A döntősök névsorával: itt a GastroDesign versenyünkről a beszámoló

Sejtettük persze előre, amikor a nyár elején meghirdettük immár harmadik éve megrendezésre kerülő, sikeres versenyünket, hogy a győztesek kiválasztása nem lesz könnyű. Hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudtuk, nehéz a jók közül első, második, harmadik helyre sorolni bármelyik pályázót, mert az egyik zsűritagnak ez tetszik, a másiknak amaz – és az érveket szinte egy esetben sem lehetett a szőnyeg alá söpörni.

Úgyhogy be kell valljuk, idén több esetben szavazással döntöttünk a sorrendről, ha pedig egyenlő lett a szavazatok aránya, a zsűrielnök szava volt a meghatározó. Így alakult ki a végső sorrend, amelyet most, szeptemberben megjelenő lapszámunkban nem adhatunk közre, hiszen azért rendezünk

díszes díjátadó gálaestet október 4-én a Larus Rendezvényközpontban,

hogy méltóképp megünnepeljük a győzteseket és egyáltalán mindenkit, aki idén velünk tartott a hazai vendéglátós szakma körében egyedülálló kreatív design versenyünk során. A győztesek névsora tehát majd a Larusban kiderül, most inkább arról számolnánk be, mi történt a Gastro Design versenyen a mi oldalunkról nézve az idei nyár három, gyorsan elrepülő hónap alatt. Először közösen leültünk, átnéztük a korábbi versenykiírásokat, és eldöntöttük, hallgatva az idők szavára, hogy olyan új kategóriát hirdetünk, amely a hazai vendéglátás terén is egyre jobban teret hódít: ez pedig

nem lehet más, mint a Street Food.

Azaz idén kiemelt érdeklődéssel vártuk minden olyan hazai vendéglátóhely nevezését, amely utcákon, tereken, nyilvános helyszíneken árusítja ételeit, italait: büfékben, gyorséttermekben, food truckban vagy utcai árusítóbódékból szolgálja ki a vendéget. Az új versenykiírás tehát megszületett, a nevezés részleteit tisztáztuk, a gasztro- és designvonalból érkezett szakmai zsűri tagjait felkértük. A verseny egyre nagyobb népszerűségét és szakmai körökben szerzett hírnevét jelzi, hogy mindannyian az első hívó szóra igent mondtak. Majd a Turizmus Trend/Vendég & Hotel, valamint kiadóbeli társlapunk, a Kreatív online/offline oldalain meghirdettük

az idei Gastro Design versenyt.

Arról nem lehetett vita, hogy néhány nappal meghosszabbítsuk a nevezési határidőt, hiszen a vendéglátás csúcsidőszaka épp azokra a nyári hónapokra esik, amikor e verseny tart. Vagyis akik potenciális versenyzők lehetnek, ilyenkor sok esetben pont nem a pályázatok kiírását böngészik, hanem hajnaltól késő éjszakáig próbálnak megfelelni a vendégek igényeinek, megküzdeni az idén már szinte kórossá váló munkaerőhiánnyal az ágazatban, a nyaralóhelyeken pedig megtermelni annyi bevételt, amennyivel talán sikerül túlélniük a sötét téli hónapokat. Meghosszabbított nevezési határidő ide, megértés oda, azt persze így sem tudtuk kivédeni, hogy jó magyar szokás szerint

sokan az utolsó pillanatban küldték be a pályázatukat.

De ez már-már megszokott egy-egy verseny alkalmával, mondták az öreg versenykiíró rókák. És azért tegyük a szívünkre a kezünket: mi, a zsűri tagjai sem éppen a szavazásra kiírt határidő előtt, sőt többen az utolsó nap fejeztük be a bírálást. Majd összegyűltünk közös, személyes zsűrizésre, hogy a shortlistre került nevezők között kialakítsuk a végső sorrendet. Ne szépítsük, sokszor parázs vita alakult ki egy-egy pályázó munkája kapcsán. A shortlist úgy alakult ki, hogy a maximálisan adható tíz pontból az a pályázó, aki hat pontnál kevesebbet kapott, nem jutott tovább, így is

több mint harminc pályamű sorsáról, helyezéséről kellett közösen döntenie a zsűrinek.

Az idei kiemelt kategóriával, a Street Fooddal kezdtük a bírálatot. Varró Zoltán zsűrielnök külön felhívta a többiek figyelmét arra, hogy ez a díj designalapú, tehát ere tekintettel vizsgáljuk a shortlistre került pályázatokat. Erős arculat, jó hangulatú design, emlékezetes megjelenés, amire figyelni kellett, és hamar megszületett a végeredmény. Nem így az Étel- és itallapdesign kategóriában, amelyben sajnos több helyütt (még szemüveggel is) olvashatatlan feliratokkal és öncélú szépségükben tündöklő, ámde a vendég számára használhatatlan megjelenéssel találkoztunk. Szerencsére jött a Logó és grafikai arculatban pályázók köre, ahol mindannyian nagyon sajnáltuk, hogy az egyik legszebb pályamunkát beadó pályázó már nem szolgálja ki vendégeit, mert időközben, a nyár folyamán a hely bezárt. Közben azt is észrevettük (na jó, azért, mert a zsűrielnök megjegyezte), hogy

a versenyünkre elsősorban vendéglátóegységek, szállodák neveznek,

pedig ott van a hazai tervezőstúdiók, designerek köre. El is határoztuk, hogy jövőre őket is hangsúlyosan megszólítjuk. Átgondolt, jó arculat, trendi, letisztult formavilág, szépen összerakott pályázati anyag – annyi jó munka érkezett a versenyünkre, hogy kénytelenek voltunk szavazni, és szoros lett a végeredmény. Különféle vendéglátó-ipari kiegészítőket adtunk ezután kézről kézre, forgattuk, nézegettük, csodáltuk, itt is kiderült, a pályázók egyikénél igazi szerelemgyerek született, másutt igazi angol századfordulós feelinggel találkozhattunk.

Legnépesebb kategóriánk, a Vendéglátó-ipari berendezés és belsőépítészet következett.

Itt a zsűrielnök javaslata alapján egymás után végignéztük az összes shortlistre került pályamunkát, utána kezdődhetett a közös megbeszélés. Öncélú talán? Kaotikus lenne? Archaikus vagy sem a Bauhaus világa? És hogy lehet a luxuskategóriát összevetni a népies vonulattal? – ilyen problémák kerültek a felszínre, miközben próbáltunk valamiféle sorrendet kialakítani. Abban szerencsére mindannyian egyetértettünk, hogy egy vidéki, nemrégiben átadott hotelkomplexum nagyon jól sikerült, de ezen túl nem sikerült közös nevezőre jutnunk, így következhetett ismét a mindent eldöntő szavazás.

 

A beérkezett munkákat a szakma kiemelkedő képviselői két fordulóban értékelték:

  • A zsűri elnöke: Varró Zoltán, VARRODESIGN, dizájner, belsőépítész
  • Bakody Katalin, JAB Csoport, igazgató
  • Döry Gábor, Corinthia Hotel Budapest, kommunikációs igazgató
  • Ipacs Géza, Apacs Stúdió, grafikus
  • Kövesházi Dániel, Mito, művészeti vezető
  • Krémer Julianna, Professional Publishing Hungary, művészeti vezető
  • Segal Viktor, gasztronómiai tanácsadó
  • Szauer Judit, Gastro PR
  • Szántó Zoltán, Turizmus Trend, főszerkesztő
  • Vágó Ágnes, Vendég & Hotel, felelős szerkesztő

Íme a Gastro Design 2016 döntősei:

Street Food

  • Low Cost Gourmet Trailer
  • BaoBox Ázsiai Street Food Étterem
  • padthai wokbar- street food

Étlap- és itallapdesign – 40 fő alatt

  • Minden ízben Prémium
  • Babérliget Kúria

Logó és grafikus arculat – 40 fő alatt

  • kiSSBende contact dining bisztro_logó és grafikus arculat
  • Zing burger arcula
  • BaoBox arculat

Logó és grafikus arculat – 40 fő felett

  • Nosztalgia Garden logó és grafikus arculat
  • Baalbek Libanoni étterem
  • padthai wokbar – arculat

Vendéglátóipari kiegészítők – 40 fő alatt

  • kiSSBende contact dining bisztró_Vendéglátóipari kiegészítők
  • Hisztéria Cremeria fagylaltozó kiegészítők

Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – zárt tér – 40 fő alatt

  • Monofu Babérliget Kúria Natura Hill Zebegény

Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – zárt tér – 40 fő felett

  • Nem minden az, aminek látszik
  • Klasszikus kávéház, kortárs köntösben
  • Elbűvölően könnyed és elegáns
  • Hilton Budapest mesteri felületek – mesteri enteriőr!
  • 3 az 1-ben gasztronómiai világ
  • Avalon Ristorante - zárt tér
  • Fenyves Yacht Club Perlaki Pub – Étterem – Bár
  • Alsóörs Marina Étterem

Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – nyitott tér – 40 fő alatt

  • Gázlámpa KIOSZK - A Fő téri Gázfogadó épület felújítása és újrahasznosítása

Forrás: Vendég & Hotel Online


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország könnyít a határátlépésen

Horvátország könnyít a határátlépésen 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.