A lengyeleket akarja Észak-Magyarország

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága tíz partnerrel fogott össze és az idén immár második alkalommal folytatott egész éves kampányt, hogy még több lengyel turista látogasson el a régióba – jelentette ki egri évzáró sajtótájékoztatóján Molnár Anita igazgató.

A vezető azt is hangsúlyozta, hogy míg 2013-ban a lengyelek megközelítőleg 78 ezer vendégéjszakát töltöttek a térségben, addig ez a szám idén október végéig már csaknem 80 ezer volt. Így Budapest és az Észak-Alföld Régió mellett a dobogó harmadik fokán áll Észak-Magyarország. A kampány során arra törekedtek, hogy attrakcióikkal és a fogadóterület folyamatos felkészítésével a lengyel turisták komfortérzetét erősítsék. Ezzel is hozzájárultak ahhoz, hogy több időt töltöttek a régióban. Ezek mellett a hagyományos marketingeszközökön kívül az bizonyult a leghatékonyabb kampányelemnek, hogy egy lengyelül beszélő koordinátor menedzsert alkalmazott a marketing igazgatóság. Ezzel sikerült elérni, hogy a nagyközönségi rendezvényeken és a szakmai találkozókon anyanyelven kommunikálhattak a résztvevők.

A hatékonyság kulcsa viszont az összefogás erejében rejlett – mutatott rá az előadó. Ennek érdekében a marketing igazgatóság az Eger , az Eger térségi ( a Mezőkövesd, a Gyógyvizek Völgye, a Bogács), a Miskolc, a Zemplén (Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj ) és a Gyöngyös-Mátra TDM-mel, valamint az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszterrel fogott össze és ért el jelentős eredményeket a lengyelek beutaztatásában. Hat kistelepülés települt ki lengyelországi rendezvényekre, Egerben tartották a Lengyel-Magyar Barátság Napját, valamint szakmai fórumot is tartottak külképviselőknek. Ezeken kívül lengyel újságíróknak szerveztek tanulmányutat Észak-Magyarországon és a Tisza-tavon, a lengyel Wikipédián pedig magyar szócikkekkel jelentek meg, újságírókat, bloggereket utaztattak és szakmai hírlevelet küldtek a lengyel turisztikai partnereknek.

A kampány folytatódik

Molnár Anita bejelentette, hogy 2015-ben a marketing igazgatóság a partnereivel új területeket és eszközöket igyekszik bevonni a folytatódó lengyel kampányba. A szervezők újabb partnerek meghívását is tervezik. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már jelezte csatlakozási szándékát. Fontos ez a munka, hiszen az érkező lengyel turisták szeretik a jó borokat, szívesen kóstolják a különleges ételeket, megtekintik a védett műemlékeket és az egyházi értékeket. Főleg baráti társaságok érkeznek a régióba Lengyelországból, de buszos kirándulók is akadnak közöttük szép számmal, akik viszont általában egy napos túrákra érkeznek.

Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy idén – a tavalyihoz képest – 12 százalékkal nőtt a hevesi megyeszékhelyen a lengyel turisták által eltöltött vendégéjszakák száma. Ez a közös, szervezett marketingkommunikációs stratégiának köszönhető. Megkönnyítve a leendő vendégek szállásfoglalását, Eger honlapján lengyel nyelven is elérhetővé tették az információkat, továbbá az egri programkínálatról minifilmeket is készítettek. Emellett több lengyel turisztikai kiállításon és vásáron is bemutatkozott a város. A közkedvelt Eger leporelló lengyel nyelvű változatából 2014-ben például háromszoros mennyiséget nyomtattak. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen lengyel nyelvű turisztikai információs kiadványt jelentettek meg, az Egri bor című könyvet pedig jelentős számban értékesítették.

Tavasztól akciókat terveznek

Miskolcon és környékén – főleg Tapolcán és Lillafüreden – 2011 óta folyamatosan növekszik a lengyel turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma – mondta Nagy Júlia, a Miskolci Idegenforgalmi Nonprofit Kft. ügyvezetője. Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyére elsősorban mint fürdővárosra tekintenek a lengyelek. Ennek megfelelően a Miskolci TDM módosította a 2015-re szóló marketingtervét, és a jövő évben már kora tavasztól tervez akciókat a lengyel piacon. A város turisztikai portáljának tartalmi részei nagyrészt lengyelül is elérhetők. Ezzel a vendégek biztonságérzetét igyekszik erősíteni a város. Amellett, hogy térképet is vihet magával a vendég, a szállásokon, az éttermeken kívül például az orvosi ellátásra vonatkozó lengyel nyelvű információk is rendelkezésére állnak. A felsoroltakon kívül lengyel nyelvű kiadványokkal is jelentkeznek, a tapolcai barlangfürdőben pedig lengyelül beszélő informátortól kérhetnek majd turisztikai információkat.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.