hirdetés
hirdetés

"Köszönjük, Magyarország!" - üzenik a németek

2014. szeptember 15-től már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is látható az a plakát, amelyen a budapesti német nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara emlékezik meg a 25 évvel ezelőtti határnyitás eseményeiről – megköszönve a magyarok akkori bátor fellépését.

hirdetés

A plakátakció Budapesten és több magyar nagyvárosban arra emlékeztet, amikor 1989 nyarán és kora őszén többezer NDK-beli állampolgár ütött tanyát Magyarországon és kiutazási lehetőséget követelt, hogy találkozhasson a másik német államban, az NSZK-ban élő rokonaival. Sokan Budapesten az NSZK nagykövetsége előtt vertek tanyát, mások a nyugati határon, Sopron és Kőszeg környékén várták, hogy kiutazásukról döntsenek az akkori NDK és a magyar hatóságok. Végül a budapesti vezetés egyoldalú döntésével 1989. szeptember 11-én megnyitotta az osztrák határt és több ezer NDK-s menekült hagyhatta el a keleti blokkot. Két hónap múlva pedig Berlinben leomlott, pontosabban lebontották a várost 1961 óta kettészelő, hírhedt berlini falat.

Erre az eseménysorra, pontosabban Magyarország akkoriban játszott kulcsszerepére emlékezik hálával a budapesti német nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a DUIHK közös plakátkampányával. Az első plakátokat a múlt héten Budapesten mutatta be és avatta fel Lieselore Cyrus budapesti német nagykövet, és Dale A. Martin a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke. Ehhez az akcióhoz csatlakozott a Budapest Airport és outdoor hirdetési partnere a Clear Channel ügynökség, amikor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Terminálja mellett helyet biztosítottak a „Danke Ungarn!” plakátnak. A Budapest Airport ugyan kanadai többségi tulajdonban van, de a cég nagyon sok szállal kapcsolódik Németországhoz.

„Fontos volt a számunkra, hogy csatlakozhassunk ehhez a plakátkampányhoz, mert szerettük volna emlékeztetni az utasainkat ezekre a nagyszerű napokra a közelmúltból.” mondta Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Manapság, amikor az utazás szabadságának minden előnyét élvezhetjük és akár egy óra alatt, amíg kiérünk a városból a repülőtérre, mobiltelefonon és interneten repülőjegyet, szállást és biztosítást is köthetünk, fontos emlékezni arra, hogy huszonöt évvel ezelőtt mekkora jelentőségű áttörést jelentett a vasfüggöny lebontása Kelet és Nyugat között.”

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk