A cinkefőző fesztiváltól a lovagkeresztig

Az idén hatvanéves Hanusz Árpád, a nyíregyházi főiskola többszörösen kitüntetett tanszékvezető tanára. Az elméletet a gyakorlatba átültető szakember turisztikai mintaterületet alakított ki Szatmárban.

• Mi volt ez a cinkefőzéses történet?

– Szilvalekvárfőző versenyre nyertünk pályázati pénzt, de csak novemberben kaptuk meg, amikor a lekvárok már régen a kamrák polcain álltak. Nem akartuk veszni hagyni a pénzt, és olyan eseményt próbáltunk szervezni, amire mindenki felkapja a fejét. „Cinkét főzni? Mi az?”

• Bevallom, én sem tudom, mi az a cinke...

– Egyszerű népi étel, hagymás-zsíron pirított krumpliféle, máshol dödölének vagy Zalában gánickának nevezik. Az ötlet onnan jött, hogy 1992 körül, amikor egyre többen kezdtek falusi turizmussal foglalkozni, épültek-szépültek a házak, és ott álltak üresen. Azt gondoltuk, ha sikerül a turistáknak érdekes programot kínálni, nem is kell külön hirdetni a szállásokat.

• Nagyon színes a programpalettájuk. Említene néhány rendezvényt?

– A „Gyarmati vigasságok”-on az Árpád korabeli magyar nép gasztronómiáját és szokásait mutatjuk be. Van diófesztivál, sütőtökfesztivál, rétesfesztivál, a Szenkeparti Nagyvásárban minden van, amit itt helyben állítanak elő. Lehet enni tepsis húst, kőtött tésztát, pezsgős pogácsát, málékásás töltött káposztát.

• Hány látogató fordult meg ezeken a rendezvényeken?

– Abból a néhány rendezvényből gondoljuk, ahová belépőjegyet kellett venni, hogy körülbelül 20 ezer látogatónk volt, közülük 5-6 ezer volt turista, a többiek környékbeliek. Voltak nyugati vendégeink is, és egyre többen jöttek Kárpátaljáról és Erdélyből.

• Ez lenne a recept a vidék fellendítésére?

– Nem feltétlenül, a falusi turizmus sem való mindenkinek. Szatmárban vendégszeretőek az emberek, nincs ipar, érintetlen a természet, és a néphagyományok is élnek. Nem is biztos egyébként, hogy a turizmus fejlődése a legnagyobb eredmény, legalább ekkora dolog az, hogy tovább élnek a néphagyományok, és hogy elindult valamiféle pezsgés. A falvak egymást licitálják túl, most már alig van itt olyan növény, aminek ne lenne fesztiválja: van a kukoricának, a sütőtöknek, van lecsófesztivál. Volt kisbíró-találkozó és vízimolnártalálkozó. Nyíregyházán idén rendezik meg negyedik alkalommal a gyümölcsfesztivált, amelyre a kompozíciókat a falvak közösen készítik.

• Úgy tudom, a Kárpátalján és Erdélyben is oktat.

– Igen, nagyon nagy az érdeklődés. Ők is ezen az úton akarnak járni, teljes joggal. A legnagyobb feladatuk most szerintem elérni, hogy a kirándulókat rá tudják venni arra, hogy hosszabb ideig megszálljanak valahol. 

• Ön nagyon régóta van a szakmában. Milyennek látja a turizmus helyzetét?

– Szerintem az a legnagyobb baj, hogy úgy várnak tőle hasznot, hogy nem sokat fordítottak rá. Szükség lenne olyan tőkeinjekcióra, amilyet Írországban vagy Spanyolországban kapott az ágazat. Át kellene alakítani a „rozsdaövezeteket”. Valahogyan magától is fejlődött a vidéki turizmus, de ennél többre lenne szükség. 

• Konkrétan milyen fejlesztésekre gondol?

– Nem akkor kell kastélyrehabilitációs programot indítani, amikor már beomlik az épület teteje. Kár volt a falusi házakat skanzenekbe vinni, meg kellett volna őrizni a települések utcaképét. Komoly hiányosságok vannak az infrastruktúrában: a tiszai vízi turizmushoz például a legalapvetőbb feltételek is alig vannak meg. A „bakancsos turizmus” is sokkal nagyobb tömegeket mozgathatna meg, ha nem pusztultak vagy alakultak volna át a turistaházak. A koncepción belül kicsit jobban oda kéne figyelni a prioritásokra és azokat támogatni pályázatokkal.

• Valaki azt mondta egyszer, a turizmus számára most van a hét bő esztendő. De jönnek majd a szűk esztendők is...

– Én úgy látom, most van az, amikor a turizmus előre menekülhetne. Nem véletlenül kap olyan nagy szerepet a választási kampányban is. Nagyon fontos lenne új magyar turisztikai célpontokat bevezetni a köztudatba. Miért nem kiemelt turisztikai látványosság például a Tisza virágzása? Nem kerülne sokba, ha tanösvényt alakítanának ki és elhelyeznének pár távcsövet a Túr mentén, és tanulmányozni lehetne például a gyurgyalagot.

• Minden márkabevezetés nagyon drága...

– Akkor is fejleszteni kell a vidéket, ehhez időből is sok kell. Idén nagyon kevés pályázati lehetőség volt. Jól éltek a lehetőségekkel az emberek: háromszor- négyszer annyi pályázatot nyújtottak be, mint amennyi a keretösszeg volt. 2007 és 2013 között nagyon sok pénzt kaphatunk az EU-tól. Vidéken nagyon komoly terveket szőnek ezek igénybevételére. Sokat várnak az autópálya megépülésétől is.

Született

1946. március 4-én

Család

Felesége földrajz–biológia szakos tanár
2 gyermeke van

Iskolák

• 1967–1991 Nyíregyházi Főiskola, földrajz szakos tanár
• 1992–1994 Szegedi József Attila Tudományegyetem földrajz szak
• 1997–1999 Pécsi Tudományegyetem PhD fokozat
• 1997–1999 Pécsi Tudományegyetem PhD fokozat

Munkahelyek 

•  1989-ig főigazgatói titkár a Nyíregyházi Főiskolán
• 1973-tól tanársegéd, adjunktus, docens majd 2000-től tanszékvezető főiskolai tanár, 1998-tól tanít a Gazdasági Főiskolán, a KVIF -en, a Kodolányi János Főiskolán, a Beregszászi Magyar Főiskolán és több gimnáziumban
• 1995 és 1999 között tanszékvezető a miskolci Nagy Lajos Király Magánegyetemen

Egyéb

• A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke A FATOSZ alalnöke, az Észak-alföldi RIB alelnöke
• Milota község díszpolgára
• Díjai: Pro Geographia (1985), Pro Turismo (2002), a Nyíregyházi Önkormányzat Bencs Kálmán díja (2004), Ukrajna Turizmusáért (2005), a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje (2005) „Szatmár felemelkedéséért” díj (2006)

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?