hirdetés
hirdetés

Az idegenvezetés nem csak egy szakma, hanem hivatás

Azoknak az idegenvezetőknek, akik nem helyezkedtek el más szakmában, nehéz  a mindennapi élet. Nem tűnik valószínűnek, hogy az államtól a közeljövőben kapnak támogatást, így a váltáson kívül a kreativitásuk segítheti munkához őket. Ebben jár elöl jó példával Sümeghy Gyöngyi idegenvezető.

hirdetés

„A holtszezon után, márciusban kitört itthon a pandémia-helyzet és nem volt megbízás, nem volt semmi munkám,”-meséli Sümeghy Gyöngyi, majd folytatja: „nem csak bennünk idegenvezetőkben, az emberekben is megvolt a vágy arra, hogy valami történjen, élményhez jussanak”

Az idegenvezető Sopronban él, és mivel utazni nem nagyon lehetett, ezért ott, a hűség városában tervezett tematikus sétákat, olyanokat, amik a helyieknek is érdekesek lehetnek. Egy ilyen tematikus túrán, mint amilyen a „Fény” nem esik szó a város nevezetességeiről, nem egy klasszikus bemutatás, városnézés zajlik. Facebookon élőben tervezte közvetíteni ezeket a túrákat -Így született meg a Mesélő Sopron oldal- majd jött az enyhítés, és tudott dolgozni: „volt néhány külföldi utam, voltak egynapos kirándulások Magyarországon, illetve hosszabb belföldi utak, valamint működtek az új, kiscsoportos tematikus séták is”. 

forrás: Mesélő Sopron FB oldal

Az őszi, szigorú korlátozásokat követően azonban ismét munka nélkül maradt. „Folyamatosan azon gondolkozunk, hogyan éljük túl ezt a nehéz helyzetet. Legtöbbünknek az idegenvezetés nem csak egy szakma, hanem a hivatása, ezért nagyon nehéz elhagyni. Az én korosztályomban nehéz elölről kezdeni” – mondja a szakember.

Tart is túrát, meg nem is

A hagyományos értelemben vett túrák mostani szigorú intézkedések mellett már nem működnek, Sümeghy Gyöngyi ezért épp valami olyat hoz létre, ami a jelen helyzetben is elérhető. Mint a népmesebeli eszes lány: tart is túrát meg nem is - ugyanis átterelte az online térbe ezt a szolgáltatást. Ő végigmegy a városnézés vagy a tematikus séta útvonalán, közben megmutatja a város szépségeit és elmeséli az érdekességeit. Mindezt pedig élőben közvetíti. Így az utazni vágyók az otthonuk kényelméből – VR szemüveg nélkül- élhetik át a kimozdulás és a turisztikai program élményét.

forrás: Mesélő Sopron FB oldal

Szerencsésnek tartja magát, hogy egy ilyen városban él, amilyen Sopron, ahol van bőven téma és látnivaló. Mindenesetre amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy eredeti, úttörő módon közelíti meg a helyzetet, keresve a kiutat belőle.

Sümeghy Gyöngyi soproni képeiből a cikk alatt talál néhányat, jó nézelődést kívánunk!

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk