hirdetés
hirdetés

Hetedik alkalommal indul útjára a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

2014. június 6-a és 9-e között ezúttal is egyesített szerelvénnyel, az oda- és visszaút során egyetlen, össznemzetinek nevezett vonatként közlekednek Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyói expressz, több mint fél kilométer hosszú szerelvényei.

hirdetés

A cél ezúttal is a zarándokok eljuttatása a június 7-i, pünkösd szombati csíksomlyói búcsúra, és az ökumenikus szentmisére. Emellett másnap a résztvevőket elviszi a vonat a Karakó-völgyhídon át a Gyimesekbe, Gyimesbükkbe, a történelmi Magyarország vasúti határállomásához, a MÁV egykoron legkeletibb őrházához.

16 kocsiból álló zarándokvonat

Az idei program újdonsága, hogy a zarándokok részt vehetnek a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára rendezendő székelyföldi megemlékezésen, melyet a településen rendeznek az 1764. évi Siculicidium, a madéfalvi veszedelem emlékére.

Az össznemzeti különvonat várhatóan tizenhat kocsiból áll, két étkezőkocsival a közepén. A szerelvényt a MÁV-Start Zrt. állítja ki, a zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik, rajta Hunyadi Mátyás arcképével, a királyság magyar szimbólumaival feldíszítve.

 

A különvonat egyik része, a Csíksomlyó expressz Szombathelyről indul június 6-án, még az éjszakai órákban, s a Sopron–Győr–Budapest útvonalon haladva hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. Itt kapcsolják össze a Székely gyors szerelvényeivel, s immár együtt haladnak Szolnokon, Püspökladányon keresztül, az Észak-Erdély útvonalon Nagyváradon, Kalotaszegen, Kolozsváron át Székelyföld felé, melyet Felcsík felől érnek el. Visszafelé a zarándokvonat Alcsíkból Dél-Erdélyen, Déván, Gyulafehérváron, Segesváron és Brassón áthaladva éri el a magyar határt. Békéscsabán és Szolnokon keresztül Budapestre június 9-én, az késő esti órákban ér az egyesített vonat, majd a Csíksomlyó expressz onnan még továbbhalad Szombathelyre.

A várhatóan több mint ezer zarándok a faluturizmus keretében székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással kap szállást, s az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

A zarándokokat Budapesten a Keleti pályaudvaron Snell György Úr a budapesti Szent István Bazilika plébánosa és a tengerentúli magyarok képviseletében Szabó Sándor az Amerikai Magyar Református Egyház Püspöke áldja meg. Az út során a vonatot Erdélyben az ott élő magyarok és székelyek tízezrei várják.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai