hirdetés
hirdetés

A francia gasztronómia "szentélye" segíti a menedzserképzést

A hazai és a nemzetközi kapcsolataira egyaránt épít a szakemberképzésben a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszéke. Ezek közül legújabb a francia European Center for Culinary Professionallal (a CEPROC-al ) való együttműködésük.

hirdetés

A világhírű francia gasztronómia "szentélyének" tartott intézmény étel- és az italkultúra oktatási programokat és képzéseket ajánl - tájékoztatta a Turizmus Online-t Dávid Lóránt, tanszékvezető főiskolai tanár. - Szeptemberben - alig néhány hete - szakmai delegáció járt bemutatkozó látogatáson Gyöngyösről Párizsban a CEPROC-nál és tárgyalásokat folytatott a kapcsolatokról. Abban állapodtak meg, hogy közös programot dolgoznak ki az együttműködésre. A delegáció bemutatta a tanszék által alapított gasztronómiai menedzser szakirányú továbbképzési szakot, amelyet a legszélesebb alapokon kívánnak megvalósítani. Ehhez pedig a francia intézmény segítségét is szeretnék felhasználni.

Az említett szakirányú továbbképzést 2013-ban indítják, amely négy féléves oktatást jelent a Károly Róbert Főiskolán. Erre a már diplomával rendelkező érdeklődőket várják. Olyan ismereteket oktatnak majd, amelyek az élelmiszerekhez, az élelmiszerbiztonsághoz, a vendéglátáshoz kapcsolódnak. Ezekhez pedig folyamatos keresik a kapcsolatokat. 

Dávid Lóránt azt is elmondta, hogy a főiskola eddig is jelentős erőfeszítéseket tett a nemzetközi kapcsolatainak bővítésére. Részt vesznek a Sagittarius elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló programban, amely a helyi természeti és kulturális - benne a kulináris - örökség feltárására és hasznosítására irányul. A másik az úgynevezett Leonardo-projekt, melynek részeként a tananyag fejlesztési és tantervkészítési feladatokban jár az élen a gyöngyösi felsőoktatási intézmény.

A turisztikai és vendéglátó képzés színvonalát jelzi az is, hogy a főiskolán a gyakorlati oktatásban olyan közismert, kiváló gasztronómiai szakemberek vesznek részt, mint Buday Péter, Benke László Keresztúri Ferenc, illetve Nagy Zoltán királyi főszakács. Az elméleti anyagot pedig jeles hazai és külföldi szakkönyvekből sajátítják el a hallgatók. Ezek között találni a legújabbat, amelyet a főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszékének tanárai írtak, a Gasztro-Turizmus témakörben. Egyébként a Kelet-Magyarországon működő felsőoktatási intézmények közül jelenleg egyedül a Károly Róbert Főiskolán folytatnak turizmus menedzsment mesterképzést, ami szintén a tanszék szakmai munkájának elismerését jelzi.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk