hirdetés
hirdetés

Az MTÜ „Magyar házak” létrehozását tervezi a bezárt külföldi képviseletek helyett

A MUISZ vacsorák rendezvénysorozat múlt heti helyszíne Gödöllő volt. A vacsora előadásaiból megtudtuk többek között, hogy az MTÜ „magyar házak” létrehozását tervezi a bezárt külföldi képviseletek helyett, a gödöllői kastély pedig hosszított nyitvatartással és változatlan árakkal várja az utazási irodákat 2018-ban is.

hirdetés

A MUISZ jóvoltából a vacsora előtt ellátogattunk az Erzsébet Királyné Szállodába Gödöllőre. A szállodában 62 szoba, 8 superior és 1 nászutas lakosztály található.

A szálloda újítása, hogy fokozatosan átálnak a kulcskártyás rendszerre, ez egyelőre a régi szárnyban nem érhető még el. A szálloda tervei között szerepel a fürdőszobák teljes felújítása.

Ami a vendégkört illetti, szeretnének erősödni a leisure szekcióban.

Erzsébet Királyné Szálloda
Erzsébet Királyné Szálloda

Ezután ellátogattunk a Lázár Lovasparkba, ahol Darázs Györgytől megtudtuk, hogy a tavaly 15 éves lovasparkban, nemrég készült el a Szent-György kápolna, az EU-s szabványoknak megfelelően felújították a játszóteret és hamarosan elkészül a fedett lovarda rész is. A park területén termálvizet találtak ezért a jövőbeni tervek között van egy fürdő és strand kialakítása is.

Lázár Lovaspark
Lázár Lovaspark

Utunkat ezután a régió legnagyobb barokk kastélyában, a Gödöllői Királyi Kastélyban folytattuk. Köztudottan Erzsébet királyné kedvenc pihenőhelyéül szolgáló kastélyban 2003-ban nyitott meg a kőszínház, mely az ország I. barokk kőszínháza volt. Európában ezen kívül még 3 ilyen színház működik, melyek eredeti állapotunkban láthatók, a kastélyban lévő rekonstrukció.

A MUISZ vacsora szinhelyéül is szolgáló kastély ügyvezető igazgatója, Ujváry Tamás elmondta, hogy a májusban indult próba nyitva tartás bevált, így ezentúl a gödöllői kastély hétfőtől szerdáig már 9-kor nyit, csütörtökön pedig csak 20 órakor zár.

Az igazgató azt is elmondta, hogy új back officet nyitottak, az akadálymentesebb ügyintézés érdekében illetve bejelentette megállapodását a MUISZ-szel, melynek értelmében 2018-ban nem lesz áremelés az utazási irodák számára, ezenkívül a 2018-as programokat már júniusban nyilvánosságra hozzák. Új programként kínálják majd a palacsintakészítés és -fogyasztás történelmi bemutatásával, kóstoltatással, mellyel a külföldi vendégeket próbálják megnyerni. 

Ujváry Tamás beszámolt arról is, hogy tavaly rekordévet könyvelhettek el, összesen 300 ezer ember fordult meg a kastély programjain, rendezvényein, de 2017-re még jobb számok vannak kilátásban, mivel az első negyedévben már 12 %-os volt a növekedése az előző év ugyanezen időszakához képest.

MUISZ vacsora / Fotó: Kékesi Donát
MUISZ vacsora / Fotó: Kékesi Donát

"Paradigmaváltás a turizmus irányításában"

Az este következő előadója Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese volt, aki elmondta, hogy a KSH adatai alapján 2016 rekordévnek számított a vendégéjszakák számában. Magyarország biztonságos desztinációnak számít, amely az ország egyik legfőbb turista vonzó ereje. Elmondta, hogy a vidékfejlesztési program keretén belül a turizmust is szeretnék fejleszteni, hogy Budapesten kívül más települések is fontos szereplői legyenek az ország turizmusának.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte a megújuló országimázst, hiszen 2017 a „sportturizmus” éve illetve egyre nagyobb szerepe lesz majd a digitális kommunikációnak a turizmusmarketingben. A V4-es országok összefogására is felhívta a figyelmet, egy közös turisztikai marketingterv készítésére, a rendelkezésre álló források egyesítésére.

Arról is beszámolt, hogy május végétől a turizmusdiplomácia hivatalosan is átkerül a külügyi-külgazdasági tárcához. Jövőbeni tervek között szerepel az úgynevezett „magyar házak” létrehozása a legfontosabb beutazó országokban. Ezek a kitelepülések, a magyar márka kitelepülései lennének, ahol a magyar kultúrából kapnának bepillantást a vendégek és nem minősülne hivatalnak.

"Múltunk jelen időben"

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa előadásában elmondta, hogy ma Magyarországon 6000 kastély van, ennek csupán 5%-a alkalmas bemutatásra. A tervek között szerepel a kastélyok folyamatos fejlesztése és a nyitva tartások fokozatos megnövelése. A keszthelyi kastélyban már július-augusztusban szerdánként 21:00-23:00 között is várják programokkal a látogatókat. A fejlesztések keretén belül újítják fel a kastélyokhoz tartozó emlékparkokat illetve próbajelleggel a piknikkosár program is elindult.

Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal magyarországi képviselőjeként tartott bemutatót az országról, elmondta, hogy a tragikus Azur Ablak összeomlásának ellenére, a turisták száma egyáltalán nem esett vissza.

A nemrégiben bevezetett környezetvédelmi adó pedig szükségessé vált a nagyszámú, évi 2 millió, turista látogatása miatt. Ez 0,5 eurót jelent naponta, de maximum 5 eurót. Máltát már a filmkészítők is felfedezték, számos produkciót (Trója, Trónok harca) forgatták már ott. Ennek apropóján kifejlesztettek egy applikációt a turistáknak, a program segítségével be lehet mérni éppen hol járunk és az megmutatja éppen melyik filmet forgatták azon a helyszínen. Az utóbbi időben fellendült a farmturizmus is az országban, kisebb felújított parasztházakban és kúriákban szállnak meg az utazók. Szeretnék fellendíteni a máltai esküvős utazásokat is, ezért tavaly a házasságkötést is könnyítették a külföldiek számára.

Hallhattunk még egy előadást Ungár Tamástól, a Magyar Aranykulcs elnökétől, aki bemutatta az 1983 óta működő szervezetet és mesélt a portások napi munkájáról és felelősségükről.

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk