hirdetés
hirdetés

Utazás - Elhagyott borospincékből turisztikai élményhegyek

Van egy határokon átívelő program a nyugat-magyarországi és a burgenlandi régió közt, amire érdemes odafigyelni.

hirdetés

A lényege a következő: találóan "Weinidylle" nevet kapott az a kezdeményezés, amelynek keretében a határon inneni és osztrák oldalon túli szomszédos dombvidékek szőlőhegyein, elárvult borospincéket lehet ezentúl látogatni. Méghozzá nem úgy, hogy ott támasztja az ajtófélfát a borosgazda, és töltögeti a poharakba a jóféle nedüt, miközben egyre csak mesél és mesél, hanem ezeket a szőlőhegyek lankáin megbúvó pincécskéket, apró présházakat ki lehet venni, és abban akár családdal, akár egymagában, vagy baráti társasággal kedvére megalhat az utazó.

A Weinidylle téma előadói
A Weinidylle téma előadói

Bor, táj, menedék

Erről hallhattunk részletes tájékoztatást azon a szakmai programon, amelyet az Utazás Kiállítás első, szakmai napján tartottak a Vasi Hegyhát-Rábamente régió közös kezdeményezésére, és ahol az első felszólaló V. Németh Zsolt miniszteri biztos, egyben a régió országgyűlési képviselője volt. Aki hangsúlyozta, most nem a professzionális agrárium kérdéseiről lesz szó, hanem olyan falusi szőlőhegyek, un. zártkertek megóvásáról, amelyek területileg ugyan nem tartoznak a híres magyar vagy osztrák borvidékekhez, azonban olyan gyönyörűek a maguk felfedezetlen szépségükben, annyira meseszerűek és érintetlenek, hogy igazi "korokon átívelő menedék és ellenvilág". A politikus azt is megjegyezte e programmal kapcsolatban - amelyet Weinidylle bor élményrégióként hívnak -, hogy miközben szolgáltatást nyújtanak a szervezők, egyúttal páratlan kikapcsolódást, pihenést is kínálnak a jelentkezőknek. A szőlőhegyek hazánk és a szomszédos osztrák táj szerves része, amelyet óvni, védeni, megmenteni kell, hangsúlyozta. Végül azt is elmondta, az elmúlt időszak alatt 450 hasonló léptékű pályázat nyert anyagi segítséget, mintegy 5 milliárd forintot osztott szét az illetékes tárca, hogy a régi korok szép és féltett kincsei, emlékei fennmaradhassanak az utókornak, és ne pusztán fotók alapján kelljen megtanulnia majd a következő nemzedéknek, hogy mi is az a szőlőspince, vagy a domboldalban megbúvó apró présház.

3 régió 100 pincéje

Osztrák részről is voltak felszólalók a közös rendezvényen: Dél-Burgenland képviseletében Thomas Schreiner, a Weinidylle Südburgenland Egyesület elnöke, valamint Johann Weber, a helyi Naturpark elnöke elmondta, hogy mi is tulajdonképpen ez a program. Olyan idilli kis szőlőhegyek présházainak és pincéinek turisztikai szálláshelyként való kialakításáról van szó, ahol ugyan e program gazdái azt nem vállalták, hogy az épületek felújítását teljes mértékben finanszírozzák, azt azonban igen, hogy amint megfelelő infrasrtuktúrával rendelkeznek (víz, villany stb), vállalják annak kiadását egyfajta információs ponton keresztül, illetve promotálják és lebonyolítják ezt a különleges szálláslehetőségi formát a vendégek körében. Mert meggyőződésük, e pincék, szőlőhegyek olyan turisztikai értéket képviselnek, amely páratlan élményt kínál az odalátogatóknak. 100 pincéről van szó a burgenlandi és a vasi-hegyháti hármas régióban, e térségi trióban indították el ezt a különleges kezdeményezést.

23 igen - magyar oldalról

Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület elnöke tájékoztatásképp mindehhez hozzátette, a közös projekt elindítása előtt felmérték a magyar térfélen lévő présházakat, régi pincéket - megkeresték azok tulajdonosait, és 23-an mondták, hogy szívesen részt vennének ebben a különleges, határokon átívelő turisztikai kezdeményezésben. Egyfajta szándéknyilatkozatot írtak alá mindannyian, amiben vállalták, hogy épületeiket felkészítik a megfelelő színvonalú vendégfogadásra, így bekapcsolódva a térség turizmusába. És mivel általános trend, hogy a turisták keresik ma az egyedit, a szokatlan élményt - így a siker előre borítékolható. Az Egyesület azt vállalta, hogy az autentikus szálláshelyeket mind csomagajánlatban, mind egy-egy lehetőség formájábanországhatártól függetlenül promotálják, és a nyári időszaktól kezdődően mind online, mind offline kampányok segítségével promotálják. Valamint a projekt keretében 1-2-3 napos élményképzéseket szerveznek, melynek keretében a vendégek úgy tölthetik a régióban, a pincékben az időt, hogy közben használható tudást is szereznek akár építészeti, vagy gasztronómiai vagy kézműves területen.

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk