanat. Fuerteventura, avagy az erős szelek szigete ennyi idős. Kedvelik a turisták, de a magyar piacon még van, hova fejlődnie. Ezen dolgozik egyebek mellett a Neckermann. Az utazásszervező ezért négynapos tanulmányútra és évértékelőre invitálta viszonteladóit és a szaksajtót.

hirdetés

A Kanári-szigetek Afrika partjaihoz legközelebb eső, egyesek szerint hal formájú Fuerteventura a második legnagyobb sziget, 120 ezer lakosa őrzi az érintetlen természetet, és a már megépült szállodáik mellé nem is akarnak többet építeni, mert az évi 2-3 millió turista elégnek bizonyul – árulta el Grand Hotel Atlantis Bahia konferenciatermében megtartott katalógus bemutatón Blas Acosta, Fuerteventura turisztikai minisztere.

A katalógus bemutatón bemutatkozott az MSC hajótársaság, az EUB, az Aviareps, valamint Béres Alexandra is. A testreszabott csomagokkal felvehetik a versenyt az online piaccal és az egyénileg szervezett utazásokkal, ugyanis a rugalmasság mellett az utazási irodák nyújtotta biztonságra is számíthatnak – számolt be tapasztalatairól dr. Békefi Veronika, a 2017-et 14 milliárdos forgalommal záró Neckermann ügyvezető igazgatója. - Mit lehet ma eladni, hogy lehet ma eladni, és a lehetne kívül még mit is tegyünk – sorolta a kérdéseket az ügyvezető. Mit akar a nyaraló? Pihenni, enni, érdekességet látni, ezek a célok, ezért tudni kell, hogy adjuk el ezt a szigetet. Itt a négy csillaggal semmi baj, a valahová odajutás sokféle variációja lehet, át lehet repülni egyik szigetről a másikra, utazhatunk hajóval, vagy autóval, és busszal is – kínálta a megoldásokat. Változik a világ, az nyer, aki nem fél az újtól, ki kell nyitni a világot, a Neckermann felelősséggel áll az utasok mögött, van lehetőségük variálni is útjaikat.

Lazulás, fotó: Bódi Ágnes

A nyári szezonban a török utazások értékesítése kiemelkedő volt, és a 2019. évi nyári ajánlatok is kelendőek. Ennek okát abban látják, hogy a magyarok már előre tervezik a nyaralást, és igénylik a korai ajánlatokat. Idén a Török Riviéra mellett Bulgáriára, a görög szigetekre fókuszálnak, illetve komoly csoportot képviselnek egyéb repülős utak is. Legnépszerűbbek a Kanári-szigetek, Madeira, Ciprus, Málta, Zöld-foki szigetek, Marokkó, a távolabbi célpontok közül Afrika, Ázsia, a Karib-szigetek és Mexikó. Széles kínálatukban a Földközi-tenger medencéje, az Északi-tenger partvonala, a Balti-tenger, a Kanári-szigetek és az Arab-öböl úti céljai elérhetőek. A slágerek, Olaszország, Horvátország és Ausztria, széles kínálattal rendelkeznek, itt is már elérhető rövidebb, vagy hosszabb tartózkodás. A nyári és téli szezonban egyértelműen fontos szerepet játszanak az egzotikus kínálatok. Az utóbbi években az utazási igények változnak, egyre többen akár a tavaszi, vagy a nyári időszakban is választják ezt a nyaralást. Az utasok szervezetten érkeznek a kikötőbe, magyar asszisztenciával utaznak a repülőn és a hajón is, és a kirándulásokon is magyar nyelvű idegenvezetés van – derült ki a csoportos hajóutakkal kapcsolatban. Szintén elhangzott, hogy a Neckermann ősztől új B2B online rendszert kínál díjmentesen a partnereknek. Előnyei többek között a magyar és a német árualap kereshetősége, a desztináció-lista, az átlátható keresési modul, az időpontok rugalmas kiválasztása és az egyszerű ajánlatkészítés.

Ha kedd és csütörtök, akkor virágszállítás

Szállásunkat a Suite Hotel Atlantis Fuerteventura Resort adta. Másik hat másik szállodát is meglátogattunk, valamint elutaztunk az Oázis Parkba, a Kanári szigetek legnagyobb állatparkjába, itt van Európa legnagyobb kaktuszkertje és egy 400 fős teveállomány. La Oliva - Fuerteventura két ősi településének egyike, számos régészeti lelettel, itt van a XVIII. században épült négyzetes alakú Ezredesek háza, hajdanán egy ezred garnizonja, a katonai parancsnokok palotája. A sziget két nagy üdülőövezete Corralejo az északi, Jandia – Morro Jable pedig a déli részén. Mindkét környékben kényelmes hotelek és remek éttermek várják a vendégeket. A szigetlakók nagyon értenek a kecskehúsok feldolgozásához, mennyei ízű kecskesajtokat kínálnak, de a ráncos krumplit mojo-szósszal is nagyon finom. Meg kell kóstolni a helyi halételeket és a több világversenyt megnyerő helyi sajtokat!

Energiafelvétel, fotó: Bódi Ágnes

Az egyetlen magyar nyelvű idegenvezetőtől tudtuk meg többek között, hogy a természetvédelem és nyugalom szigete más, mint a többi, itt a hegyek és a föld miatt a barna ötven árnyalatát lehet felfedezni. Hatalmas, barnásvörös, kopár domboldalak, csodás homokdűnék ritka, endemikus fajoknak adnak otthont, a háttérben a vulkáni kúpok, és a megkövesedett lávafolyamok nyomai nyújtanak megragadó látvány. Fuerteventura szigete 150 kilométer hosszú partszakasz egy nyaralás alatt bejárhatatlan, de többször érdemes meglátogatni. Át kell élni a ritmusát, például, hogy a szállítási nehézségek befolyásolják az esküvők, temetések idejét is, mivel a szigetre csak kedden és csütörtökön szállítanak virágot. Az északi régiót inkább az angolok, a délit a németek látogatják, és nagyon kedvelt a vízi sportok mellett a kerékpárturizmus. A magyar triatlonosok is itt tartották nyáron az edzőtáborozásukat.

Egymásért önazonosan

Moises Jorge Naranjo, Fuerteventura Idegenforgalmi Bizottságának ügyvezető igazgatója kísérte a csoportot a négy nap alatt; érdeklődésünkre elmondta, hogy az elmúlt két évben 3,5 millió látogató érkezett a szigetre. Legnagyobb küldőpiac Németország sorrendben, őket követik az angolok, lengyelek, francia, olaszok. Százezer kiadható ágy van, hetven százalékuk 4-5 csillagos hotelekben. Idegenforgalmi hivatala mindegyik szigetnek van, Fuerteventurán 1972 óta működik. Munkájukat támogatja az állam is. Fuertén nem szednek idegenforgalmi adót. Naranjo szintén elmondta, hogy a környező kis városok közt 30 kilométeres körzetben teszi meg egy minibusz az utat, de óránként az északi és déli részre is mennek helyi közlekedésben buszok, így az egész szigetet el lehet érni. Az itt élők főleg turizmusból élnek, három százalékuk nyugdíjas, és a lakosok három százaléka munkanélküli, akiknek felzárkóztató programokat, szakmai képzéseket indítanak. A szigetek turizmusának szervezésében kiegészítik egymást. Bár lényegesnek tartják saját identitásuk megőrzését, nem versenytársak, hanem segítik egymást.

La Oliva, fotó: dziewul/123rf.com

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk