hirdetés
hirdetés

Kolbász- és sódarmustrával indul a szezon Gyulán

Gyulán stílszerűen a VII. Kolbász- és Sódarmustrával március utolsó napján kezdődik a turisztikai szezon a Várkertben. A Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházában március 9-én az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót és tanulmányutat szerveztek.

hirdetés

A gasztrofesztivál március 31-től április 2-ig tart, lesz kolbász- és sonkakiállítás, sonkaszobrászat, az erdélyi csapat ételkészítési bemutatót tart, de a hagyományos disznóvágás és természetesen a sonkasaccolás sem marad el. Ez utóbbi a legsikeresebb eseménye a mustrának, mert aki a legpontosabban találja el annak súlyát, az haza is viheti.

A fesztivál főszervezője a tájékoztatón elmondta, még nem lehet pontosan tudni, hogy hányan neveznek, mert az utolsó napig várják a jelentkezőket. Tavaly 117-en voltak, azt már tudja, hogy érkeznek Erdélyből és a Felvidékről is kézműves termékekkel a versenyzők. Megrendezik az első Viharsarki Kolbász Bajnokságot is, amely idén új elem, és a szárazkolbászok és hagyományos eljárással készült sonkák készítői is versenyeznek egymással, kinek jobb ízű a terméke. A magas gasztroszakmai színvonalat a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete garantálja, mint a program szakmai felügyelője.

Munkában a hagyományőrzők (Fotó: Mészáros Cecília)
Munkában a hagyományőrzők (Fotó: Mészáros Cecília)


Friss kolbász (Fotó: Mészáros Cecília)
Friss kolbász (Fotó: Mészáros Cecília)

Bordás Tibor lapunk munkatársának elmondta, hogy szeretnék, ha nemzetközivé válna jövőre a VIII. Kolbász- és Sódarmustra, de ennek most még főleg állategészségügyi akadályát látja. Reméli, hogy jövőre vendégül láthatnak itt majd több országból is résztvevőket.

A város polgármestere a turisztikai szezont megnyitó mustrától szólva elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel nyitják meg a rendezvények sorát. Dr. Görgényi Ernő szerint a rendezvényszervezés kockázatos szakma, ezért öt éves szerződést írtak alá a Gyula System Kft.-vel és a szervezőkkel, a város évente kétmillió forinttal támogatja a rendezvényt, hogy az biztosan tervezhető legyen, és mint hungarikumot, a Gyulai Kolbászt népszerűsítsék.

A polgármester bízik abban, hogy az utóbbi idők beruházásai, a Várfürdőben az Aquapalota kialakítása, az Almásy-kastély felújítása, valamint a fesztiválok szervezése egész évben hozza majd a turistákat, nemcsak a főszezonban. A vendégéjszakák száma a tavalyaihoz képest 11 százalékkal nőtt, 2016-ban 476 ezer 634 vendégéjszakát regisztráltak a békési fürdővárosban. A város idegenforgalmi adóból (ifa) származó bevétele 37 százalékkal nőtt 2015-höz képest, igaz, tavaly 380-ról 450 forintra nőtt az ifa mértéke. A befolyt ifa és annak központi költségvetésből történő kiegészítése együttes összegének 20 százalékát, továbbá az ifa-emelés különbözetét (adóköteles vendégéjszakánként 70 forintot) a Gyulai Turisztikai NKft. kapja költségeire. Komoróczki Alíz megerősítette, hogy ők gazdálkodnak ezzel a pénzzel, ez segítette őket abban, hogy tavaly két új infópontot is kialakítsanak, és a turisztikai irodát is fent tudják tartani, valamint ellássák a város turisztikai marketingfeladatait.

Komoróczki Alíz, dr. Görgényi Ernő, Bordás Tibor (Fotó: Mészáros Cecília)
Komoróczki Alíz, dr. Görgényi Ernő, Bordás Tibor (Fotó: Mészáros Cecília)

A Gyulai Turisztikai NKft. ügyvezetője elmondta, hogy a város turisztikai kínálatába bevonják a helyi termékeket is, melyeket – a hagyományos gasztronómiai kínálat mellett – a garantált programlehetőségek sorában és gasztronómiai fesztiválok keretében jelenítenek meg. A fesztivál hozzájárul az előszezoni hétvége vendégforgalmának növeléséhez. Mint mondta, 2016-ban a vendégek 86 százaléka belföldről, 14 százaléka külföldről, főként Romániából érkezett a városba. Az átlagos tartózkodási idő 3,4 éjszaka volt.

A tájékoztató előtt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete segítségével a vállalkozó szellemű meghívottak saját kezükkel gyúrhatták a kolbász alapanyagát, majd néhány órával később megkóstolhatták a 150 éves tradícióval rendelkező gyulai kolbászt. A Gyulai Pálinka Manufaktúra asszisztense, Kovács Julianna tartott kóstolót termékeikből. Az újságírók a kóstolás után úgy döntöttek, hogy médiapálinkát választanak, a nyertes a 42 fokos vadcseresznye lett. A vendégeknek a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának vezetője, Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló mutatta be a pálinkakészítés menetét.

Gyulai pálinkák (Fotó: Mészáros Cecília)
Gyulai pálinkák (Fotó: Mészáros Cecília)

Gasztronómia, szórakozás, fürdő és kultúra

Gyula számtalan kiváló vendéglője várja a turistákat, az újságírók kétnapos tanulmányútján a szervezők gondoskodtak róla, hogy többet is kipróbáljanak és jobban megismerjék a város kínálatát.

Gyula belvárosában, a vár és a belvárosi sétálóutca között a Patriota Gyulai kisvendéglőbe tértünk be, amely harmadik alkalommal került be a Dining Guide Top 100-ba. Két tulajdonosa van, Nyári Katalin vezényli az éttermi életet, Csiszér Árpád birodalma a konyha. Azt mondják, ha egyszer egy férfi főzésre adja a fejét, akkor nagyot tud alkotni. Ez látszik a kínálatból is. Irodalmi esteket és borvacsorákat is rendeznek, gulyáskocsonyájuk pedig megyeszerte híres.

Gulyáskocsonya (Fotó: Mészáros Cecília)
Gulyáskocsonya (Fotó: Mészáros Cecília)

Ha valaki a Gyulai Várat akarja megnézni, és előtte enni egy jót, útba esik a Várkonyi Bisztro és Bár, amely kétszer egymást követően elnyerte a top 50 megfizethető étterem díját, és ahol a fiatal gárda kiváló ételeket szolgál fel, köztük lazacot és rántott borjúlábat.

A résztvevők Jónás Balázs idegenvezetővel este bejárták a város egy részét, majd az eső miatt betértek a város egyik legkedveltebb szórakozóhelyére, a Red Hole Music-ba, ahol a dél-alföldi régió legnagyobb italválasztéka található rum-, pálinka- és whiskey-különlegességekkel, csapolt Guinness, Dab, Radeberger és Lindemans Kriek meggyes sörrel. Ez egy igazán egyedi pincekocsma a belvárosban csocsóasztallal, nagyméretű kivetítővel és koncertekkel.

Az egy éve megnyílt Almásy-kastélyt és látogatóközpontot Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjével és két idegenvezető kalauzolásával nézték meg a résztvevők, melynek a nyitás óta több mint 80 ezer látogatója volt. A héten ünneplik a kastély megnyitását, ahol több újdonságról is beszámolnak majd.

A Gyulai Várfürdő és Aquapalota kommunikációs és marketing igazgatója Dombóvári Vanda. A tévés személyiség nemrég ugyanis úgy döntött, hogy kisfiával gyermekkora városába, Gyulára költözik. Máris tele van tervekkel, és Kun Miklóssal, a várfürdő ügyvezető igazgatójával a szolgáltatási színvonal emelésére és a látogatói élmény fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, új, kreatív marketingkampányokat indítanak, amelyek tovább növelik a fürdő és a város látogatottságát.

A következő vendégcsalogató rendezvényt, a 18. Gyulai Pálinkafesztivált idén április 28-30-a között rendezik meg, amelyen az ország mintegy húsz pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Dombóvári Vandával a fürdő előtt
Dombóvári Vandával a fürdő előtt

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk