hirdetés
hirdetés

40 százalékkal több magyar hajó a horvát kikötőkben

A horvátországi kikötők teljes forgalma közel 10 százalékkal csökkent tavaly, de magyar tulajdonú hajó csaknem 40 százalékkal több kötött ki az adriai horgonyzóhelyeken - derül ki a horvát statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból.

hirdetés

A múlt évben összesen 118,5 ezer vitorlás és motoros hajó érkezett a horvát tengerpart 96 kikötőjébe, 8,5 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben. A legtöbb vízi jármű tulajdonosa sorrendben horvát, olasz, német, osztrák, szlovén, egyesült államokbeli, brit és francia volt, a 9. helyen a magyarok állnak.

Ideiglenes kikötési engedéllyel 1810 magyar tulajdonú hajót regisztráltak a horvát hatóságok, 38,9 százalékkal többet az előző évhez képest. A növekedés mértéke az alig tizedakkora hajóforgalmat produkáló finnek után a második legnagyobb volt.
A magyar hajók közül 890 motoros és 824 vitorlás volt - mindegyik legalább két fekvőhelyes, tisztálkodási lehetőséggel és konyhával ellátott -, legalább háromméteres motorcsónakból pedig 96-ot regisztráltak.

Majdnem 17 százalékkal csökkent ugyanakkor az állandó horvátországi kikötési engedéllyel rendelkező magyar hajók száma, miközben az összes engedély száma csak egy százalékkal mérséklődött. Az adriai horgonyzóhelyeken 2011-ben 192 magyar hajónak volt egész éves engedélye, ez 125 motoros és 68 vitorlás hajót, valamint két kisebb motorcsónakot jelent.
Horvátországban a legtöbb állandó kikötési engedéllyel sorrendben a horvát, az osztrák, a német, az egyesült államokbeli, a szlovén, az olasz és a brit tulajdonú hajók rendelkeznek, a statisztikai adatok alapján a magyaroké a 8. hely ezen a listán.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk