hirdetés
hirdetés

Tart már a nyári szezon a hazai szállókban?!

A Magyar Hotel Monitor január-júniusi adatai alapján azt is gondolhatnánk, hogy a nyári szezon még el sem kezdődött a magyarországi szállodákban. A szállodai mutatószámok általános trendje ugyanis a legtöbb esetben stagnálás, illetve az enyhe csökkenés jeleit mutatja.

hirdetés

Ez nem jó hír a főszezon első hónapjára vonatkozóan - írja a Hotel Monitor a Turizmus Online-nak eljuttatott közleményében.

A budapesti 3* és 4*-os szállodák foglaltsága továbbra is tartja az elmúlt évet közel 10%-kal meghaladó eredményt, de az átlagárak néhány százalékponttal alulmúlták a 2010-es adatokat ·

A vidéki szállodák nem tudták elérni az egy évvel korábbi teljesítményeket. A wellness és gyógyszállodák eltérő trendet követnek: a wellness házak, ha a 2010-es átlagáraknál (is) alacsonyabban is, de elérték a foglaltság számottevő emelkedését, míg a gyógyszállodák kiegyensúlyozottabb, a 2010-es eredményeket valamelyest meghaladó teljesítményt mutatnak mind az átlagárak, mind pedig a foglaltság területén.

MHM RevPAR 2011 június:

A KSH friss jelentésében

sikerekről számolt be - legalábbis a vendégéjszakák terén. A kereskedelmi szálláshelyek forgalmának 84%-át képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban élénkült, melyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó (mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében). A belföldi vendégek száma összességében 1, a külföldi vendégeké 8%-kal emelkedett.

A gyorsjelentés megjegyzi: Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára január–májusban 8900 és 30 100, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3400 és 19 000 forint között alakult. Hozzáteszi: A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat bruttó hozzáadott értéknövekedése lényegesen elmaradt a nemzetgazdaság egészétől, a beruházások hosszú idő óta visszaesnek, csakúgy, mint a foglalkoztatottság. Az áremelkedés viszont az ágazat egészében csak 2,2% volt az I. negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk