hirdetés
hirdetés

A 2011-es turisztikai szezon rendőri szemmel

A napokban elkészült a 2011-es budapesti turisztikai idény rendőrségi jelentése - tudta meg a Turizmus Online a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán. Bár a rendőrség statisztikák nem nevesítik külön a turisták sérelmére elkövetett bűncselekményeket, ám július-augusztusban, a tavalyi év azonos időszakához képest, emelkedett a fővárosban a külföldi állampolgárságú személyek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma.

Munkatársunktól

hirdetés

Elkészült a turisztikai idény főbb jellemzőihez kapcsolódó összefoglaló jellegű jelentés - értesült a Turizmus Online. A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2011-ben is, az előző évekhez hasonló módon, kiemelten figyelt a fővárosba érkező turisták biztonságára, a turisztikai szezonban speciálisan jellemző jogsértések megakadályozására, felderítésére. Így a turisztikai szezonban a BRFK központi szervei, valamint kapitányságai együttműködésben az ORFK Készenléti Rendőrséggel, illetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal, folyamatos rendőri jelenléttel biztosították és biztosítják az idegenforgalmi szezonban frekventált területeket.

Nincs külön „turista-statisztika”

A statisztikákban ugyan nincs olyan nyilvántartás, hogy a sértett, vagy az elkövető milyen szándékkal tartózkodik Budapest területén, turista-e vagy sem, ám a rendelkezésre álló adatok alapján, amíg júniusban csökkent, addig júliusban és augusztusban növekedett a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma a magyar fővárosban. Az adatok a tavaly júliusi 179 esethez képest most 204 esetről tanúskodnak, az augusztusi számok még kedvezőtlenebbül alakultak: 156-ról 266-ra nőtt az ismertté vált, külföldiek sérelmére elkövetett esetek száma. Ezekből a rendőrségi statisztikákból nem lehetséges tendenciákat felállítani a turisták elleni jogsértéseket illetően, a vonatkozó jogszabályok ugyanis nem nevesítenek külön turisták sérelmére elkövetett bűncselekményeket – hangsúlyozták a rendőrségi szakemberek. A sértetté vált külföldiek részére a kerületi rendőrkapitányságok áldozatvédelmi referensei szükség esetén segítséget nyújtottak, de a gyors ügyintézés érdekében a kerületek frissítették az esetlegesen szükséges tolmácsok listáit is.

Jellegzetesek a turisták elleni jogsértések

Ezek autó-, motor- és bringalopások rablások, betöréses lopások, a zseblopások, trükkös lopások, tiltott kéjelgés, engedély nélküli árusítás… E jelenségek kezelése, visszaszorítása nem csupán rendőrségi feladat - közölték.

Folyamatos volt a jelenlét, de...

A BRFK Közrendvédelmi Főosztálya biztosította a Citadella gyalogos (kutyás) járőrrel folyamatos, fokozott ellenőrzésének végrehajtását. Napi rendszerességgel ellenőrzésre kerültek a fővárosi vasúti pályaudvarok, mertóvonalak Posztos járőrpárral biztosították a rendet a I. kerület Szentháromság téren a Budai Vár területén, hogy egyebek mellett a tiltott szerencsejáték megakadályozása, megszüntetése, elkövetők elfogása, a magyar és a külföldi turisták részére a szükséges felvilágosítás, segítségnyújtás megadása.

A BRFK Bűnügyi Szolgálata is gyalogos portyaszolgálattal biztosította a rendőri jelenlétet a turisták által leginkább látogatott időszakokban és helyeken, elsősorban a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, az Oktogon téren és a színházak (kiemelten az Operaház) környékén. A Nyugati-pályaudvar, valamint a hozzá tartozó tér, aluljáró és parkoló tekintetében is folyamatos volt a rendőri jelenlét.

(Az már az érme másik oldala, hogy amint eltűnik a rend őre a Halászbástya környékéről, az itt a pirosos siserehad szinte a másodperc tört része alatt előkerül és csalja el a turisták pénzét, illetve fenyegeti meg akár késsel életveszélyesen a turistáit tőle elrángató idegenvezetőt. Kérdés: hogy lehet az, hogy ez a banda az amúgy őrök által felügyelt, belépővel látogatható nevezetességre feljut? És ugyanez megy évek óta a Citadellánál is, legalábbis a buszparkolóhoz közeli kilátóponton, ezért az idegenvezetők csoportjaiknak már egyre kevésbé ott mutatják meg a várost, inkább keresnek a hegyen más, bűnözők által kevésbé frekventált helyet. Újabban egyébként már a Budavári sikló alsó állomásánál is feltűntek a pirososak. Szintén fokozottabb rendőri jelenlétért kiált a Bajcsy-Zsilinszky úti buszváró is, ahol elvileg a városnéző turistákat fuvarozó különjáratok tennék le Bazilikához tartó utasaikat. A buszok helyét azonban nem egyszer személygépkocsik foglalják el - a szerkesztő megjegyzése.)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk