A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése

A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságokés kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.

Az UNESCO tájékoztatása szerint a 2023-as városok világnapján 55 város csatlakozott a hálózathoz.

Az új városok, köztük Battambang, a kultúra és a kreativitás fejlesztési stratégiáért valamint az emberközpontú várostervezés innovatív gyakorlatának bemutatásáért kaptak elismerést és csatlakozási lehetőséget, tájékoztatott Sárdi Rudolf a Kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium magyarországi  és kelet-európai képviselője.

A Battambang felvétele a gasztronómia kategóriában nemcsak a tartomány kivételes konyháját mutatja be, hanem a gasztronómiát is kihasználja a helyi fejlődés és a globális kulturális csere fokozására.

Helyi ételek, mint például nem Battambang (lágy hal), prahok Battambang, ámok Battambang, kralan Battambang (bambuszba töltött ragacsos rizs), sangvak Battambang, papaya saláta Battambang, kantuy hes Battambang, rizspapír Battambang és teuk kroeung Battambang népszerű ételek, amelyeket naponta fogyasztanak a tartomány lakói.

Battambang tartomány kormányzója, Sok Lou, ünnepi beszédében elmondta: "Azzal, hogy városunk megkapta ezt az elismerést, még több turista látogat el Battambangba. Ez azt jelenti, hogy több élelmiszer áll majd rendelkezésre. Nő majd a szállodák és panziók száma is. Nagyobb lesz a piaci kínálat , mivel a helyieknek több zöldséget és gyümölcsöt kell termeszteniük" – mondta. " Ez emelni fogja az életszínvonalat, ami komoly perspektívát jelent majd Battambang tartomány lakosságának. "

Forrás: Ministry of Tourism of the Kingdom of Cambodia


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.