hirdetés
hirdetés

A gyógyturizmusra építik a jövőt Mátraderecskén

A gyógyvízéről és a széndioxid száraz fürdőjéről nevezetes Mátraderecskén tavaly közel 30 ezer turistát fogadtak. A faluban található panziókan "telt házas" szezont zártak.

hirdetés

Forgó Gábor, a község polgármestere Zalakaroshoz és Hévízhez hasonlította azokat a fejlesztési törekvéseket, amelyeket a következő tíz évben kívánnak megvalósítani Mátraderecskén.

- Ezekhez a parádi kénes vízhez hasonló, ásványi anyagokban gazdag a helyi gyógyvíz, valamint az egyetlen hazai gyógygázos száraz fürdő jó alapot szolgáltat. A Mofettában érszűkülettel, magas vérnyomással, cukor-, illetve krónikus bőrbetegséggel, csontritkulással, reumatikus bántalmakkal küzdő betegeket kezelnek, mondta el lapunknak.

Az elmúlt év augusztusától a társadalom biztosítás is támogatja a rászorultak ellátását.

Nem véletlen, hogy Mátraderecskét úgy is emlegetik, mint az Észak-Mátra különleges adottságú helyét, melyhez a kedvező klimatikus viszonyok is hozzájárulnak. Emellett közel vannak a turisták által kedvelt olyan célpontok, mint a mátrai sípályák, vagy Gyöngyös és Eger, illetve Bükkszék és Egerszalók fürdői is.

A gyógyvizes strand
A gyógyvizes strand

Akik a Mofettában kezeltetik magukat, legalább egy hetet el kell eltölteniük Derecskén, ahol találnak maguknak szabadidős programokat. Látnivaló is akad a faluban. Így például egy 13. századból fennmaradt vár, amelyet franciák építettek és régészetileg egyedülállónak tartják a Kárpát Medencében. A Kanázsvár egykor őrtoronyként szolgált. Ebben az évben rendbe hozzák a vár könyékét, az oda vezető utat pedig már megtisztították.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy megtalálták a község 11. századból származó Árpád-kori templomának alapjait, amelyet szeretnének feltárni és bemutatni a közönségnek. A falu a palóc hímzéseiről, a szőttesekről is nevezetes, melyeket a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet helyi népművészeti házában hagyományos szövőszékekkel készítenek. A vendégek itt ki is próbálhatják ennek a mesterségét. A termékeik bemutatására pedig műhelygalériát is létesítettek. A turisták Mátraderecskén egy palóc magángyűjteményben gyönyörködhetnek, ahol a hagyományos technológia eszközeit, a kenderfeldolgozás kellékeit, a palóc konyha berendezéseit, illetve az udvaron kenyérsütő kemencét láthatnak.

Népművészeti Ház
Népművészeti Ház

A hagyományok alapján az idén is - augusztus utolsó hetének végén - rendezik meg a Palóc-párnafesztivált a faluban, melyre több ezer érdeklődőt várnak.

Forgó Gábor azt is elmondta: az önkormányzat mindent megtesz a gyógyturizmus érdekében, hogy az odaérkező vendégek jól érezzék magukat. A falubeliek vendégszerető emberek, akik elkezdték az önellátásra való törekvések megvalósítását. Az önkormányzat a helyi munkaerőre építve több mint száz sertés neveléséről gondoskodik. Emellett 11 hektárnyi földön termelnek különböző növényeket és gombát, az idén pedig gyümölcsöst is telepítenek. Az intézmények fűtésére energiatakarékos, környezetbarát biomasszát használnak fel.

Mofetta
Mofetta

Az önellátás hatása már 2013-ban is megmutatkozik, mert a termelt javakból igyekeznek ellátni a falu lakóit, illetve a turistákat is. Mátraderecske, mint üdülőfalu biztonságos és tiszta hely. Ez az összefogásnak, a közös munkának az eredménye - erősítette meg a polgármester. - Nagy gondot fordítanak a virágosításra és az utak folyamatos karbantartására. Ebben az évben például ötmillió forintot költenek parkosítására, a falu komfortosítására. Megépítik a Mofettához vezető utat és - a korábbiakat folytatva - fából készült bútorokat helyeznek el az utcákon.

Forgó Gábor arról is elismerően beszélt, hogy sok mátraderecskei háztulajdonos újból elkezdte művelni a kertjét, melyet szívesen meg is mutatnak a vendégeknek.
A termelt élelmiszer alapanyagokból a házaknál kiváló palóc ételeket főznek és ezekhez egyedi pálinkákkal is kínálnak a turistáknak. A vendégek nagy része főleg Közép-Magyarországról, az Észak-Alföldről, Nógrád megyéből és a szlovák határon túlról érkezik pihenésre, kikapcsolódásra Mátraderecskére. A Mofettába viszont már gyógyítottak japán, svájci, angol betegeket és egyre több ukránt is.

Ebben az évben azt tervezik, hogy naponta háromszáz beteget kezelnek ott, a gyógyvizes standfürdőben pedig 20 ezer vendéget fogadnak. Bár az idén tíz vendégággyal bővítik a jelenlegi háromszázat, de a szándékaik között az is szerepel, hogy a következő években négy csillagos hotel épüljön a faluban. A vendégek vonzódását jelzi, hogy korábban Vikkend elnevezéssel 180 ingatlanból álló üdülőrészt is kialakítottak Derecskén. Ezek tulajdonosai az ország szinte minden részében laknak, de évről évre visszatérnek pihenésre az üdülőházaikba. A falu önkormányzatának nem titkolt törekvése, hogy gyógyhellyé nyilvánítsák Mátraderecskét.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk